search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:02
MENU CLOSE

Περιμένοντας τον Ζάεφ…Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι ο χρόνος δεν πιέζει την Αθήνα

04.06.2018 06:51
Περιμένοντας τον Ζάεφ...Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι ο χρόνος δεν πιέζει την Αθήνα - Media

 

Παραμένει το στοιχείο της εμπλοκής στο Σκοπιανό ωστόσο η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή και στην κυβέρνηση αναμένουν να δουν ποιοι θα είναι οι χειρισμοί Ζάεφ τα επόμενα εικοσιτετράωρα προκειμένου να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία. Προφανώς το τηλεφώνημα δεν αποκλείεται ωστόσο, από το Μαξίμου επιμένουν στη διαρροή τη Παρασκευής πως η πιθανότητα για άμεση συμφωνία απομακρύνεται, το ίδιο ισχύει και για την επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την οποία δεν προσδιορίζεται κάποια χρονική προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση πλέον έχει περάσει στο επίπεδο των πρωθυπουργών, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο επίπεδο των δύο υπουργών Εξωτερικών. Δεδομένου ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ εμφανίζεται όχι μόνο να μην μπορεί να πει το «ναι» στο ergaomnes» αλλά και να κάνει πίσω σε ζητήματα «τεχνικά» που συμφωνήθηκαν μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, η κυβέρνηση διαμηνύει πως ό,τι συμφωνήθηκε έχει κλείσει και δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις διπλωματικές συζητήσεις στο επίπεδο των ΥΠΕΞ, ούτε βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει θέματα των διπλωματών που θεωρούνται ολοκληρωμένα.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ δέχεται μεγάλη πολιτική πίεση στο εσωτερικό του από το δεξιό εθνικιστικό VMROτο οποίο πραγματοποίησε το Σάββατο μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια, ενώ ο επικεφαλής του Κρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε ότι δε θα στηρίξει συνταγματική αναθεώρηση με στόχο την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.

Ως εκ τούτου από την κυβέρνηση δίνεται χρόνος με την επισήμανση ότι ο χρόνος πιέζει τα Σκόπια και όχι την Αθήνα – δεδομένου ότι πλησιάζουν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και η Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου εφόσον υπάρξει συμφωνία η Ελλάδα θα ανάψει το πράσινο φως για τις προσκλήσεις ένταξης της γείτονος στους δύο οργανισμούς.

Στο επικοινωνιακό επίπεδο η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή:

  • Εμφανίζεται να είναι εκείνη που είναι έτοιμη για συμφωνία εφόσον γίνουν αποδεκτοί οι δύο βασικοί όροι της για σύνθετη ονομασία erga omnes (για όλες τις χρήσεις έναντι όλων) και συνταγματική αναθεώρηση (αλλαγή αλυτρωτικών διατάξεων και της συνταγματικής ονομασίας).
  • Επισημαίνει ότι η ευθύνη του μπλοκαρίσματος και κατά συνέπεια των δύσκολων πολιτικών αποφάσεων βρίσκεται στην άλλη πλευρά: «Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν», δήλωσε χθες στο Kontra Channel ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Από το Μαξίμου επισημαίνουν στο μεταξύ ότι η πολιτική δυσκολία που έχει ο Ζάεφ για να προχωρήσει σε συμφωνία αποδεικνύει ότι η διαπραγμάτευση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς γίνεται με γνώμονα τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνικές θέσεις και δεν υπάρχουν υποχωρήσεις όπως κατηγορεί την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα του αν έχει κλείσει η όχι το όνομα λίγη σημασία έχει αυτή τη στιγμή καθώς σύμφωνα με τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς όνομα χωρίς erga omnes δεν υπάρχει, η λύση θα πρέπει να είναι «πακέτο». Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι βρίσκονται πλέον τρεις προσδιορισμοί εκ των πέντε της πρότασης Νίμιτς δηλαδή «Βόρεια», «Άνω» και «Νέα» Μακεδονία, οι δύο πρώτοι γεωγραφικοί και ο τρίτος χρονικός προσδιορισμός ο οποίος στις προτιμήσεις φαίνεται να έρχεται τελευταίος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00