search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:05
MENU CLOSE

G7: Ύστατη προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα ρήγματα που άνοιξε ο Τραμπ

09.06.2018 05:45
02-05-2020 - Media

 

Η σύνοδος κορυφής της G7 ολοκληρώνεται σήμερα στον Καναδά με ύστατες προσπάθειες για να σωθούν τα προσχήματα και να μειωθούν τα ρήγματα που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα έχει ήδη στο μυαλό του την προσεχή συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μέχρι το τέλος, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας θα προσπαθήσουν να εκπονήσουν μια κοινή ανακοίνωση που να κλείνει τις διήμερες συζητήσεις στη Λα Μαλμπέ, τη μικρή τουριστική πόλη στον μεγαλοπρεπή ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου στο Κεμπέκ (ανατολικός Καναδάς).

Το κύριο επίμαχο ζήτημα είναι προφανώς το εμπόριο, καθώς η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ισχύος των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Οι Ευρωπαίοι εξάλλου έθαψαν γρήγορα την ιδέα, που προτάθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, για μια ενδεχόμενη επιστροφή της Ρωσίας στους κόλπους της ομάδας, από την οποία αποκλείσθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. «Μια επιστροφή της Ρωσίας στο σχήμα G7 δεν είναι δυνατή όσο δεν θα βλέπουμε ουσιαστικές προόδους σε σχέση με το ουκρανικό πρόβλημα», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ.

Ενώ πριν είχε ανεβάσει στο Twitter οργισμένα μηνύματα για τις «άδικες» συμφωνίες που επιβαρύνουν το αμερικανικό εμπόριο, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίσθηκε χαμογελαστός για την οικογενειακή φωτογραφία και επιφύλαξε μερικές αβρότητες για τον οικοδεσπότη του, τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, και τον «φίλο» του γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όμως, αν πιστέψει κανείς δύο πηγές στις διαπραγματεύσεις, κατά την κύρια σύνοδο εργασίας όλοι επέμειναν στις θέσεις τους, με τους Ευρωπαίους να επιχειρούν να αντιτάξουν επιχειρήματα με αριθμούς στη «μακρά λιτανεία των επικρίσεων» εκ μέρους του αμερικανού προέδρου.

Είναι δύσκολο πάντως σ’ αυτές τις συνθήκες να φανταστεί κανείς μια «κοινή ανακοίνωση» όπως την θέλει η παράδοση των συναντήσεων της G7, που να απαριθμεί τις καλές προθέσεις των ισχυρών αυτού του κόσμου στην οικονομία, τη διπλωματία και το περιβάλλον.

Η ιδέα της Μέρκελ

Αν ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως πιστεύει ότι θα εκδοθεί μια τέτοια ανακοίνωση, μέλη αντιπροσωπειών κάνουν μάλλον λόγο για κάποιον συμβιβασμό.

Αυτός θα μπορούσε συγκεκριμένα να πάρει τη μορφή ενός κειμένου που θα υπογραφεί από τους επτά και σε ορισμένα σημεία θα είναι συναινετικό, ενώ θα επιφυλάσσει ορισμένες χωριστές παραγράφους στη διαφωνούσα άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών στα πιο ευαίσθητα σημεία: το εμπόριο, αλλά επίσης τις συμφωνίες με το Ιράν και για το κλίμα, στις οποίες βρόντηξε την πόρτα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα άλλο σενάριο θα ήταν να εκδοθεί μια «δήλωση» υπογραμμένη μόνο από την καναδική προεδρία της G7 που να διαπιστώνει τις διαφωνίες.

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία είχε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα όσον αφορά το εμπόριο προτείνοντας, σύμφωνα με μια γαλλική πηγή, να ανοίξει ένας διμερής διάλογος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα μ’ αυτή την πηγή, θέλει να υπερασπιστεί την ιδέα ενός «κοινού μηχανισμού αποτίμησης» μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων «ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε άλλη κρίση σε τομέα άλλον από τον χάλυβα και το αλουμίνιο», που δεν έχουν μεγάλο βάρος στις διατλαντικές ανταλλαγές.

