search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:53
MENU CLOSE

Σε αναμονή για το τηλεφώνημα του Ζάεφ

07.06.2018 09:06
Σε αναμονή για το τηλεφώνημα του Ζάεφ - Media

 

H προχθεσινή δήλωση Ζάεφ ότι η επικοινωνία με Τσίπρα είναι θέμα ημερών έδωσε την αίσθηση άρσης της εμπλοκής που παρουσιάστηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και καλλιέργησε εκ νέου κλίμα αναμονής για το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού των Σκοπίων προς τον Αλέξη Τσίπρα εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων.

Την αίσθηση αυτή ήρθε χθες να ενισχύσει από την «απέναντι» πλευρά και η «καταγγελία» του πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων και στελέχους του αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO Αντόνιο Μιλοσόσκι ο οποίος επικαλούμενος διπλωματικές πηγές προανήγγειλε συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες σήμερα ή αύριο με συμφωνία για τη συνταγματική αλλαγή του ονόματος.

Πάντως από την Αθήνα, σύμφωνα με το κλίμα που εκπέμπουν πληροφορημένες πηγές είναι ότι τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει και πολύ από την εμπλοκή της περασμένης Παρασκευής. Στην κυβέρνηση περιμένουν μεν το τηλεφώνημα Ζάεφ αν κι εφόσον είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε ό,τι ζητά η ελληνική πλευρά, ωστόσο εκτιμούν ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί», και δε θεωρούν ότι η αιτία της εμπλοκής στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έχει ξεπεραστεί. Από την Αθήνα εξακολουθούν να διαμηνύουν πώς ό,τι έκλεισε στο επίπεδο των ΥΠΕΞ Κοτζιά – Ντιμιτροφ έκλεισε και η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να επανέλθει για να ξαναδεί τεχνικά – νομικά θέματα γύρω από τα επιμέρους ζητήματα του ονοματολογικού (παράγωγα, κλπ) στα οποία η άλλη πλευρά φαίνεται να υπαναχωρεί μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα.

Εν ολίγοις η δήλωση Ζάεφ ερμηνεύεται και ως μια προσπάθεια η άλλη πλευρά να επιστρέψει το μπαλάκι της πίεσης στην Αθήνα καθώς εμφανίζει κλίμα αισιοδοξίας, χωρίς ωστόσο να δίνει ο ίδιος περισσότερες λεπτομέρειες για το που βασίζει την αισιοδοξία αυτή, δεδομένων και των πολιτικών που έχει στο εσωτερικό του. Για την Αθήνα εξακολουθεί να ισχύει ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της ΠΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί μεταξύ των δύο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των ΥΠΕΞ αλλά και των διπλωματικών γραφείων των δύο πρωθυπουργών.

Ο ίδιος ο Ζάεφ φέρεται να δέχεται πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα να καταλήξει μέχρι το Σαββατοκύριακο, ενώ οι πιέσεις αυτές στρέφονται και προς την αντιπολίτευση του VMRO που αντιδρά έντονα και το περασμένο Σάββατο διοργάνωσε αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια. Τα παραπάνω, αν κι εφόσον ισχύον καλλιεργούν κλίμα εξελίξεων στον ορίζοντα του Σαββατοκύριακου αλλά αυτό μένει να φανεί.

Αν κι εφόσον γίνει το τηλεφώνημα, θεωρείται ότι θα “ξεκλειδώσει” τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες, όπου θα υπογραφεί η συμφωνία, στο επίπεδο όμως των ΥΠΕΞ και όχι των πρωθυπουργών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50