search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:00
MENU CLOSE

Ηλιοθεραπεία: Βοηθάει το σολάριουμ πριν πάτε διακοπές για να μην καείτε; (Video)

05.06.2018 18:32
Ηλιοθεραπεία: Βοηθάει το σολάριουμ πριν πάτε διακοπές για να μην καείτε; (Video) - Media

 

Υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι ένα πρώτο μαύρισμα “βάσης” μπορεί να σας προστατεύσει από το ηλιακό έγκαυμα. Είναι, όμως αρκετά;

Αν, πριν βγείτε για ηλιοθεραπεία στην παραλία, έχετε κάνει μερικές συνεδρίες για ένα ελαφρύ μαύρισμα με την μέθοδο του solarium, μη νομίζετε ότι θα αποτρέψετε το κάψιμο από τον ήλιο.

Ένα “μαύρισμα βάσης”, όπως ονομάζεται, ΔΕΝ είναι υποκατάστατο για την καλή αντηλιακή προστασία. Επιπλέον, οι κίνδυνοι του μακροχρόνιου μαυρίσματος αντισταθμίζουν τα αναπόδεικτα οφέλη ενός “μαυρίσματος βάσης”.

Γενικά, το μαύρισμα κάτω από τον ήλιο, ή στο solarium παρέχει προστασία η οποία είναι ισοδύναμη με ένα δείκτη ηλιακής προστασίας SPF 4, ή λιγότερο. Αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα είναι, πως, οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος από το μαύρισμα είναι σημάδι βλάβης από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία -είτε από τον ήλιο, είτε από ένα κρεβάτι solarium- αυξάνει τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης του δέρματος και του καρκίνου του δέρματος.

Ηλιοθεραπεία: Τι μπορείτε να κάνετε για να μην πάθετε έγκαυμα και άλλες δερματικές παθήσεις

– Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 16:00 μ.μ. Οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

– Καλυφθείτε! Να φοράτε ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας. Ένα καπέλο με μεγάλο γείσο και γυαλιά ηλίου με υψηλή προστασία από την ακτινοβολία UV, επίσης, θα βοηθήσουν.

– Χρησιμοποιείτε συχνά αντηλιακό και, μάλιστα, σε μεγάλες ποσότητες. Εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 15 πριν βγείτε από το σπίτι ακόμα και για λίγη ώρα. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση ενός ευρέος φάσματος, αδιάβροχου αντηλιακού με SPF τουλάχιστον 30. Μην ξεχνάτε να βάζετε ξανά αντηλιακό κάθε δύο ώρες, ή πιο συχνά, αν κάνετε βουτιές στην θάλασσα, ή ιδρώνετε πολύ.

Πηγή: iatropedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:00