search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:49
MENU CLOSE

Έρχονται… μιλιούνια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2024
7-6-2018
10.06.2018 03:00
bitch.jpg

 

Τρεις τουρίστες ανά κάτοικο αναμένονται φέτος στην Ελλάδα.

Νέα ρεκόρ τουριστών θα χτυπήσει φέτος η χώρα μας, αφού οι ταξιδιώτες που θα μας επισκεφθούν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 32 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί σε τρεις τουρίστες ανά κάτοικο, περισσότερους δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Για την Ελλάδα, που εδώ και μια δεκαετία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση, ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία και έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της.

Εδώ και τρία χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται σχεδόν κατά δύο εκατ. κάθε χρόνο. Οι επισκέψεις μάλιστα από την Κίνα φαίνεται πως έχουν ήδη διπλασιαστεί από αυτές του προηγούμενου έτους, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον κάνουν λόγο για εκτόξευση των αριθμών μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ειδικότερα, κατά 505.000 ή 18,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017 έχουν αυξήσει τον προγραμματισμό των θέσεων για τον Ιούνιο οι αεροπορικές εταιρείες στα περιφερειακά αεροδρόμια εκτός της Αθήνας, με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να έχει φέτος επιπλέον 56.000 θέσεις σε σύγκριση με το 2017.

Τα στοιχεία επικαλείται η τελευταία ανάλυση του Sete Intelligence, η οποία αναφέρεται και στον απολογισμό των αεροπορικών αφίξεων για τον Απρίλιο και το πρώτο τετράμηνο του 2018 με βάση τα νούμερα από τα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας πλην της Αθήνας (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Άκτιο, Μύκονος, Σαντορίνη, Άραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Μυτιλήνη) και τους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, για τον Απρίλιο του 2018 παρατηρείται αύξηση των αεροπορικών αφίξεων και οριακά των οδικών τον Απρίλιο 2018 έναντι του Απριλίου 2017:

● Στα κυριότερα αεροδρόμια κατεγράφη αύξηση των διεθνών αφίξεων +11,1% (+17,6% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+16,1%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+7,8%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +22,9% και +11,5% αντίστοιχα.

● Οι διεθνείς οδικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά +1,1% και η συνολική μεταβολή από την αρχή του έτους ανέρχεται σε +4,0%.

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Μαρτίου αυξημένη κατά +12,8% σε σχέση με τον Μάρτιο 2017 και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +28,2%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +12,8% και +13,9% αντίστοιχα.

Αύξηση εισροής από παντού

Με βάση την επεξεργασία του Sete Intelligence για τον προγραμματισμό του καλοκαιριού στην περιφέρεια, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017, για το 2018 παρατηρείται αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 16,8% ή σχεδόν 2,7 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν και 16,7% ή σχεδόν 2,6 εκατ. για την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου. Τα στοιχεία προέρχονται από την ΕAΣΠ (Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων – Hellenic Slot Coordination Authority) για όλα τα αεροδρόμια, εκτός του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, και αφορούν προγραμματισμό, αποτελώντας έναν σημαντικό δείκτη για την προσφορά.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο εκτιμάται αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 18,9% ή αλλιώς 505.000 θέσεις από το εξωτερικό. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 19,5% ή 56.000 θέσεις, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στη Μυτιλήνη με 43,5% (5.000 θέσεις) και ακολουθούν τα αεροδρόμια της Μυκόνου με 39,7% (28.000) και του Άραξου με 38,5% (8.000). Σε απόλυτες διαφορές, 75.000 θέσεις προστέθηκαν στη Ρόδο (17,3%), 72.000 στην Κω (35,3%) και 62.000 στο Ηράκλειο (9,7%).

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται από την Πολωνία με 58,5% (100.000) και ακολουθούν η Γερμανία με 29,9% (130.000) και η Τσεχία με 27,6% (25.000). Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει αύξηση 9,9% (55.000). Οριακή μείωση των αεροπορικών θέσεων τον Ιούνιο παρουσιάζεται από τη Ρωσία κατά 0,5% (1.000).

Αντέχουμε τόσο κόσμο;

Ωστόσο η υπέρμετρη αύξηση του τουρισμού φαίνεται πως πλέον γεννά ερωτήματα τόσο ως προς το αν το περιβάλλον μπορεί να «σηκώσει» τις ενεργειακές απαιτήσεις του αυξημένου αριθμού επισκεπτών όσο και αναφορικά με ένα ακόμα ζήτημα, αυτό της στέγασης. Η Αθήνα, άλλωστε, δεν απέχει πλέον πολύ από περιπτώσεις πόλεων όπως η Βαρκελώνη ή η Βενετία, όπου η εύρεση κατοικίας αποτελεί τεράστια περιπέτεια για τους ντόπιους κατοίκους λόγω της υπηρεσίας AirBnB, που εκτοξεύει τα ενοίκια στα ύψη.

