search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:49
MENU CLOSE

Reuters: «Πάγος» λόγω… Ιταλίας στο ελληνικό 10ετές ομόλογο

06.06.2018 14:14
Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται «ρίξουν» έως και 8 δισ. στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου - Media
 
Η Ελλάδα αποφάσισε να «παγώσει» για μερικούς μήνες το σχέδιο για έκδοση νέου ομολόγου, λόγω των αναταράξεων που έχει προκαλέσει στις αγορές η ιταλική κρίση, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε να προχωρήσει με την έκδοση ενός νέου ομολόγου, πιθανότατα ενός 10ετούς, αυτό το καλοκαίρι και ειδικά πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.
 
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους θα πρέπει να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει ότι θα έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
 
«Εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν το τέλος του προγράμματος διάσωσης, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, μετά την πρόσφατη αναταραχή» ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.
 
Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές δύο φορές, μέσω ενός επταετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και ενός πενταετούς τον Ιούλιο.
 
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, έφεραν αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και γενικότερη αναταραχή στις αγορές.
 
Όπως αναφέρεται, η Αθήνα πρέπει να καταβάλει περίπου 15 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους πριν το τέλος του 2019. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως το 2020 μπορούν να καλυφθούν εύκολα χωρίς καμία ομολογιακή έκδοση, κυρίως λόγω του μεγάλου αποθέματος ρευστότητας που δημιουργείται.
 
«Έχοντας ένα ισχυρό “μαξιλάρι” ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε για την επόμενη κίνησή μας, μετά τη λήξη του προγράμματος» εξηγεί ο δεύτερος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters. «Επιπλέον, θα υπάρξει και η απόφαση για την ελάφρυνση χρέους», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:49