search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:39
MENU CLOSE

Σύνοδος Τραμπ-Κιμ: Από το «Φωτιά και Οργή» στο «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε»

07.06.2018 17:10
Σύνοδος Τραμπ-Κιμ: Από το «Φωτιά και Οργή» στο «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε» - Media

 

Μετά από έναν και πλέον χρόνο ανταλλαγής φραστικών πυρών, απειλών, χλευασμών με χαρακτηρισμούς όπως ο «μικρός πυραυλάνθρωπος» και ο «πνευματικά ασταθής και ξεμωραμένος», την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουνίου στις 9 το πρωί, τοπική ώρα, στο ξενοδοχείο Capella στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης, ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια σύνοδο κορυφής των δύο χωρών, που θα γραφτεί στην Ιστορία ως η πρώτη συνάντηση μεταξύ ενός Αμερικανού προέδρου εν ενεργεία και ενός Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Με σειρά δηλώσεων επιθετικής ρητορικής, οι δύο ηγέτες προκαλούσαν συνεχώς κλιμάκωση και αποκλιμάκωση γύρω από την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, προκαλώντας σύγχυση αναφορικά με τις πραγματικές θέσεις τους θέσεις προς τον χειρισμό της κατάστασης.

Από τις αρχές του 2017, λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία που ο Τραμπ εξαπέλυσε την πρώτη του επίθεση στον πόλεμο λέξεων με τον Κιμ, έως τις ευχαριστίες του στον «κύριο πρόεδρο» για το χρόνο, την υπομονή και τις προσπάθειές του» ακολουθούν κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες ανταλλαγές των δύο ηγετών

2 Ιανουαρίου 2017: «Η Βόρεια Κορέα μόλις ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα τελευταία στάδια ανάπτυξης ενός πυρηνικού όπλου ικανού να φτάσει σε περιοχές των ΗΠΑ. Δεν θα συμβεί».

8 Αυγούστου, 2017: Ο Τραμπ εξαπολύει απειλές αποκάλυψης κατά της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των στρατιωτικών της φιλοδοξιών, υποσχόμενος «φωτιά και οργή».Η Βόρεια Κορέα καλά θα έκανε μην διατυπώνει απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», δηλώνει από το γκολφ του Μπεντμίνστερ στο Νιού Τζέρσεϊ. «Οι απειλές, αν συνεχισθούν, θα απαντηθούν με φωτιά και τσεκούρι, όπως δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος», είπε ο Τραμπ. Η Πιονγκγιάνγκ απαντά λέγοντας ότι σχεδιάζει πυραυλική επίθεση κατά των αμερικανικών βάσεων του Γκουάμ.

19 Σεπτεμβρίου 2017: Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Ο Τραμπ προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να «καταστρέψουν πλήρως» τη Βόρεια Κορέα, αν η Πιονγκγιάνγκ δεν υποχωρήσει στο ζήτημα των πυρηνικών, περιγελώντας τον Κιμ αποκαλώντας τον «rocket man» (πυραυλάνθρωπο) σε αποστολή αυτοκτονίας. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας απαντά χαρακτηρίζοντάς τον μεταξύ άλλων «ψυχικά διαταραγμένο», και διαμηνύει ότι θα τον κάνει «να πληρώσει ακριβά» τις απειλές τις οποίες έκανε εναντίον της χώρας του

24 Σεπτεμβρίου 2017: Ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο δηλώνει: «Όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και όλος ο κόσμος θα πρέπει να θυμούνται ότι ήταν οι ΗΠΑ εκείνες που ξεκάθαρα πρώτες κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στην χώρα μας». «Μόλις άκουσα τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να μιλά στον ΟΗΕ. Αν απηχεί τις σκέψεις του μικρού πυραυλάνθρωπου, δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη!», απαντά άμεσα ο Τραμπ στο Twitter.

