search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:46
MENU CLOSE

Το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα για την Εθνική Ασφαλιστική

09.06.2018 08:49
Η Εθνική που θέλουμε για... ένα ημίχρονο, 2-1 την Κύπρο - Media

 

Τις διαδικασίες για την αλλαγή χεριών, ύστερα από 127 χρόνια στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, δρομολογεί για την Εθνική Ασφαλιστική η υποβολή μοναδικής προσφοράς εξαγοράς από τον κινεζικό όμιλο Gongbao.

Με ένα ανατρεπτικό φίνις στην μάχη διεκδίκησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Gongbao οδήγησε σε “υποχώρηση” τον έτερο κινεζικό “δράκο”, την Fosun, η οποία φαίνεται πλέον να εστιάζει στη διεκδίκηση  της Επενδυτικής Τράπεζας (IBG). Ωστόσο, ο ορίζοντας για την Gongbao και την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, αφού από το “κάδρο” δεν έχει βγει το ενδεχόμενο και της διεθνούς δημόσιας προσφοράς για την πώληση της ασφαλιστικής.

Πρόκειται για μία επιλογή η οποία έχει πολιτικά τους “οπαδούς” της και που μπορεί να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που η προσφορά της Gongbao, κατά τον έλεγχο που θα επακολουθήσει, δεν κριθεί η επωφελέστερη για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, οπότε η Εθνική Τράπεζα θα εξετάσει λεπτομερώς όλες τις πτυχές της προσφοράς της Gongbao, βάζοντας στην ζυγαριά και τα επιχειρήματα της επιλογής διεθνούς δημόσιας προσφοράς για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πάντως, με το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, η διάθεση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής ή έστω ποσοστού της, μοιάζει εκτός ρεαλιστικής βάσης.

 Σε κάθε περίπτωση, οι ιστορικές αξίες και ο σημαντικός ρόλος του Ομίλου της ΕΤΕ στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, επιβάλουν την εξέταση όλων των βέλτιστων λύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας Διεθνούς Δημόσιας Προσφοράς. Το παραπάνω καθιστά σαφές η Εθνική Τράπεζα με την χθεσινή επίσημη ανακοίνωσή της για την παραλαβή της προσφοράς της Gongbao. Στην ανακοίνωση αυτή, η Τράπεζα τονίζει επίσης ότι πρωταρχικός στόχος είναι η διαδικασία να γίνει σε απόλυτη συμμόρφωση με τους όρους του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών, των μετόχων και των εργαζομένων της ΕΤΕ.

Προκειμένου να καταλήξει στην επιλογή της για την Εθνική Ασφαλιστική, η Εθνική Τράπεζα συνεργάζεται στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικότερα με τη DGComp, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως αναμένεται, μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας η ΕΤΕ θα πρέπει να έχει αποφανθεί για την καλύτερη επιλογή και εφόσον ανάψει το “πράσινο” φως στην Gongbao, θα αποστείλει στην ΤτΕ τον φάκελο της προσφοράς για να λάβει την τελική έγκριση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο έλεγχος της ΤτΕ για την προέλευση των κεφαλαίων του προσφερόμενου τιμήματος, το fit and proper του αγοραστή και το επιχειρησιακό του σχέδιο για την ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής, αναμένεται να διαρκέσει ένα δίμηνο. Καθώς, μάλιστα, στον έλεγχο για την τελική έγκριση της συναλλαγής θα αναμειχθούν και οι Κεντρικές Τράπεζες Κύπρου και Ρουμανίας όπου η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί θυγατρικές, η αλλαγή χεριών για την Εθνική Ασφαλιστική αναμένεται Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Το ενδιαφέρον της Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική κατέστη “αθόρυβα” πολύ ζωηρό στα τελευταία μέτρα του διαγωνισμού, όταν στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του Μαΐου, δωδεκαμελής αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο της Gongbao, Wong Ching, βρέθηκε στην Αθήνα για σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων και με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα.

Έχοντας στο πλευρό της την Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) – μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο -, η Gongbao δήλωνε την παρουσία της στον διαγωνισμό για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος, στελέχη της ICBC είχαν συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, αλλά και την διοίκηση της ΤτΕ, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον και διερευνώντας το πεδίο για την είσοδο στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις επαφές αυτές η ICBC ενημέρωσε ότι σκοπεύει να διαθέσει κεφάλαια 100 δις. ευρώ για επενδύσεις στο εξωτερικό και δη στη Δυτική Ευρώπη.

Τα μεγέθη της ICBC προσδίδουν μεγάλη βαρύτητα στην επενδυτική σύμπραξή της με την Gongbao, ενώ η επενδυτική επιτροπή του σχήματος στην οποία συμμετέχουν οι πρώην πρωθυπουργοί της Μ. Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν και της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, όπως επίσης και πρώην πρωθυπουργοί της Γερμανίας και της Αυστραλίας,  μεταξύ άλλων, δηλώνει καθαρά την σημασία που αποδίδει ο κινεζικός όμιλος στο άνοιγμά του στην Δύση. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αξιοσημείωτο ότι η είσοδός του στα ασφαλιστικά πράγματα σχεδιάζεται να γίνει με την Εθνική Ασφαλιστική, καθιστώντας την τελευταία ευρωπαϊκό κόμβο για την περαιτέρω ανάπτυξη των Κινέζων.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Gongbao, Wong Ching, έχει ιστορία τριών γενεών στα οικονομικά πράγματα της Κίνας, με τον προπάππου του να έχει χτίσει μία περιουσία, τρισεκατομμυρίων κατά τα λεγόμενα, όντας, προ Μάο, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας και τράπεζας στην Κίνα. Με την αλλαγή καθεστώτος, η περιουσία στην Κίνα κρατικοποιήθηκε. Ο πατέρας του Wong Ching καταδιώχθηκε από το καθεστώς, ωστόσο αργότερα συνέχισε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες σε συνεργασία με τον κρατικό μηχανισμό. Η τρίτη γενιά, ο πρόεδρος της Gongbao, Wong Ching, πέρα από επιχειρηματίας, έχει υπάρξει και βουλευτής της ηπειρωτικής Κίνας στο Κοινοβούλιο του Χονγκ – Κονγκ.

Πηγή: capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:46