search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:37
MENU CLOSE

«Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω» – Πάση θυσία απόσταση από την όποια λύση παίρνει ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2024
7-6-2018
09.06.2018 03:00
nd-10.jpg

 

Αν δεν υπάρξει ψήφος των ΑΝΕΛΛ στο ονοματολογικό, η Ν.Δ. δεν ψηφίζει καμία λύση, όπως «εκπέμπει» η αξιωματική αντιπολίτευση. Ζήτημα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και, ως εκ τούτου, ζήτημα κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης θέτει η Ν.Δ. στο ευαίσθητο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Η «γαλάζια» πλευρά ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να μετατραπεί στο υποστύλωμα της κυβερνητικής συνοχής ή, με άλλα λόγια, στο δεκανίκι του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛΛ. Το μήνυμα που περνάει η Πειραιώς είναι ότι χωρίς την ψήφο των ΑΝΕΛΛ ουσιαστικά δεν υπάρχει και συμφωνία, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καμία διάθεση ν’ αφήσει τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, να… ψαρέψει στα νερά της δικής της εκλογικής δεξαμενής.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τη θέση αυτή η ηγεσία του κόμματος την έχει κάνει γνωστή στους διεθνείς παράγοντες που ενδιαφέρονται για την ταχεία λύση του ζητήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, τοποθετούμενος στη σύσκεψη των «γαλάζιων» τομεαρχών λίγες ώρες πριν μεταβεί στο Μόναχο για τη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την αναμενόμενη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε ότι στη Ν.Δ. δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης για το ονοματολογικό.

Μακριά κι αλάργα…

Κρατώντας υψηλούς τόνους, ο Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε μια διεθνή συμφωνία, ενώ έβαλε στο «κάδρο» της επίθεσης και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια μεγάλη αγωνία να βρεθεί πάση θυσία και όσο γίνεται ταχύτερα μια λύση στο Σκοπιανό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες. Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε μία διεθνή συμφωνία. Ως τι άραγε διαπραγματεύεται σήμερα ο κ. Τσίπρας; Διαπραγματεύεται ως πρωθυπουργός που έχει τη στήριξη όλων των μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά και σύσσωμης της κοινοβουλευτικής συμπολίτευσης; Ή διαπραγματεύεται μόνον ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στην – ακραία σε διατυπώσεις – τοποθέτησή του στη σύσκεψη των τομεαρχών της Ν.Δ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε για τον υπουργό Εξωτερικών ότι «ο κ. Κοτζιάς συχνά μοιάζει να υπερασπίζεται περισσότερο τα επιχειρήματα των γειτόνων μας παρά τις αυτονόητες αξιώσεις της χώρας».

Αναφερόμενη στις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό, η Ν.Δ. σχολίασε χθες πως «η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά, για να κρατηθεί μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία, εμφανίζεται πια πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις. Γι’ αυτό βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και αναζητεί απεγνωσμένα άλλοθι και συνενόχους αδυνατίζοντας τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας».

Τέλος, σημείωσε πως «η Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Η εκχώρηση “Μακεδονικής εθνότητας” και “μακεδονικής γλώσσας” δεν είναι αποδεκτή. Ξεκάθαρη είναι και η προειδοποίησή μας στον κ. Τσίπρα. Δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα μας σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα».

Αρχίζει περιοδείες

Εν μέσω όλων αυτών αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιτευχθεί ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού και «γαλάζιου» προέδρου Κώστα Καραμανλή. Στην Πειραιώς μάλιστα θεωρούν ότι ο Καραμανλής θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στην τελική στροφή προς τις κάλπες. Ως επιβεβαίωση θεωρείται και η πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε ο Καραμανλής στη Θράκη.

«Οι κάλπες έρχονται. Η αντίστροφη μέτρηση, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχει ξεκινήσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο Μητσοτάκης στους «γαλάζιους» τομεάρχες και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες, να ακούμε τη φωνή τους, έτοιμοι να αποκαλύψουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης, αλλά και να εξηγήσουμε τις προτάσεις μας». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν μαζικά περιοδείες των στελεχών της Ν.Δ. και του ίδιου του Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις εκλογές. Μια εκλογική αναμέτρηση την οποία στην Πειραιώς βλέπουν να «έρχεται» πιθανότατα την άνοιξη του 2019…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15