search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:37
MENU CLOSE

«Δεν υπόσχομαι, αλλά… υπόσχομαι» – Επιφυλακτικός ο Μητσοτάκης με την κοινωνία, αλλά ανοιχτός σε ταξίματα στον ΣΕΒ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2023
31-5-2018
02.06.2018 03:00
nd_4.jpg

 

Σε επικίνδυνες ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ των εφικτών δεσμεύσεων για την επόμενη ημέρα και του κινδύνου διαμόρφωσης ενός περίπλοκου και εν πολλοίς ανεφάρμοστου προγράμματος επιδίδεται το τελευταίο διάστημα ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπαίνοντας στον δρόμο που οδηγεί προς την προεκλογική περίοδο, ο «γαλάζιος» πρόεδρος έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει ένα μείγμα δεσμεύσεων για φορολογικές ελαφρύνσεις και μειώσεις εισφορών συνδυασμένες με την αύξηση των θέσεων εργασίας, που στόχο έχει – στο τέλος του δρόμου – να οδηγήσει και σε «λελογισμένη» αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακηρύττει σε όλους τους τόνους πως δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτε από εκείνα που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Η ρεαλιστική σύνδεση πάντως των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας με τις ανάγκες της προεκλογικής καμπάνιας είναι πιθανό να οδηγήσει την Πειραιώς σε αμετροέπειες ή να την υποχρεώσει να κινηθεί αντιφατικά δίνοντας πάτημα για σχόλια και κριτική από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

● «Δεν πρόκειται να δεσμευτώ δημόσια για τίποτα για το οποίο δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι μπορώ να εφαρμόσω την επόμενη μέρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην κυριακάτικη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, απαντώντας στο ερώτημα αν είναι διατεθειμένος – εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός – να μην δεχθεί τις ήδη ψηφισμένες μειώσεις των συντάξεων.

● Δυο μέρες αργότερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ πως «δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές, θα απλοποιήσω δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνω τη ρευστότητα».

Εργατική νομοθεσία… α λα Ν.Δ.

Ο Μητσοτάκης παράλληλα κάλεσε τους επιχειρηματίες να τηρούν την εργατική νομοθεσία λέγοντας πως πρέπει να εμπιστευθούν τη χώρα με επενδύσεις και νέες δουλειές.

«Προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους πριμοδοτήσω. Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία σας με stock – options ή με άλλους τρόπους διανομής κερδών, τονώστε την εταιρική κοινωνική ευθύνη κι εγώ θα είμαι ανοιχτός σε φοροαπαλλαγές για να τα πραγματοποιήσετε».

«Προσφέρετε εσείς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, ιδιωτική ασφάλεια υγείας ή κάρτες κίνησης στα μέσα μεταφοράς και εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν από την εφορία», τόνισε χαρακτηριστικά ο «γαλάζιος» πρόεδρος περιγράφοντας το… όραμά του για ένα «ευρωπαϊκό εργασιακό περιβάλλον που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή».

Σχολιάζοντας μάλιστα την πρόθεση της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ο Μητσοτάκης αρχικά μίλησε για προβληματικό συνδυασμό τριών παραγόντων: «Της άνευ προϋποθέσεων επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και της αρχής της καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών».

«Αυτό το τρίπτυχο – το ξέρετε καλά – καθιστούσε εξαιρετικά άκαμπτη την αγορά εργασίας, σε βάρος τελικά των ίδιων των εργαζομένων».

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε πως η δική του κυβέρνηση δεσμεύεται να δει με μεγάλη προσοχή όλα αυτά τα ζητήματα. «Χωρίς τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ», όπως είπε και εξήγησε: «Με αυτήν την ατζέντα, που υποστηρίζει τα συμφέροντα της παραγωγικής Ελλάδας, τότε, ναι, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε και τη συζήτηση για μια λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού».

Και απευθυνόμενος ο Μητσοτάκης στους επιχειρηματίες τόνισε: «Εξάλλου τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχετε εσείς, οι κοινωνικοί εταίροι. Ναι, μπορούμε να πετύχουμε μια win-win συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Που θα διασφαλίσει από τη μια πλευρά την παραγωγικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και θα προσφέρει, από την άλλη, προοπτική και αληθινή ελπίδα στους εργαζομένους. Αυτό το νέο συμβόλαιο είναι η δική μου πρόταση προς εσάς και προς τον κόσμο της εργασίας».

«Κάθαρση η ψήφος»

Ο χρόνος, πάντως, για την εκλογική αναμέτρηση μετράει αντίστροφα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Μητσοτάκη από το βήμα του ΣΕΒ, ενώ χαρακτήρισε «κάθαρση» την ψήφο. «Έπειτα από τρία χρόνια η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε εκλογικό κύκλο με τρεις εκλογές στον ορίζοντα των επόμενων δεκαέξι μηνών. Είναι η ψήφος που θα φέρει κάθαρση, θα αποτελέσει αφετηρία επανεκκίνησης και θα απελευθερώσει την προοπτική μιας Ελλάδας που αξίζει καλύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως «το πρόβλημα της χώρας παραμένει κατά βάση πολιτικό». «Το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο, όμως πολλές αβεβαιότητες παραμένουν. Η χώρα έχει ήδη δεσμευθεί σε βαριά μέτρα μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Οι νέες μειώσεις των συντάξεων και η δραστική μείωση του αφορολόγητου συνιστούν επί της ουσίας ένα τέταρτο μνημόνιο, και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση», σημείωσε.

Με έμμεσο τρόπο μάλιστα ο Μητσοτάκης συνέδεσε την έξοδο της χώρας στις αγορές με την κρίση των τελευταίων ημερών στην Ιταλία.

«Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα θα υπόκειται σε ένα καθεστώς πολύ αυστηρής μεταπρογραμματικής εποπτείας, που καμιά σχέση δεν έχει με το τι συνέβη στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Την ίδια ώρα η κρίσιμη εξίσωση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους δεν έχει ακόμα λυθεί. Κι αυτό προσθέτει σημαντικούς βαθμούς ανασφάλειας στη δυνατότητα της χώρας μας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές», ανέφερε.

Και πρόσθεσε ο αρχηγός της Ν.Δ. πως «όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ευρωζώνη εισέρχεται σε νέο κύκλο αστάθειας. Οι εξελίξεις στην Ιταλία, που μονοπωλούν την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, είναι για εμάς τους Έλληνες ένα ιδιότυπο deja vu».

«Μαλακός» για ΠΓΔΜ

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως «από την πρώτη στιγμή εμείς βάλαμε το πλαίσιο της εθνικής διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν εστιάστηκε αποκλειστικά στο ζήτημα του ονόματος, αλλά έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή μια συμφωνία – πακέτο, το τονίζω, την ενιαία συμφωνία, την αλλαγή του συντάγματος και την απαλοιφή, οριστική απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών εκδηλώσεων και προθέσεων».

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ., ερωτώμενος για το αν του ασκούνται οι ίδιες πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός σχετικά με την επίλυση του ζητήματος, σημείωσε ότι «ο Αμερικανός πρεσβευτής σε μια συζήτηση που είχαμε για το ζήτημα αυτό με ρώτησε τη γνώμη μου. Του την είπα, την άκουσε και η συζήτηση τελείωσε εκεί», προσθέτοντας πως «δεν άφησα και κάποιο περιθώριο να δεχθώ πίεση για το ζήτημα αυτό. Έχω τη θέση μου, την εκφράζω ανοιχτά», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:32