search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:55
MENU CLOSE

Στασιμότητα στον διαγωνισμό για τις άδειες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2024
7-6-2018
07.06.2018 14:02
adeies-2.jpg

 

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) βρέθηκαν οι τηλεοπτικές άδειες και ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη συζήτηση κλήθηκαν τα κανάλια που έχουν οριστεί ως προσωρινοί δικαιούχοι των αδειών, δηλαδή ο ΣΚΑΪ, ο Alpha, ο ΑΝΤ1, το Star και το Epsilon, αλλά και η Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε. (Βρυώνης) η οποία έχει αποκλειστεί από το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, προκειμένου να συζητηθεί η ένστασή της.

Ωστόσο, παρά τη σχετική προετοιμασία που υπήρχε, η συζήτηση αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να παραταθεί κι άλλο η αγωνία για την έκδοση των αδειών και τούτο γιατί, αν το ΕΣΡ απορρίψει την ένσταση, τότε οι άδειες θα δοθούν στους προσωρινούς αδειούχους. Επιπλέον, σημειώνεται ότι υπάρχει και η δυνατότητα διεκδίκησης των δύο αδειών που περισσεύουν.

Ήδη τα μεγάλα κανάλια συνυπολογίζουν στους προϋπολογισμούς τους την πρώτη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ από το συνολικό κόστος των 35 εκατ. ευρώ, η οποία θα δοθεί ως αντάλλαγμα για τις άδειες που αναμένουν ότι θα λάβουν.

Επιπλέον, στο κόστος λειτουργίας τους υπολογίζουν και το 2% επί του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ και το ετήσιο «ενοίκιο» στην Digea, στην οποία μέτοχοι είναι ο Alpha, ο ANT1, το Star, ο ΣΚΑΪ, το Μακεδονία TV και το Mega.

Και αν τελικά οι άδειες δοθούν μέσα στον Ιούνιο, τότε οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορέσουν να προχωρήσουν τη λειτουργία τους με άλλους όρους και ο ειδικός φόρος της τηλεόρασης θα μειωθεί από 20% σε 5% όταν το ΕΣΡ δημοσιεύσει την απόφαση για τις άδειες στο ΦΕΚ. Ο συγκεκριμένος φόρος έχει ήδη μειωθεί για την ΕΡΤ και τις αδειοδοτημένες συνδρομητικές πλατφόρμες Nova και Cosmote TV.

Στον ανακριτή τα μέλη του ΕΣΡ

Ωστόσο, η περασμένη Παρασκευή επεφύλασσε μια «έκπληξη» για τα μέλη του ΕΣΡ, καθώς σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία «αυτεπαγγέλτως για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση» για το ριάλιτι του ΑΝΤ1 «Game of Love». Μάλιστα, η εισαγγελική κλήση επιδόθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για το συγκεκριμένο ριάλιτι.

Όπως αναφέρει ενημέρωση του ΕΣΡ, «τα μέλη του κλήθηκαν από τον πταισματοδίκη του 17ου Προανακριτικού Τμήματος Αθηνών να λάβουν γνώση της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί εις βάρος τους αυτεπαγγέλτως για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος παραβ. άρθρου 259ΠΚ από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και να εξετασθούν ανωμοτί».

Έτσι, το Συμβούλιο προχώρησε σε αναγκαία διακοπή της συνεδρίασης και δεν ψήφισε για τις κυρώσεις που ενδεχομένως θα επιβάλλονταν «δεδομένου ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ήταν εύκολο να προσβληθεί, ως ληφθείσα υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διώξεως».

Μάλιστα, κύκλοι του Συμβουλίου εξέφραζαν την έκπληξή τους από την εισαγγελική ενέργεια, η οποία είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να μη ληφθεί απόφαση για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που ελεγχόταν για την ποιότητά του. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το ΕΣΡ κινητοποιήθηκε σχεδόν άμεσα μετά τις καταγγελίες για τη μετάδοση του πρώτου επεισοδίου του ριάλιτι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:53