12 Νοεμβρίου 2017: «Γιατί ο Κιμ Γιονγκ-Ουν με προσέβαλε χαρακτηρίζοντάς με “γέρο”, την ώρα που δεν θα τον έλεγα ΠΟΤΕ “κοντό και χοντρό”;», διερωτάται ο Τραμπ στο Twitter. Είχε εξαγριωθεί από αναφορές ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης τον είχε αποκαλέσει «γέρο τρελό».

3 Ιανουαρίου 2018: Απαντώντας σε δήλωση του Κιμ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, όταν υποστήριξε ότι πάνω στο γραφείο του βρίσκεται πάντα ένα κουμπί για την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων της χώρας του, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας λέει με tweet ότι το «δικό του» κουμπί, «είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου δουλεύει!». Η Πιονγκιάνγκ απαντά ότι αυτή είναι η έκφραση ενός «παράφρονα», «το γάβγισμα ενός λυσσασμένου σκύλου».

3 Μαρτίου 2018: «Τώρα συνομιλούμε και παρεπιπτόντως, εκείνοι τηλεφώνησαν πριν από δύο ημέρες. Είπαν ότι θα ήθελαν να μιλήσουμε. Και είπα ότι κι εμείς θα θέλαμε αλλά θα πρέπει να κάνετε αποπυρηνικοποίηση, πρέπει να κάνετε αποπυρηνικοποίηση», λέει ο Τραμπ σε δείπνο με δημοσιογράφους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν επαφές με τη Βόρεια Κορέα.

6 Μαρτίου 2018: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρετίζει την «ενδεχόμενη πρόοδο» στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας και την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ.

9 Μαρτίου 2018: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απευθύνει πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθούν και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφωνεί να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ τους.

11 Μαρτίου 2018: Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δηλώνει πεπεισμένος ότι οι ιστορικές συνομιλίες που αναμένεται να έχει μέχρι τα τέλη του Μαΐου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας θα στεφθούν από «πελώρια επιτυχία».

21 Απριλίου 2018: Ο Τραμπ χαιρετίζει την ανακοίνωση του Κιμ ότι η χώρα του αναστέλλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. «Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδο μας». Από σήμερα, «21η Απριλίου, η Βόρεια Κορέα αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές της και τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων», τονίζει ο Κιμ

27 Απριλίου 2018: Ο ένοικος του Λευκού Οίκου χαιρετίζει την «ιστορική» συνάντηση ανάμεσα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν. Έπειτα από ένα τρελό έτος εκτοξεύσεων πυραύλων και πυρηνικών δοκιμών, μια ιστορική συνάντηση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα πραγματοποιήθηκε. Θετικά πράγματα συμβαίνουν αλλά μόνο ο χρόνος θα επιτρέψει να κριθούν!» γράφει στο twitter.

10 Μαΐου 2018: «Η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και εμού θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου. Θα προσπαθήσουμε και οι δύο να την κάνουμε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για την Παγκόσμια Ειρήνη!», ανακοινώνει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

12 Μαΐου 2018: Η Πιονγκγιάνγκ ανακοινώνει ότι θα κατεδαφίσει το κέντρο πυρηνικών δοκιμών της «Ευχαριστούμε, μια πολύ έξυπνη και ευγενική χειρονομία», αντιδρά ο Τραμπ.

24 Μαΐου 2018: «Ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας» «Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό» γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ σε επιστολή του προς τον Κιμ, ματαιώνοντας την προγραμματισμένη για την 12η Ιουνίου σύνοδο.

5 Ιουνίου 2018: «Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι μια πολύ επιτυχημένη, τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία», λέει ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου, επιβεβαιώνοντας ότι σύνοδος κορυφής με τον Κιμ θα διεξαχθεί όπως προβλεπόταν αρχικά, στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

7 Ιουνίου 2018: «Όλα είναι έτοιμα» για την ιστορική συνάντηση, σε 5 ημέρες, διαβεβαιώνει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:38