search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:55
MENU CLOSE

Κλείνει τα λιμάνια της η Ιταλία σε πλοίο με ναυαγούς μετανάστες – «Αντάρτικο» από το δήμαρχο του Παλέρμο

11.06.2018 08:56
Ποτάμι: Εξόρμηση με τρία βαν σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις εκλογές (Photo) - Media

 

Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα ιταλικά λιμάνια δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στο πλοίο Aquarius, το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Σαλβίνι, με επιστολή του, ζήτησε από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι, στη φάση αυτή, τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα.

Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της. Μια απόφαση που η νέα κυβέρνηση Κόντε δικαιολογεί, ουσιαστικά, με το ότι η Μάλτα αρνείται, σχεδόν συστηματικά, να δεχθεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πλοίο Aquarius, το οποίο ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση Sos Mediterranèe, μεταφέρει «απελπισμένους της θάλασσας» που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Λιβύη και διασώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων, την περασμένη νύχτα. Στους επιβάτες του, συμπεριλαμβάνονται 123 ανήλικα και 7 γυναίκες που κυοφορούν.

 

Σικελικό αντάρτικο

Ο Λεολούκα Ορλάντο, ο δήμαρχος του Παλέρμο αψηφά την εντολή της ιταλικής κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιμανιών της Ιταλίας στο πλοίο που μεταφέρει 629 διασωθέντες μετανάστες δηλώνοντας ότι θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του στην πρωτεύουσα της Σικελίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδα The Guardian.

«Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ασφαλές λιμάνι» (Πάνορμος).

Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση», δήλωσε ο Λεολούκα Ορλάντο.

Την απόφασή του υποστηρίζουν και άλλοι δήμαρχοι της νότιας Ιταλίας, της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

 

Κλειστή και η Βαλέτα

Η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί, όπως απαίτησε η κυβέρνηση της Ιταλίας, το πλοίο που μισθώνει μια γαλλική  ΜΚΟ, το οποίο μεταφέρει πάνω από 600 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο.

Ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.

Το Ακουάριους, περισυνέλεξε 629 μετανάστες κατά τη διάρκεια έξι χωριστών επιχειρήσεων στα ανοικτά της Λιβύης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Εκπρόσωπος των αρχών της Μάλτας όμως δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έγιναν στην περιοχή ευθύνης της Λιβύης και υπόκειντο στον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων της Ρώμης.

Το πλοίο έπλεε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μάλτας και της Σικελίας και ανέμενε άδεια για να αποβιβάσει τους ανθρώπους που διέσωσε σε ένα λιμάνι.

Η γαλλική ΜΚΟ ανέφερε ότι ανάμεσα στους μετανάστες αυτούς είναι 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 μικρά παιδιά και επτά έγκυες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:54