search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:18
MENU CLOSE

Στη Θεσσαλονίκη για τις Ημερίδες Μελέτης της Ευρωομάδας της Αριστεράς βρέθηκε η Σοφία Σακοράφα 

08.06.2018 09:53
15-06-2015 - Media

 
Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις Ημερίδες ήταν η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η αειφόρος ανάπτυξη και οι πολιτικές  προτάσεις της Αριστεράς για το ξεπέρασμα της κρίσης.
 
Στην χθεσινή τοποθέτηση της η Σοφία Σακοράφα άσκησε κριτική στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, επισημαίνοντας την αντίφαση των ανακοινώσεων υποστήριξης της από την ευρωομάδα της Αριστεράς. 
 
Η Σοφία Σακοράφα ανέφερε πως παρότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση εξελέγη στο όνομα της Αριστεράς, με την επίκληση της αναγκαιότητας της ανατροπής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, στη συνέχεια αποφάσισε να υπογράψει και να εφαρμόσει πιστά τα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει τη δέσμευσή της να μην παρεκκλίνει καθόλου. 

Η κυβέρνηση μάλιστα υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι μεν άδικα, αλλά είναι αναγκαία για να… βγούμε από την κρίση- μια θέση ιδεολογικά ακατανόητη για την αριστερά. «Γιατί εάν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στην κρίση, μέσα δηλαδή στην ιστορική και πολιτική συγκυρία που ωριμάζει και τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σοσιαλιστής » ανέφερε.
Η ευρωβουλευτής της Αριστεράς επισήμανε επίσης ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο είναι ανέντιμη: « Γιατί από τη μία κόβει μισθούς και συντάξεις, υπερφορολογεί μεσαία και χαμηλά στρώματα, προχωρά σε κατασχέσεις και για 500 ευρώ οφειλής στο δημόσιο, ξεπουλάει κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις  και από την άλλη πανηγυρίζει και επαίρεται για το τεράστιο πλεόνασμα που πέτυχε ». Και διαπίστωσε σκωπτικά: « Έχουμε τρελαθεί. »  « Διότι δεν εξηγείται αλλιώς μια κυβέρνηση που επικαλείται ότι είναι αριστερή, να υπερηφανεύεται για το πλεόνασμα », προσθέτοντας: « Εκτός κι αν υπάρχει μια καινούργια κοσμοθεωρία που να υποστηρίζει ότι το πλεόνασμα στο καπιταλιστικό σύστημα είναι επ΄ ωφελεία του λαού και της κοινωνίας. »
Η Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε και στον τρόπο που αντιμετωπίζει η ομάδα της Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί πλεονασμάτων – παρά την ιδεολογική πολιτική αντίθεση – και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η ευρωομάδα της Αριστεράς να βγάζει ανακοινώσεις επιβράβευσης επειδή η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τους ( αντιλαϊκούς ) στόχους της, για την επιτυχία των οποίων διαβεβαιώνει τους δανειστές και ο « αριστερός» πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το γεγονός δηλαδή ότι εξαθλίωσε περαιτέρω το λαό, εξώθησε 500.000 νέους επιστήμονες στη μετανάστευση, 650.000 εργαζόμενοι ζουν, όταν πληρώνονται, με 380 ευρώ το μήνα, ένας στους δύο συνταξιούχους έχει βουλιάξει στη φτώχεια και παράλληλα το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κιόλας.

« Αυτό το καθήκον επικαλείται ο «αριστερός» πρωθυπουργός ότι εξετέλεσε επακριβώς και πέτυχε αυτό το θηριώδες πλεόνασμα » , δήλωσε, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την αντίφαση των ανακοινώσεων στήριξης της ευρωομάδας, με τις οποίες ζητούν στους δανειστές να επιδοκιμάσουν την πολιτική της κυβέρνησης και να ανταποκριθούν και αυτοί στις δικές τους δεσμεύσεις. Με τη στάση αυτή « Ζητάμε ουσιαστικά από τον ηθικό αυτουργό του εγκλήματος να επιβραβεύσει τον φυσικό αυτουργό γιατί ολοκλήρωσε με επιτυχία το έγκλημα και να το συνεχίσει » τόνισε.

Στο κλείσιμο της τοποθέτησης της, αναρωτήθηκε σε ποιο άγνωστο μέχρι στιγμής οικονομικό μοντέλο, μπορείς να υπόσχεσαι δίκαιη αναδιανομή πλούτου, τη στιγμή που δεν έχεις πλούτο να διαχειριστείς, αφού δεν ελέγχεις τα οικονομικά σου, έχεις δεσμεύσει όλη τη δημόσια περιουσία σου για 100 χρόνια στους δανειστές, ξεπουλάς  τις δημόσιες επιχειρήσεις και έχεις αποδεχθεί εκ των προτέρων την όποια πραγματοποιούμενη αλλά και μελλοντική ληστρική επένδυση πρόκειται να γίνει.

« Με αυτή τη προσέγγιση για ποιά έξοδο από την κρίση μιλάμε και για ποιού είδους ανάπτυξη και προοπτικές στη Νότια Ευρώπη; » αναρωτήθηκε, προσθέτοντας τον προβληματισμό της για την Αριστερά, πως « αν ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί δεν μας ακούει η κοινωνία και γιατί στρέφεται στις πιο αντιδραστικές δυνάμεις, η απάντηση βρίσκεται στα παραπάνω » .

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:15