search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:43
MENU CLOSE

Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε δεχτεί όνομα Μακεδονία – Σκόπια χωρίς erga omnes

04.06.2018 20:54
«Αιχμές» Κοτζιά προς όλες τις κατευθύνσεις για τα 12 μίλια: Όταν προετοίμαζα την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, δέχθηκα επίθεση από τα δεξιά και άδειασμα από τις άλλες πλευρές - Media

 

«Άτοπες και απαράδεκτες οι δηλώσεις της Τουρκίας για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές όσων κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό. Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά δεν είμαστε από τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια. Δυστυχώς μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει η σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσοο κ. Κοτζιάς είπε: “Η μόνη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους Δικαίου” και πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο είναι ανάξιο και απαράδεκτο, σημειώνοντας ότι “τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό για αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους”.

“Εγώ και η κυβέρνησή μας και πριν από όλους ο Αλέξης Τσίπρας” συμπλήρωσε “κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πως θα αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πως θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει”.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι στην δήλωση αυτή υποδηλώνεται πρόθεση των Τούρκων να τους απαγάγουν ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι “η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε”. Εκτίμησε δε ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που προέβη στην εν λόγω δήλωση, “δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο εξαρχής”.

Ερωτηθείς επίσης αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: “Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία. Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας”.

Για Σκοπιανό

Για το Σκοπιανό τόνισε ότι αίσθησή του είναι πως σε λίγες μέρες τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα έρθει η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ: «Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Τώρα που πρέπει να τελειώνουμε, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες τα προβλήματα θα ξεπεραστούν».

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις Αθήνας και Σκοπίων δεν ανακατεύθηκε ο ξένος παράγοντας σε κανένα σημείο, ενώ υποστήριξε ότι κάποιες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», χωρίς erga omnes -και ότι έχει τα έγγραφα που το αποδεικνύουν.

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη» και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία»

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28