search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:08
MENU CLOSE

«Γιατί οι τρανς δεν μπορούν να γίνουν αστυνομικοί;» – Ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

08.06.2018 15:10
«Γιατί οι τρανς δεν μπορούν να γίνουν αστυνομικοί;» - Ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Media

 

Να αλλάξει η διατύπωση στην προκήρυξη για την εισαγωγή ιδιωτών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το σύστημα των γενικών εξετάσεων, ώστε να μην αποκλείονται από την εισαγωγή σε αυτές τα τρανς πρόσωπα, ζητούν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι στο παράρτημα Δ της προκήρυξης, στη σελίδα 32 και υπό τον τίτλο «Ενδεικτικός πίνακας κυριότερων νοσημάτων και σωματικών ατελειών που αποκλείουν τους/ις υποψήφιους/ες από τις αστυνομικές σχολές», στην παράγραφο «Ψυχικές Παθήσεις», αναφέρονται – μεταξύ άλλων – ως αιτία αποκλεισμού από τις εν λόγω σχολές οι «ψυχοσεξουαλικές διαταραχές (όπως η διαταραχή ταυτότητος φύλου)».

Όπως εξηγούν οι βουλευτές, η διατύπωση αυτή της προκήρυξης έρχεται σε αντίθεση με το τον Ν. 4443/2016 (άρθρο 3, παράγραφος 1β), με τον οποίο απαγορεύονται οι διακρίσεις στον χώρο της εργασίας για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αποκλείονται από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, άρα και από την εργασία στο Αστυνομικό Σώμα, τα τρανς πρόσωπα με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους.

Επιπλέον – όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης – αυτή η διατύπωση της προκήρυξης έρχεται σε αντίθεση με τον Ν. 4491/2017 (άρθρο 1, παράγραφος β), όπου διατυπώνεται ρητώς ότι κάθε «πρόσωπο έχει δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του». «Ο αποκλεισμός που προβλέπει η προκήρυξη συμβάλλει σε στιγματισμό των τρανς προσώπων αφού υιοθετεί την άποψη ότι η τρανς κατάσταση αποτελεί ψυχική διαταραχή κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές θέσεις που έχουν διατυπώσει μια σειρά από διεθνείς και ελληνικούς φορείς, όπως για παράδειγμα η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση και ο Κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, οι οποίοι συντάσσονται στην κατεύθυνση της αποπαθολογικοποίησης της τρανς κατάστασης, διαφωνώντας έντονα με την ψυχιατρικοποίηση της» τονίζουν οι 20 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Με βάση τα προαναφερθέντα, ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών αν προτίθεται να άρει τον αποκλεισμό των τρανς προσώπων από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, αποκλεισμό ο οποίος στιγματίζει τους τρανς ανθρώπους και παραβιάζει με σαφή τρόπο τη νομοθεσία για την ίση μεταχείριση στον χώρο της εργασίας;

Την ερώτηση υπογράφουν, η Αννέτα Καββαδία, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Ελένη Αυλωνίτου, η Παναγιώτα Δριτσέλη, η Μαρία Θελερίτη, ο Νικόλαος Θηβαίος, η Κατερίνα Ιγγλέζη, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, η Έυη Καρακώστα, ο Τάσος Κουράκης, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Νίκος Μανιός, ο Χρήστος Μαντάς, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Γιώργος Πάλλης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, η Ελένη Σταματάκη, η Αφροδίτη Σταμπουλή και ο Γιώργος Ψυχογιός.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:08