search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:58
MENU CLOSE

«Το δέρμα του ξεκολλούσε πάνω στα χέρια μου» – Συγκλονιστικές περιγραφές για το ατύχημα στην Πάτρα

29.05.2018 16:22
Τραγικό δυστύχημα στη Ζάκυνθο - Νεκρός από ηλεκτροπληξία τεχνικός του ΑΔΜΗΕ - Media
 
Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών αναβίωσε σήμερα η τραγική ιστορία ενός εργαζόμενου που είχε ένα φρικτό ατύχημα στην Πάτρα. Ήταν 31 Αυγούστου 2011, 9 το πρωί, όταν σε υποσταθμό της ΔΕΗ, που βρίκεται στο Ζαβλάνι, ο υπάλληλος της εταιρείας ανέβηκε σε στύλο προκειμένου να διορθώσει κάτι και τον χτύπησε το ρεύμα.
 
Ο 41χρονος χτυπήθηκε από 20.000 βολτ, έχασε τα δύο του χέρια, αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα στα πόδια ενώ τα εγκαύματα που υπέστη ήταν τόσο σοβαρά που επλήγησαν ζωτικά εσωτερικά όργανα. Ο 41χρονος έκανε 28 εγχειρήσεις και έμεινε για ένα χρόνο στην εντατική. Ο ακρωτηριασμός των χεριών του έγινε από τόσο ψηλά που ήταν αδύνατο να τοποθετηθούν τεχνητά μέλη
 
Η υπόθεση πήρε το δρόμο τα δικαιοσύνης και στο εδώλιο κάθεται η διευθύντρια της ΔΕΗ, ο προϊστάμενος απομόνωσης βλαβών και συντήρησης, ο υπεύθυνος του συνεργείου που εργαζόταν ο 41χρονος αλλά και ο επιθεωρητής του υποσταθμού. Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση αρχιτεχνίτη που ήταν στο ίδιο συνεργείο με τον άτυχο 41χονο. Ήταν ο άνθρωπος που τον κατέβασε από τον στύλο ενώ τον είχε χτυπήσει το ρεύμα.
 
Η μοιραία μέρα του ατυχήματος
«Το συνεργείο με το οποίο βρεθήκαμε- μαζί με τον 41χρονο-στο Ζαβλάνι αναλάμβανε να κάνει επέκταση σε χώρο εκτός τάσης. Δεν αναλάμβανε βλάβες. Είχαμε παραδώσει το συγκεκριμένο υποσταθμό ένα μήνα πριν το ατύχημα και είχαμε πάει εκεί αρκετά περίεργοι για τι μπορεί να πρέπει να διορθωθεί. Δεν ήταν κάτι επείγον. Δε θα έμενε η Πάτρα χωρίς ρεύμα εάν δεν γινόταν άμεσα η εργασία. Μάλιστα το συγκεκριμενο πρόβλημα αποκαταστάθηκε τελικά ένα μήνα μετά το ατύχημα. Πήγαμε να ρίξουμε μία ματιά και βρεθήκαμε να κάνουμε επισκευή. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας εκείνη τη φορά. Δεν ήταν φυσιολογικές οι συνθήκες ενώ έλειπε και ο προϊστάμενος- μηχανικός ο οποίος είχε πει να μη γίνει τίποτα μέχρι να έρθει» ανέφερε.
 
Ο μάρτυρας τόνισε επίσης ότι δεν μπορούσανε να τσεκάρουν αν υπήρχε τάση και ότι η διευθύντρια τους διαβεβαίωσε ότι η κολώνα ήταν γειωμένη. Όπως φάνηκε δεν είχε γίνει σωστή απομόνωση. Στην κατάθεση του ο μάρτυρας ανέφερε ότι το μόνο πρόσωπο, από αυτά που βρίσκονταν στον υποσταθμό, που προσπάθησε να μη γίνει ζημιά ήταν ο επιθεωρητής του ο οποίος με τη σειρά του εκτελούσε εντολές.
 
Το «ανάποδο» ρεύμα
Ο μάρτυρας έκανε λόγο για «ανάποδο» ρεύμα που δεχόταν ο υποσταθμός. Ουσιαστικά, όπως, εξήγησε είχαν δώσει ρεύμα από άλλον υποσταθμό σε αυτόν. «Δεν έδιωχνε αλλά δεχόταν ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκε ότι σε κάποιο σημείο υπήρχε πινακίδα που απαγόρευε εργασίες και οποιονδήποτε χειρισμό. «27 χρόνια είμαι στη ΔΕΗ. Την περίπτωση με το ανάποδο ρεύμα δεν την είχα ξανά δει» ανέφερε.
 
Η φρικτή σκηνή του ατυχήματος
Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο με λεπτομέρειες τη σκηνή του ανατριχιαστικού ατυχήματος και τόνισε ότι από τύχη δεν υπήρξαν και άλλα θύματα. «Φορούσε ειδική φόρμα, κράνος, ζώνη και άρβυλα. Το ρεύμα τον χτύπησε τρεις φορές. Ο άνθρωπος φλεγόταν. Προσπάθησα να τον σβήσω. Το δέρμα του ξεκολλούσε πάνω στα χέρια μου. Τη μυρωδιά του καμένου δε μπορώ ακόμα να την ξεχάσω. Μου τη θυμίζει ακόμα και το τσιγάρο. Από το συνεργείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ. Αμέσως η γιατρός μου είπε: “Τα χέρια του, ξέχασε τα”. Μεταφέρθηκε στο Ρίο και από εκεί στο Θριάσειο όπου έμεινε ένα χρόνο. Μετά συνειδητοποίησα ότι όση ώρα ο άνθρωπος καιγόταν και προσπαθούσαμε να τον κατεβάσουμε δεν φρόντισαν -ούτε τότε- να απομονώσουν το στύλο από το ρεύμα. Από τύχη δεν είμαστε 10 αυτοί που τους χτύπησε το ρεύμα» ανέφερε.
 
Τέλος, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ότι η διευθύντρια αλλά προϊστάμενος απομόνωσης βλαβών και συντήρηση πουν ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν δώσει την εντολή έφυγαν όταν έγινε το ατύχημα. Το δικαστήριο επικεντρώθηκε στο ποιοι έδωσαν εντολές αλλά και στο τι ακριβώς εντολές δόθηκαν στο συνεργείο. Η υπεράσπιση δτάθηκε αρκετά στα μέτρα που α έπρεπε να έχε πάρει και το συνεργείο αλλά κι ο άτυχος 41χρονος για να προστατεύσει τον εαυτό του.
 
Η δίκη θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις και άλλων μαρτύρων ενώ θα ολοκληρωθεί τους επόμενους δύο μήνες.
 
Πηγή: Thebest.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:58