Το Βερολίνο φοβάται περισσότερο απ’ όλα μια αμερικανική επίθεση εναντίον της ισχυρής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στους New York Times, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εμπορίου, ο Πίτερ Ναβάρο, καταφέρεται εναντίον των σύμφωνα με τον ίδιο υπερβολικά υψηλών φόρων που πλήττουν τις εξαγωγές αμερικανικών οχημάτων προς την Ευρώπη: «Δεν εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι οι Γερμανοί μας πωλούν τρία οχήματα για κάθε αμερικανικό όχημα που εξάγεται στη Γερμανία».

Είτε υπάρξει τελική ανακοίνωση είτε όχι, η G7 θα πραγματοποιήσει σήμερα διάφορες συνόδους εργασίας, για παράδειγμα σχετικά με το κλίμα, πριν η σύνοδος ολοκληρωθεί το απόγευμα με τις συνεντεύξεις Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Πλην του Ντόναλντ Τραμπ: αυτός ήταν ο τελευταίος που έφθασε στο Κεμπέκ το πρωί της Παρασκευής και θα είναι ο πρώτος που θα φύγει σήμερα έπειτα από μόλις 24 ώρες.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει την Τρίτη ραντεβού με τον Κιμ Γιονγκ Ούν στη Σιγκαπούρη. Ο Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε έκρυψε ότι αυτή η ιστορική σύνοδος κορυφής για την «αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι συζητήσεις με τους παλιούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Μακρόν και Τραμπ χαιρετίζουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισαν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους για το εμπόριο και για άλλα ζητήματα στη σύνοδο των G7 στον Καναδά, χωρίς ωστόσο να δώσουν καμία ένδειξη για ένα πιθανό σημείο επαφής στο θέμα των δασμών.

“Είχαμε μια πρώτη συζήτηση, μια αρχή συζήτησης για τα τρέχοντα θέματα όπως το εμπόριο, η οποία όμως επέτρεψε να λυθούν, πιστεύω, πολλές πιθανές παρεξηγήσεις. Οπότε, υπάρχει η θέληση να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε μαζί”, δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο ξεκίνημα των διμερών συνομιλιών του με τον Τραμπ στο Λα Μαλμπέ.

“Τα πράγματα προχωρούν σε αυτή τη G7”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθέτησε έναν περισσότερο θετικό τόνο, επαινώντας την “πολύ καλή του σχέση” με τον Γάλλο πρόεδρο.

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα μεγάλο εμπορικό έλλειμμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι ο “Εμανουέλ έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια αναφορικά με αυτό”.

“Κάτι θα συμβεί, πιστεύω ότι θα είναι πολύ θετικό” είπε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο συγκεκριμένο θέμα αναφερόταν.

 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσφέρει μια κοινή εμπορική αξιολόγηση ΕΕ-ΗΠΑ για την επίλυση της διαμάχης για τους δασμούς

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να γίνει μια κοινή αξιολόγηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ προς βοήθεια επίλυσης της διαμάχης για τους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιο, οι οποίοι η Ένωση πιστεύει ότι βασίζονται σε παρερμηνεία των εμπορικών δεδομένων.

Η προσφορά του Γιούνκερ έγινε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των ηγετών των χωρών της G7 στον Καναδά, δήλωσε ένας αξιωματούχος, με γνώση των συζητήσεων.

«Ντόναλντ, είμαι έτοιμος να έρθω στην Ουάσινγκτον το ταχύτερο δυνατό να κάνουμε μια κοινή αξιολόγηση. Θέλω αυτά τα ζητήματα να επιλύονται με φιλικό τρόπο», δήλωσε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρόεδρος της Επιτροπής έλαβε ένα νεύμα αποδοχής ως απάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:05