Την ανιούσα παίρνουν και οι τιμές στα πεντάστερα της Αθήνας. Φέτος η μέση τιμή ήταν 217 ευρώ για τον Απρίλιο από 184 ευρώ τον Απρίλιο του 2017, για τα τετράστερα στα 125 ευρώ από 109 ευρώ, ενώ στην κατηγορία των τριών αστέρων στα 89 ευρώ από 81 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Στη Θεσσαλονίκη η «ψαλίδα» είναι μεγαλύτερη στα πεντάστερα σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας φέτος στα 180 ευρώ από 166 πέρυσι, όχι όμως και στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπου υπάρχουν και κάποιες μειώσεις φέτος έναντι του περυσινού Απριλίου.

Το ίδιο συμβαίνει φέτος και σε όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων για τους μαζικούς προορισμούς «Ήλιος και Θάλασσα» σε Δωδεκάνησα, Ιόνια νησιά, Κρήτη, Κυκλάδες και Χαλκιδική τον Απρίλιο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας την ίδια στιγμή υψηλότερες προσδοκίες ως προς τα αποτελέσματα, φέτος, των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα νούμερα παρουσιάζονται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Sete Intelligence του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία βασίζονται σε στοιχεία που αφορούν τη ζήτηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων από τις διεθνείς αγορές και την Ελλάδα σε διάφορους προορισμούς της χώρας και σε ανταγωνίστριες χώρες από την Trivago και ως εκ τούτου αφορούν μάλλον την αγορά μεμονωμένων ταξιδιωτών. Παρ’ όλα αυτά, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τάσεις στις διάφορες αγορές αλλά και στους διάφορους προορισμούς.

Τον Απρίλιο του 2018 το 43% των κρατήσεων αφορούσε ταξίδια μεσοβδόμαδα, το 43% ταξίδια Σαββατοκύριακου και το 14% ταξίδια διακοπών. Την αντίστοιχη περίοδο του 2017, τα ταξίδια μεσοβδόμαδα ήταν 37%, τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου 49% και τα ταξίδια διακοπών 14%. Παρατηρείται δηλαδή, σε σχέση με τα προ έτους στοιχεία, αύξηση στα ταξίδια μεσοβδόμαδα και μείωση στα ταξίδια Σαββατοκύριακου.

Χίλια ευρώ τη μέρα κατάσχει το κράτος από τραπεζικούς λογαριασμούς

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς από τα πενιχρά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών. Μόνο μέσα στον Μάρτιο έγιναν συνολικά 21.275 κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για ανάληψη χρημάτων από την εφορία ακόμα και από ακατάσχετους λογαριασμούς.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι γίνονται περίπου 1.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τη μέρα! Στο στόχαστρο των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους μπαίνουν όλοι όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 500 ευρώ.

Ωστόσο, παρά τις κατασχέσεις ποσών από λογαριασμούς, τα χρέη εξακολουθούν να συσσωρεύονται και έχουν πλέον ξεπεράσει τα 101 δισ. ευρώ, αφού εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες συνεχίζουν να φορολογούνται αλύπητα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε παλιά και νέα χρέη.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το σύνολο των οφειλών από την αρχή του έτους έχει φτάσει στα 3,555 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 776 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο (+708 εκατ. ευρώ στις καθαρά φορολογικές οφειλές), που ως γνωστόν δεν είναι μήνας φορολογικών υποχρεώσεων πλην ΦΠΑ, η συμμόρφωση του οποίου κινείται στα συνήθη ποσοστά του 82%.

Η τακτική αυτή του κράτους σε βάρος των πολιτών αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, με τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαΐου, που θα δοθούν σε λίγες μέρες στη δημοσιότητα, να αποτυπώνουν και τις περιουσίες που έχουν χαθεί από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Μάιο δόθηκε ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της ΑΑΔΕ και αφορά τη δυνατότητα της Αρχής να προχωρά σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων στην εμπορική αξία τους, μια ρύθμιση που αναμένεται να βγάλει στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα φτωχών οικογενειών και χρεοκοπημένων μικρομεσαίων για χρέη ακόμα και από 500 ευρώ!

Την ίδια στιγμή το εισπρακτικό αποτέλεσμα αυτών των φορολογικών τακτικών οδήγησε στην είσπραξη 454 εκατ. ευρώ, κυρίως από τις κατασχέσεις, που θα κατευθυνθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ στην αποπληρωμή των επιτοκίων των δανειστών για την «αποπληρωμή» του χρέους…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38