search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:29
MENU CLOSE

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα ελπίζει σε γρήγορη λύση στο θέμα του χρέους

07.06.2018 05:29
Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα ελπίζει σε γρήγορη λύση στο θέμα του χρέους - Media

 

Στη διαφαινόμενη έξοδο -εκτός απροόπτου- του ΔΝΤ από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναφέρεται η Hannoversche Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ελπίζει σε γρήγορη λύση στο θέμα του χρέους».

«Το ΔΝΤ βρίσκεται προφανώς λίγο πριν την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Οικονομικά και πολιτικά αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο. Για τον πρωθυπουργό Τσίπρα ωστόσο μια συμφωνία στο ζήτημα του χρέους θα ισοδυναμούσε με σωτήρια επέμβαση».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «Είναι μια τελική ευθεία μετ’ εμποδίων. Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Έχοντας επιβιώσει οκτώ και πλέον χρόνια με τη βοήθεια διεθνών δανείων, η χώρα θα κληθεί να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της από τις χρηματαγορές. Ωστόσο σημαντικά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά: Θα λάβει η Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους που της έχουν υποσχεθεί επανειλημμένως; Και θα παραμείνει το ΔΝΤ στη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας;» […] «Στην Αθήνα ελπίζουν ότι στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 21 Ιουνίου θα αποφασιστεί επιτέλους η ελάφρυνση χρέους που έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα εδώ και τόσο καιρό. Αυτό περιμένει και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Προς συζήτηση βρίσκονται το πάγωμα καταβολής τόκων ή κεφαλαίων και μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων καθώς και η εξαγορά παλαιότερων δανείων του ΔΝΤ, για τα οποία η Ελλάδα πληρώνει επιτόκια περίπου 3,5% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, ο οποίος όμως χρεώνει μόνο 0,8%.
Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια συμφωνία στο συνεχώς αναβαλλόμενο ζήτημα του χρέους θα ήταν μια μεγάλη πολιτική επιτυχία. Μάλιστα ο Τσίπρας που έχει δηλώσει την αντιπάθειά του στις γραβάτες, υποσχέθηκε ότι εάν λυθεί το ζήτημα του χρέους θα φορέσει γραβάτα».

Ελληνική αισιοδοξία

Με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να ξεπεράσει τις προσδοκίες», η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο το οποίο αναφέρεται στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για το προσεχές μέλλον: «Η Ελλάδα επιδιώκει να ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές στα επίμαχα οικονομικά ζητήματα. Αυτή τη χρονιά η απειλούμενη με χρεοκοπία χώρα μέλος της ΕΕ σχεδιάζει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,65% επί του ΑΕΠ. Οι δανειστές ζητούν πλεόνασμα ύψους 3,5%.

Την επόμενη χρονιά το […] λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται στο 3,96%, το 2020 στο 4,15% και το 2021 στο 4,53%. Μάλιστα για το 2022 η Ελλάδα υπολογίζει το πλεόνασμά της να φτάσει μέχρι και 5,19%. ‘Μπορούμε να το πετύχουμε’, δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων».

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:29