search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:21
MENU CLOSE

Λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2024
7-6-2018
10.06.2018 03:00
pasok-18.jpg

 

Την αρετή της… υπομονής φαίνεται να εξασκεί το Κίνημα Αλλαγής σε ό,τι έχει να κάνει με το όνομα της ΠΓΔΜ. «Η μπάλα είναι στο τερέν των Σκοπίων» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και, μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, η Φώφη Γεννηματά επιλέγει να παίξει άμυνα περιμένοντας να δει πού το πάει και η ελληνική κυβέρνηση και μετά να βγει στην αντεπίθεση. Σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, που παίζει… επιθετικό ποδόσφαιρο, το ΚΙΝΑΛΛ επιδεικνύει υπομονή δηλώνοντας ότι θέλει να υπάρξει λύση, χωρίς όμως να δίνει λευκή επιταγή.

Έτσι, λοιπόν, στάση αναμονής εν όψει των τελικών κυβερνητικών αποφάσεων, που θα διαμορφώσουν το κείμενο της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αναμένει το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να αποφασίσει πώς θα τοποθετηθεί στη δημόσια συζήτηση.

Πίσω στον Αντρέα

Την ομόφωνη απόφαση για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της FYROM επιβεβαίωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στην τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή, σημειώνοντας ότι ακολουθούνται οι κατευθύνσεις της εθνικής γραμμής από το 1995 με την «ενδιάμεση συμφωνία» του Ανδρέα Παπανδρέου, με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι λανθασμένοι χειρισμοί της Ν.Δ.

«Έχουμε τονίσει ότι θέλουμε λύση συνολική και αποτελεσματική, που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια ενιαία συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις, που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν. Με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με αλλαγή του Συντάγματος. Ναι σε λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση. Με βάση αυτά θα κρίνουμε και την τελική πρόταση της κυβέρνησης», τόνισε η Γεννηματά.

Σημείωσε μάλιστα πως η επίλυση του προβλήματος «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναδειχθεί ως ευρύτερος πόλος σταθερότητας και συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και θα αποδυναμώσει τα σχέδια “διείσδυσης” της Τουρκίας».

Αναφερόμενη στο ονοματολογικό και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, η Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση διερωτώμενη χαρακτηριστικά: «Υπάρχει συμφωνία ή υπάρχει εμπλοκή; Υπάρχει διαπραγμάτευση ή η υπόθεση είναι στα χέρια του Ζάεφ; Για πόσο θα συνεχίζεται ακόμα, κ. Τσίπρα, η μυστική διπλωματία; Μετά τη διγλωσσία με τον Καμμένο έχουμε και νέα διγλωσσία με τον υπουργό των Εξωτερικών;».

Εκτός κριτικής πάντως δεν άφησε ούτε το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, η διγλωσσία στο εσωτερικό της καθώς και η στάση της Ν.Δ., που υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της, υπέκυψε σε εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της και ενίσχυσε ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων, δεν βοηθούν στη διαμόρφωση των αναγκαίων για ευαίσθητα εθνικά θέματα ευρύτερων συναινέσεων», υποστήριξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Ταραχή λόγω ΚΙΔΗΣΟ

Ωστόσο, στο Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκαν ισχυρές αναταράξεις εξαιτίας της σκληρής επίθεσης που εξαπέλυσαν ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ βάλλοντας προσωπικώς εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη στάση που κρατά η Ν.Δ.

«Κάποτε, σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατηγορήθηκε για εθνική μειοδοσία, για να επικρατήσει η πολιτική που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς με τα αρνητικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Είκοσι έξι χρόνια μετά ο νυν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σοβαρά πιστεύει ότι η καλύτερη υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι η εκ νέου αναζήτηση μειοδοτών;» ήταν το σχόλιο του ΚΙΔΗΣΟ.

Έφερε μάλιστα τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κυριάκος Σαμαράς;» θέτοντας, με αυτό τον τρόπο, ξεκάθαρες γραμμές αμφισβήτησης οποιασδήποτε μορφής συνεννόησης με τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24