search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:34
MENU CLOSE

Συνάντηση Τραμπ-Κιμ: Αισιοδοξία στην αποστολή των ΗΠΑ – Χλιδή για τους Βορειοκορεάτες

11.06.2018 13:45
Συνάντηση Τραμπ-Κιμ: Αισιοδοξία στην αποστολή των ΗΠΑ - Χλιδή για τους Βορειοκορεάτες - Media
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η προγραμματισμένη για τις 4 π.μ. της Τρίτης ιστορική συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη μπορεί να «πάει πολύ καλά» καθώς αξιωματούχοι των δύο χωρών συναντώνται προκειμένου να μικρύνουν τις διαφορές για το πώς θα τελειώσει η πυρηνική αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε πως οι προπαρασκευστικές συνομιλίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και «προβλέπουμε ότι θα οδηγηθούν στη λογική τους κατάληξη ακόμη πιο γρήγορα απ΄ό,τι προβλέπουμε». Η συνάντηση αποτελεί μια «χωρίς προηγούμενο ευκαιρία να αλλάξει η τροχιά της σχέσης μας και να φέρει ειρήνη και ευημερία» στη Βόρεια Κορέα, είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, παραμονή της συνόδου κορυφής.
 
Ωστόσο υποβάθμισε το ενδεχόμενο επίτευξης ταχείας προόδου και είπε πως η σύνοδος θα θέσει το πλαίσιο για «τη σκληρή δουλειά που θα ακολουθήσει», επιμένοντας πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να κινηθεί προς την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση. Οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας θα παραμείνουν μέχρι τότε, είπε ο Πομπέο. «Αν η διπλωματία δεν κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση… τα μέτρα αυτά θα αυξηθούν.»
 
Ο Κιμ και ο Τραμπ έφθασαν χθες στη Σιγκαπούρη για την πρώτη στην ιστορία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο των ηγετών δύο χωρών που είναι εχθροί από τον Πόλεμο της Κορέας (1950-53). Αν και παραμένουν τα χάσματα για το τι μπορεί να συνεπάγεται η αποπυρηνικοποίηση αυτή, ο Τραμπ έδωσε μια θετική νότα σε ένα γεύμα με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ.
 
«Έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση… αύριο, και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά», είπε ο Τραμπ.
 
Στο πρώτο σχόλιό του για τη συνάντηση κορυφής το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε πως οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν «ευρέως φάσματος και εις βάθος απόψεις» για την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Χαιρέτισε τη σύνοδο κορυφής ως μέρος μιας «εποχής που αλλάζει».
 
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο «θέμα της οικοδόμησης ενός μόνιμου και διαρκούς μηχανισμού διατήρησης της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο, στο θέμα της υλοποίησης της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε το KCNA.
 
Καθώς η Βόρεια Κορέα απέρριπτε μέχρι τώρα οποιοδήποτε ενδεχόμενο μονομερούς πυρηνικού αφοπλισμού, η αναφορά του KCNA στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου σημαίνει πως η Πιονγκγιάνγκ θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν την «πυρηνική ομπρέλα» τους που προστατεύει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
 
Πολλοί ειδικοί στη Βόρεια Κορέα, μια από τις πιο απομονωμένες και απρόβλεπτες χώρες στον κόσμο, παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν ο Κιμ θα εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά όπλα. Πιστεύουν πως η πρόσφατη δέσμευση του Κιμ έχει σκοπό να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ελαφρύνουν τις αυστηρές κυρώσεις που πιέζουν αφόρητα τη φτωχή χώρα.
 
Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως οι ΗΠΑ εισέρχονται στις συνομιλίες με ένα πνεύμα αισιοδοξίας μαζί με μια αντίστοιχη δόση επιφυλακτικότητας, δεδομένης της μακράς ιστορίας της Βόρειας Κορέας στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. «Δεν θα εκπλαγούμε από οποιοδήποτε σενάριο», δήλωσε ο αξιωματούχος.
 
Ο αξιωματούχος δήλωσε πως ο Τραμπ και ο Κιμ θα έχουν μια συνάντηση μόνοι τους την Τρίτη η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο ώρες. Τη χαρακτήρισε σαν μια συνάντηση του τύπου «για να γνωριστούμε καλύτερα». Αργότερα θα τους συνοδεύσουν οι διαπραγματευτικές τους ομάδες για συνομιλίες που μπορεί να διαρκέσουν άλλη μία ώρα.
 
Καπιταλιστική χλιδή για τον Κιμ και τους συνοδούς του
Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα αφού μια ομάδα κουστουμαρισμένων διπλωματών από τη Βόρεια Κορέα βγήκε από το ξενοδοχείο τους στη Σιγκαπούρη προκειμένου να έχει συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους την παραμονή της ιστορικής συνόδου κορυφής, μια μεγαλύτερη ομάδα Βορειοκορεατών, ντυμένοι με απλά καλοκαιρινά ρούχα, ξεκίνησε για τα καταστήματα.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν σε ένα θέρετρο στο νησάκι Σεντόσα, κοντά στο λιμάνι της Σιγκαπούρης, για μια ιστορική συνάντηση που στόχο έχει να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα.
 
