search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:02
MENU CLOSE

Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε δεχτεί όνομα Μακεδονία/Σκόπια χωρίς erga omnes – Θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες

05.06.2018 06:21
Κοτζιάς: Η ΝΔ είχε δεχτεί όνομα Μακεδονία/Σκόπια χωρίς erga omnes - Θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες - Media

 

Την βαθιά πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος σε συνέντευξή του απόψε στην ΕΡΤ1.

Ο Ν. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι “συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας”.
 
“Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία” τόνισε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι έχουν “τα πάνω της και τα κάτω τους”. Ερωτηθείς σχετικά με το συλλαλητήριο στα Σκόπια εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η βασική κυβερνητική πολιτική” , ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτόν. “Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής”.

Η ΝΔ είχε δεχτεί «Μακεδονία – Σκόπια»

Ο κ. Κοτζιάς εξαπέλυσε σκληρότατη επίθεση στην Νέα Δημοκρατία και ειδικά στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως το 2006 η Αθήνα είχε αποδεχτεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes, δηλαδή με διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Τόνισε πως δεν θα ανεχτεί προσωπικές επιθέσεις από δήθεν «Μακεδονομάχους» και εάν χρειαστεί θα αποκαλύψει στην Βουλή έγγραφα που θα εκθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κάλεσε την ΝΔ να αποκαλύψει τις προτάσεις που είχε καταθέσει στις περιόδους διακυβέρνησής της. «Αν έχει τα κότσια» ας δημοσιοποιήσει τα ονόματα, είπε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι πρακτικά τηρούνται σε όλες τις διαπραγματεύσεις.

«Συνιστώ να μην προκληθώ […] Να [μην] παρουσιάζονται σαν να μην έχουν παρελθόν και να μην έχουν διαπραγματευτεί», είπε αιχμηρά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Υποστήριξε πως η πρόταση για το «Μακεδονία Σκόπια» τέθηκε επί τάπητος 
 
Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Σχετικά με αυτό όμως σημείωσε ότι είναι ένα όνομα που προτείνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις τονίζοντας ότι οι επικριτές πρέπει “να είναι πιο σεμνοί”. Ειδικότερα κάλεσε τη ΝΔ αν έχει τα “κότσια” ας πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιο από αυτά θέλει, τονίζοντας ότι αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή”.
 
«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού .Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ.Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Ο Μπαμπινιώτης δεν ξέρει τι λέει»

Στο μέτωπο της γλώσσας, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι η ΝΔ είχε αποδεχτεί την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας από το 1977, ενώ απάντησε στην κριτική του καθηγητή Μπαμπινιώτη κατηγορώντας τον ότι δεν έχει ιδέα το πώς λειτουργούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως είπε, η τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν εξέφρασε ενστάσεις στην συνέλευση του ΟΗΕ για τις γλώσσες με συνέπεια να ενταχθεί στα πινάκια του Οργανισμού η «μακεδονική» γλώσσα, την οποία η ΠΓΔΜ υιοθέτησε ως διάδοχο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Κατήγγειλε πως η Αθήνα έθεσε το θέμα για πρώτη φορά το 2010 επί Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή με καθυστέρηση τριών και πλέον δεκαετιών, όμως έλαβε απάντηση από τον ΟΗΕ ότι το εν λόγω ζήτημα έχει ήδη διευθετηθεί.

Ο κ. Μπαμπινιώτης «ας μην μπλέκει σε χωράφια που δεν καταλαβαίνει», είπε.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:02