22/01/2019 07:23:00

Σκοπιανό: Αντί για τηλεφώνημα καθυστερήσεις - Αντιφατικά μηνύματα από την ΠΓΔΜ

Ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ζάεφ μετά την παραίτηση Κοτζιά - Media

 

Από την αρχή της εβδομάδας ακούγεται για το τηλεφώνημα του Σκοπιανού Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα αλλά τηλεφώνημα δεν έρχεται. Χθες μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έστειλα αντιφατικά μηνύματα παίζοντας… καθυστερήσεις. 

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ γίνεται λόγος για σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, ενώ περιγράφεται μια διαδικασία αποτύπωσης από ομάδες εργασίας σε γραπτό κείμενο της πολιτικής συμφωνίας που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Οι Σκοπιανοί, μιλάνε και για βιαστικές ενέργειες, στην ανακοίνωση τους, λέγοντας πως η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης λύσης, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές, είναι πιο σημαντικές από τα όποια χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Από την άλλη όμως χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετέθεσε για σήμερα Παρασκευή  την πιθανότητα να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλ. Τσίπρα, έσπευσε, ωστόσο, να αναφέρει ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28- 29 Ιουνίου. Από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε λέγοντας όμως ότι πρέπει να επιτευχθεί μια βιώσιμη και μόνιμη λύση, η οποία θα είναι ασφαλής για τις μελλοντικές γενιές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η γειτονική χώρα, ψάχνει την φόρμουλα η οποία θα καταστήσει συμφωνία με την ΠΓΔΜ νομικά δεσμευτική και για την Αθήνα και όχι μόνο για τα Σκόπια, που θα τη φέρουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. 

Στα αντιφατικά μηνύματα των Σκοπίων η Αθήνα κάνει λόγο για  προσπάθεια της κυβέρνησης Ζάεφ να καμουφλάρει τις δυσκολίες που η ίδια αντιμετωπίζει στο εσωτερικό. Παράλληλα ήρθε η απάντηση από την ελληνική πλευρά πως δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία συγγραφής κειμένου και ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αφορά περισσότερο το εσωτερικό ακροατήριο και «δεν απευθύνεται σ’ εμάς». 

Όσον αφορά το Μαξίμου, στα μηνύματα της ΠΓΔΜ απαντούν με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της άλλης πλευράς» και ότι «πρέπει ο κ. Ζάεφ να ολοκληρώσει τον κύκλο των διεργασιών στο εσωτερικό της χώρας του, ώστε να είναι σε θέση να δεσμευθεί για τα επόμενα βήματα». 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.