search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:16
MENU CLOSE

Ζάεφ: Σύντομα το τηλεφώνημα αλλά να διασφαλίσουμε βιώσιμη λύση

07.06.2018 19:00
Σκοπιανά ΜΜΕ: Σήμερα το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα - Media

 

Φρένο στο κλίμα άμεσων εξελίξεων εκπέμπουν το απόγευμα της Πέμπτης τα Σκόπια μετά από δηλωσεις Ζάεφ και ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε δηλώσεις του εξέφρασε αισιοδοξία για την επίλυση του ονοματολογικού γρήγορα υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη λύση, σήμα ότι κατά την εκτίμηση της γείτονος κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων είχε εκδόσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι για θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές κινήσεις.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα, ο Ζάεφ τόνισε θα το τηλέφωνο θα χτυπήσει από την πλευρά των Σκοπίων αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η ημέρα και η ώρα.

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Παρασκευή», δήλωσε. Άφησε, όμως, ανοιχτό το θέμα.

«Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθήνα και ελπίζω θα γίνει πολύ σύντομα. Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Οπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο αλλά είναι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με ανακοίνωσή του κάνει σαφές ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας που αφορά στο ονοματολογικό, καθώς επισημαίνει ότι η ποιότητά της, είναι πολύ πιο σημαντική. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καλή θέληση υπάρχει και σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα αντικατοπτρίζει με τον πιο σαφή τρόπο τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ και συνεχίζει:

«Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραμμίζουμε ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές κινήσεις».

Κλείνοντας, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τονίζει ότι «Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος: Όχι στα παιχνίδια

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας την ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών άφησε αιχμές κατά του Νικόλα Ντιμιτρόφ και συγκεκριμένα ανέφερε: “Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι , η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα πρέπει να κλείσει σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:12