Για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και την αποστολή που τον συνοδεύει και απαρτίζεται από δεκάδες αξιωματούχους, εργαζόμενους σε κρατικά μέσα ενημέρωσης και προσωπικό ασφαλείας, αυτό το σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό είναι μια ευκαιρία να οικοδομήσουν διπλωματικές γέφυρες και να εξερευνήσουν τα επιτεύγματα του καπιταλισμού στη Σιγκαπούρη, μιας από τις πλουσιότερες πόλεις-κράτη του κόσμου.
 
Η αποστολή της Βόρειας Κορέας διαμένει στο πεντάστερο ξενοδοχείο St. Regis, όπου το λόμπι έχει δάπεδο από μπεζ μάρμαρο, πολυελαίους και έργα τέχνης. Ο πλούσιος μπουφές για το πρωινό, η τιμή του οποίου φθάνει τα 47 δολάρια Σιγκαπούρης (35 δολ. ΗΠΑ) το άτομο, κοστίζει όσο περίπου κερδίζει ο μέσος Βορεικορεάτης σε ένα μήνα.
 
Μεταξύ των περίπου 30 Βορειοκορεατών που εθεάθηκαν στην αίθουσα του πρωινού σήμερα περιλαμβάνονται κάποιοι από τους ισχυρότερους άνδρες του καθεστώτος, οι φωτογραφίες των οποίων από επίσημες εκδηλώσεις εμφανίζονται στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το προσωπικό του ξενοδοχείο αποθάρρυνε τους άλλους πελάτες από το να έρθουν σε επαφή με τους Βορειοκορεάτες ή να τους τραβήξουν φωτογραφία.
 
Οι εργαζόμενοι σε βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης δοκίμασαν κινεζικά dim sum, γλυκά και τηγανητά αυγά και τράβηξαν ο ένας τον άλλο αναμνηστικές φωτογραφίες την ώρα του πρωινού.
 
Τέτοιου είδους εδέσματα είναι πρωτάκουστα για τους περισσότερους Βορειοκορεάτες, ακόμα και για κρατικούς αξιωματούχους, που τα τελευταία χρόνια έχουν δει να μειώνονται οι πιθανότητες τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς εντείνεται ο απομονωτισμός της χώρας τους.
 
Χθες βράδυ, μερικές ώρες ύστερα από την άφιξη του Κιμ και της αντιπροσωπείας του στη Σιγκαπούρη, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν αξιωματούχους της Πιονγκγιάνγκ, κάποιοι εκ των οποίων φορούσαν κονκάρδες με τις φωτογραφείς των ηγετών τους, να παραγγέλνουν δείπνο αξίας άνω των 100 δολαρίων ΗΠΑ το άτομο στο πολυτελές κινεζικό εστιατόριο του ξενοδοχείου.
 
Άλλοι φάνηκαν να έχουν όρεξη για δυτικό fast food. Μια ομάδα από το προσωπικό ασφαλείας της Βόρειας Κορέας εθεάθη να επιστρέφει στο ξενοδοχείο με φαγητό σε πακέτο, με έναν εξ αυτών να έχει προτιμήσει τα McDonald’s. Η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις λίγες χώρες του πλανήτη χωρίς McDonald’s. Δύο αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας επέστρεψαν από τα μαγαζιά κρατώντας σακούλες με δώρα.
 
Όπως ανακάλυψε δημοσιογράφος του Reuters, οι Βορειοκορεάτες διαμένουν στους τρεις τελευταίους ορόφους του St. Regis. Εκεί βρίσκονται σουίτες που κοστίζουν πάνω από 5.000 δολάρια Σιγκαπούρης τη βραδιά και η Προεδρική Σουίτα, με κόστος περίπου 9.000 δολάρια Σιγκαπούρης τη βραδιά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ξενοδοχείου. Η Προεδρική Σουίτα έχει καθιστικό, τραπεζαρία, ένα γραφείο, ένα υπνοδωμάτιο, βεράντα, γυμναστήριο, χαμάμ, υπηρεσίες μπάτλερ και κουζίνα.
 
Το St. Regis αρνήθηκε να σχολιάσει ποιος διαμένει σε αυτούς τους ορόφους ή πόσα δωμάτια καταλαμβάνουν οι Βορειοκορεάτες. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν ο Κιμ διαμένει στην Προεδρική Σουίτα. Η Σιγκαπούρη έχει ανακοινώσει ότι αναμένει να ξοδέψει περίπου 20 εκατ. δολάρια Σιγκαπούρης (15 εκατ. δολ. ΗΠΑ) για να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής, ποσό που περιλαμβάνει το λογαριασμό του ξενοδοχείου της βορειοκορεατικής αποστολής, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης στο BBC.
 
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:32