search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:30
MENU CLOSE

Το Foreign Policy καλεί σε πραξικόπημα στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του Μαδούρο!

08.06.2018 12:39
Τατουάζ προκαλεί σοκ στο internet - «Πραγματική τρύπα»; - Media

 

“Μόνο οι εθνικιστές στον στρατό μπορούν να επαναφέρουν μια νόμιμη συνταγματική δημοκρατία”.

Δεν πρόκειται για την άποψη κάποιου φιλοφρανκικού αρθρογράφου ευρωπαϊκής εφημερίδας την περίοδο του Ισπανικού εμφυλίου. Πρόκειται για άρθρο που φιλοξενεί το Foreign Policy.

Ο αρθρογράφος Jose Cardenas τάσσεται ανοιχτά και απροσχημάτιστα υπέρ της οργάνωσης ενός πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, στο οποίο θα πρωτοστατήσει η εθνικιστική πτέρυγα του στρατού της χώρας, προκειμένου να μην καταφέρει να εδραιώσει την εξουσία του ο Νικολάς Μαδούρο.

“Είναι αδύνατο να προβλέψουμε πόσο θα παραμείνει στη θέση του ο Νικολάς Μαδούρο”, αναφέρει ο αρθρογράφος, “μετά την πρόσφατη επανεκλογή του”, θεωρώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να ανατρέψουν τον Μαδούρο πριν σταθεροποιήσει την εξουσία του. Κάνοντας λόγο για “δύο δεκαετίες αυταρχισμού” και “μεγάλης κλίμακας κακοδιαχείριση”, ο Cardenas υποστηρίζει ότι ο χρόνος για μια επιχείρηση ανατροπής του Μαδούρο κυλάει αντίστροφα, φέρνοντας το παράδειγμα της Κούβας, “ένα αυταρχικό καθεστώς που άντεξε για δεκαετίες”.

Έτσι λοιπόν ο αρθρογράφος του Foreign Policy διερωτάται “πώς θα ξεφορτωθούμε τον Μαδούρο πριν ολοκληρώσει την καταστροφή (sic) της χώρας του”. Και ο Cardenas ανασύρει τις πάγιες τακτικές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, από κάποιο εγχειρίδιο ίσως της CIA.

“Πρώτα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο διάλογος ή η διπλωματία δεν μπορούν να επιφέρουν λύση στην κρίση της Βενεζουέλας” καθώς “μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το καθεστώς Μαδούρο σκοπεύει να διαπραγματευτεί την ύπαρξή του”.

“Δεύτερον, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο μόνος θεσμός που μπορεί να υποκινήσει μια πραγματικη πολιτική μετάβαση στην Βενεζουέλα είναι ο στρατός. Όπως το έθεσε ο Economist, το μέλλον του Μαδούρο θα αποφασιστεί από τις ένοπλες δυνάμεις, όχι απευθείας από τον λαό. Αν αποσύρουν την στήριξή τους στο καθεστώς, η αλλαγή θα έρθει σύντομα. Αν όχι, η πείνα και η καταπίεση θα συνεχιστούν”.

Για να κρατήσει βέβαια τα προσχήματα της δυτικής Δημοκρατίας, στο όνομα της οποίας εξάλλου η Αμερική έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες εισβολές σε ξένες χώρες, ο Cardenas αναφέρει ότι “φυσικά, κανείς δεν θέλει να δει μια επαναφορά στην λατινοαμερικάνικη μαύρη εποχή, κατά την οποίαν τα στρατιωτικά πραξικοπήματα αποτελούσαν τον κανόνα”. Έτσι λοιπόν βαφτίζει “πραξικόπημα” το ίδιο το καθεστώς Μαδούρο, για να ισχυριστεί ευθέως ότι “μόνο οι εθνικιστές στον στρατό μπορούν να επαναφέρουν μία νόμιμη συνταγματική δημοκρατία”!

Αφού συνεχίσει στο ίδιο μήκος κύματος, εξηγώντας γιατί οι εθνικιστές του στρατού πρέπει να… επαναφέρουν τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, καταλήγει:

“Η διοίκηση του Τραμπ σίγουρα κάνει αυτό που της αναλογεί στην απονομιμοποίηση του καθεστώτος Μαδούρο”, αναφερόμενος στις οικονομικές και διοικητικές πιέσεις που ασκεί. “Στη συνέχεια, πρέπει να κινηθεί επιθετικά για να χτυπήσει περισσότερους αξιωματούχους της Βενεζουέλας, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον στρατό”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21