search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:56
MENU CLOSE

Ομιλία Τσίπρα στον ΣΕΒ: Στην ώρα τους οι εκλογές! – Πολιτική σταθερότητα για να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο της κρίσης

29.05.2018 16:55
Αλέξης Τσίπρας: Ώρα να εξετάσουμε το ύψος του κατώτατου μισθού - Media

 

Η Ελλάδα γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΒ, «το τελευταίο που διεξάγεται υπό τις έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η πολυετής κρίση και το καθεστώς των μνημονίων στη χώρα» και το πρώτο «που συμπίπτει με την οριστική μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα» όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη» υπογράμμισε, αλλά «από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης. Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης».

Μιλώντας για την προοπτική λύσης «στην δύσκολη, αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», την οποία, όπως είπε, «χειριστήκαμε και συνεχίζουμε να χειριζόμαστε με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξέρευση λύσης», τόνισε ότι είναι η στάση της χώρας, «ενισχύει το ρόλο της ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δίνη παράλληλων κρίσεων».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν υπολόγισε το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος, και έλαβε «θαρραλέες αποφάσεις» για να αλλάξει την εικόνα της χώρας.

«Αυτό ακριβώς κάναμε όλο αυτό το διάστημα σε αντίθεση με όσους σαν το φτερό στον άνεμο πετούν από εδώ και από κει. Και προσπαθούν να ψαρέψουν στα θολά νερά ακραίων ιδεολογικών και πρακτικών» είπε.

Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και την διόρθωση αδικιών και εξέφρασε την αισιοδοξία του «για το νέο ξεκίνημα από τα επίσημα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας που ανακοινώνει η στατιστική υπηρεσία, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί έπειτα από τρία χρόνια συστηματικής προσπάθειας».

«Ολοκληρώνουμε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα έχοντας υλοποιήσει ένα δραστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το εύρος του οικονομικού συστήματος, αποκαθιστώντας την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της χώρας γενικότερα στο διεθνές στερέωμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θεωρούμαστε πια μια διεφθαρμένη και αναποτελεσματική οικονομία όπου κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει».

“Μείωση των φορολογικών βαρών”

«Οι θεσμοί κι ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν σήμερα απερίφραστα αυτή την προσπάθεια» είπε, συμπληρώνοντας ότι «τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν και το διαβατήριό μας για την έξοδο της χώρας στις αγορές με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της Eurostat, «που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης», είπε «τα επόμενα χρόνια προβλέπονται δημοσιονομικά περιθώρια, πέραν των στόχων που θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε για διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, τόσο έναντι των εταίρων όσο και έναντι των αγορών».

Είπε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα περιθώρια «με υπευθυνότητα και σχέδιο», αποσκοπώντας «στη μείωση των φορολογικών βαρών, με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και στην αύξηση της απασχόλησης».

Συνεχίζοντας την ομιλία του σχετικά με την ολοκλήρωση του τεχνικού μέρους της 4ης αξιολόγησης, είπε ότι τον Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι για το κλείσιμο όλων των τελευταίων εκκρεμοτήτων, «όχι απλώς με αίσθημα επείγοντος, αλλά θα έλεγα με αίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών, όλοι εργαζόμαστε πυρετωδώς για το σκοπό αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό».

Τόνισε ότι «διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική» και έστειλε το μήνυμα, ότι «τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν».

Τόνισε ότι «οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου, γιατί ειδικά σήμερα, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία» είπε, «η θετική κατάληξη της ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της Ευρωζώνης, για το σύνολο της ΕΕ». Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία «από αναταράξεις που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε εξωγενείς παράγοντες. Και πάνω από όλα να θωρακίζουν την ίδια την Ευρώπη από την ανατροφοδότηση και τον ανακυκλισμό των κρίσεων».

«Οι αλλαγές θα έρχονται βήμα-βήμα, γιατί πέρα από τα όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, οφείλει και η Ευρώπη να κάνει βήματα. Και να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα» υπογράμμισε.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η διατήρηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δεν είναι μια υπόθεση εύκολη «και θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος, θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας».

Ξεκαθάρισε ότι για να κλείσει οριστικά ο «κύκλος της κρίσης» προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα. «Για αυτό το λόγο πρέπει να μπει ένα τέλος στην διαρκή εκλογολογία που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτευση». Επανέλαβε δε ότι οι εκλογές, «το λέω και από αυτό εδώ το βήμα, θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Και να μην έχει κανείς την οποιαδήποτε αμφιβολία περί αυτού».

Ο βιομηχανικός τομέας στο επίκεντρο του σχεδιασμού

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι άμεσος στόχος είναι η βιομηχανική παραγωγή να ανέλθει στο 12% του ΑΕΠ και στο 15% σε μεσοπρόθεσμό ορίζοντα.

