search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:16
MENU CLOSE

O Ζόραν … ζορίζεται, ο χρόνος τελειώνει

11.06.2018 06:38
O Ζόραν ... ζορίζεται, ο χρόνος τελειώνει - Media

 

Το Σαββατοκύριακο πέρασε χωρίς να πραγματοποιηθεί το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα για την αποδοχή της συμφωνίας και πλέον ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα που σημαίνει ότι αν στα επόμενα λίγα εικοσιτετράωρα δεν υπάρξει θετική εξέλιξη η διαδικασία αναμένεται να παγώσει μέχρι νεοτέρας, δηλαδή το φθινόπωρο.

Τηλεφώνημα δεν είδαμε μέσα στο Σαββατοκύριακό είδαμε όμως την προσπάθεια Ζάεφ να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις εντυπώσεις που προκάλεσαν και οι διαρροές της Αθήνας, ότι δηλαδή υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ του ίδιου, ο οποίος επιθυμεί να προχωρήσει σε λύση για την οποία άλλωστε δεσμεύτηκε με στόχο την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ ο οποίος φέρεται να εγείρει εκ των υστέρων ζητήματα στην συμφωνία που έκλεισε προ δύο εβδομάδων με τον Νίκο Κοτζιά υπό τον Νίμιτς.

Έτσι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ζάεφ, Μίλε Μποσνιακόφσκι με αφορμή δημοσιεύματα δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι σταθερά προσηλωμένοι και ασχολούνται με την ίδια, ενιαία γραμμή, για την επίλυση των διαφορών και την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας» , ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Δημοκρατίας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί διοχογνωμιών και αποστάσεων μεταξύ πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ της γείτονος ενισχύθηκε με την ανάρτηση φωτογραφιών στο λογαριασμό τουίτερ του Ζόραν Ζάεφ με χαλαρά στιγμιότυπα των Ζάεφ – Ντιμιτρόφ και των συζύγων τους σε πάρκο των Σκοπίων.

Στην Αθήνα κατανοούν μεν την πολιτική δυσκολία Ζάεφ να πει το «ναι», εν τούτοις τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται μια καχυποψία για τους χειρισμούς της άλλης πλευράς, ότι δηλαδή στόχος είναι να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για να εξαναγκαστεί και η ελληνική πλευρά σε υποχωρήσεις. Κατά κανόνα η καχυποψία εστιάζεται στο πρόσωπο και την τακτική του Ντιμιτρόφ. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα εξακολουθεί να διαμηνύει ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της άλλης πλευράς και πως ό,τι συμφωνήθηκε δεν αλλάζει.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση αλλά και η πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν είναι εύκολες. Ο κος Ζάεφ πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του, πράγμα που είμαι βέβαιος ότι θα πράξει». Προσθέτοντας με νόημα: «Αν κάποιοι στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θέλουν να υπονομεύσουν την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης, δεν είναι κάτι που μπορώ να γνωρίζω. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι τελικώς ο κος Ζάεφ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα και θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Γνωρίζει και ο ίδιος, όπως και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ότι αυτό είναι αναγκαία προϋπόθεση για ένα μέλλον αλληλεγγύης και συνεργασίας στα Βαλκάνια».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:15