Αναφέρθηκε σε δράσεις για την βιομηχανία και συγκεκριμένα:

-Το μέτρο της Διακοψιμότητας. Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο του 2015 με αρχική διάρκεια ισχύος μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου 2017. Τον Δεκέμβριο του 2017, «καταφέραμε την παράταση της διακοψιμότητας για δύο ακόμη έτη».

-Καταργήθηκε από το 2016, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή,

-Μειώθηκαν οι σχετικοί συντελεστές στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση.

-Αναθεωρήθηκαν οι χρεώσεις της ΔΕΗ αναφορικά με την υψηλή τάση και η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη νέων συμβολαίων με ενεργοβόρες βιομηχανίες.

-Προχωρά σήμερα το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

-Το δίκτυο φυσικού αερίου επεκτείνεται στην Αττική και στην επαρχία

-Τίθεται εντός του 2019 σε εφαρμογή το Target Model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

«Ήδη εξασφαλίσαμε τη διάθεση 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021 για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών και μεταποιητικών μονάδων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής τους».

-Για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα απλό, συνεκτικό και σαφές πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των επιχειρήσεων.

-Στην απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία τους άμεσα, με μία απλή ηλεκτρονική διαδικασία.

Περισσότερες από 35.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει ήδη χρήση του πληροφοριακού συστήματος για την γνωστοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων από τον Ιούνιο του 2017 που ξεκίνησε τη λειτουργία του.

Οι περισσότερες από τις οικονομικές δραστηριότητες έχουν ήδη υπαχθεί στο νέο αδειοδοτικό καθεστώς, ενώ πάνω από το 90% θα έχει ενταχθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2018.

Επίσης, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο τόσο για τις ανώνυμες εταιρείες και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.

«Αυτή η εκ βάθρων αναθεώρηση για μεν τις ΕΠΕ ήταν πάγιο αίτημα δεκαετιών, υλοποιείται από αυτήν την κυβέρνηση, και επικροτήθηκε από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Ομοίως, ο νέος νόμος για τις ανώνυμες εταιρείες, έρχεται να αντικαταστήσει μετά από σχεδόν 100 χρόνια τον εν πολλοίς παρωχημένο υφιστάμενο νόμο» ανάφερε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, τον επόμενο μήνα θα λειτουργήσει η νέα Υπηρεσία Μιας Στάσης για τη σύσταση εταιρειών «μέσα σε λίγη ώρα από τον υπολογιστή».

Επίσης, αναφέρθηκε στις αλλαγές στο δικαστικό και φορολογικό σύστημα, αφενός με κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές και αφετέρου με «πλήρη μεταμόρφωση» του φορολογικού συστήματος, «αποσπώντας τα εύσημα από τον ΟΟΣΑ, με μέτρα για την πραγματική πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής», είπε.

Ο πρωθυπουργός συνόψισε την βιομηχανική πολιτική στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

«Η χρηματοδότηση της βιομηχανίας προϋποθέτει ένα υγιές και σταθερό τραπεζικό σύστημα και μια δέσμη στοχευμένων αναπτυξιακών εργαλείων» είπε , προσθέτοντας ότι «η διενέργεια των πρόσφατων stress test διέψευσε όλες τις επικίνδυνες φημολογίες που κάποιοι πρόθυμα επαναλάμβαναν σχετικά με την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος».

Είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πανευρωπαϊκά από τις ισχυρότερες κεφαλαιακά και έρχονται να προστεθούν δυναμικές πηγές ρευστότητας και επενδυτικών πόρων όπως το ΕΣΠΑ, το σχέδιο Γιούνκερ, η υπό σύσταση Αναπτυξιακή Τράπεζα και ειδικά επενδυτικά σχήματα που θα διευκολύνουν την συμμετοχή ιδιωτών και τον επιμερισμό του ρίσκου.

Επίσης ανέφερε ότι την επόμενη περίοδο η Ελλάδα θα έχει αυξημένους πόρους σε ότι αφορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ, «γιατί αποκαταστήσαμε μία εικόνα και φιγουράρουμε στις πρώτες θέσεις απορροφητικότητας».

Τόνισε επίσης την σημασία της αντίληψης «που θεωρεί την εργασία συστατικό παράγοντα της ανάπτυξης κι όχι αναλώσιμο στοιχείο».

Επίσης, σημείωσε ότι η συμπεριληπτική ανάπτυξη, «αν θέλουμε την ακριβή μετάφραση του όρου inclusive growth, είναι η μόνη προοδευτική απάντηση»

«Γιατί αυτή μπορεί να συμφιλιώσει την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα σε ένα παγκοσμιοποιημενο περιβάλλον, με την απαίτηση για αξιοπρεπή διαβίωση και μείωση των ανισοτήτων. Κι αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο» είπε ο πρωθυπουργός.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε η κρίση μας δίδαξε «ότι δεν πρέπει να αποστρέφουμε το βλέμμα μας απέναντι στα προβλήματα αλλά, να τα αντιμετωπίζουμε ευθέως και με υπευθυνότητα.Και να μην εγκαταλείπουμε το πλοίο στα δύσκολα».

Πηγή: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:56