search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:15
MENU CLOSE

Παναμάς: Ο πρώην πρόεδρος Μαρτινέλι εκδόθηκε από τις ΗΠΑ – Κατασκόπευε πολιτικούς και δημοσιογράφους

12.06.2018 04:04
Παναμάς: Ο πρώην πρόεδρος Μαρτινέλι εκδόθηκε από τις ΗΠΑ - Κατασκόπευε πολιτικούς και δημοσιογράφους - Media

 

Ο πρώην πρόεδρος του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι, ο οποίος εκδόθηκε από τις αρχές των ΗΠΑ, αφίχθη τη Δευτέρα στην πατρίδα του, όπου είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία πως κατασκόπευε πολιτικούς του αντιπάλους και δημοσιογράφους όταν βρισκόταν στην εξουσία. Ο Μαρτινέλι, πρόεδρος του Παναμά από το 2009 ως το 2014, αφίχθη το πρωί στην πόλη του Παναμά με πτήση από τη Φλόριντα.

Ο 66χρονος πρώην αρχηγός του κράτους μετήχθη από ομοσπονδιακή φυλακή στο Μαϊάμι στο αεροδρόμιο με όχημα της αστυνομίας και περασμένες χειροπέδες στους καρπούς.

 «Είμαι έτοιμος να παρακολουθήσω το Μουντιάλ!», πέταξε στους δημοσιογράφους, υψώνοντας έναν αντίχειρα, πριν από την επιβίβαση.

Ο Μαρτινέλι κατηγορείται ότι διασπάθισε χρήματα του δημοσίου για να συστήσει ένα κρατικό δίκτυο υποκλοπών και παρακολουθήσεων όταν βρισκόταν στην εξουσία στη χώρα του.

Υποκλέπτονταν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις 150 και πλέον προσώπων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και δημοσιογράφων. Επίσης φέρεται αναμεμιγμένος σε περίπου είκοσι υποθέσεις διαφθοράς, αλλά αυτό δεν αναφερόταν στο αίτημα έκδοσης που υπεβλήθη στιςΗΠΑ και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προσαχθεί σε δίκη για αυτές.

Ο πρώην πρόεδρος δηλώνει αθώος και θύμα μιας «βεντέτας» από μέρους του νυν ηγέτη της χώρας Χουάν Κάρλος Βαρέλα, του πρώην αντιπροέδρου του. Υποστηρικτές του Μαρτινέλι σχεδίαζαν να συγκεντρωθούν μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο για να του εκφράσουν την υποστήριξή τους. Συγκεντρώθηκαν επίσης στο διεθνές αεροδρόμιο Τοκούμεν, ανεμίζοντας σημαίες και λάβαρα του κόμματός που ίδρυσε.

Ο Ρικάρδο Μαρτινέλι κατέφυγε στις ΗΠΑ το 2015. Συνελήφθη στο Μαϊάμι τον Ιούνιο του 2017 και φυλακίστηκε εν αναμονή της εξέτασης του αιτήματος έκδοσης που είχε υποβάλει στις αμερικανικές αρχές η δικαιοσύνη του Παναμά. Την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το οριστικό πράσινο φως για να προχωρήσει η έκδοση.

Η επιστροφή του Μαρτινέλι στον Παναμά καταγράφεται καθώς η χώρα διέρχεται περίοδο πολιτικής πόλωσης, καθώς απομένει λιγότερος από ένας χρόνος ως τις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, τον Λουίς Εδουάρδο Καμάτσο, ο πρώην αρχηγός του κράτους σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για μια έδρα στο κοινοβούλιο ή για κάποιον δήμο, δεδομένου ότι δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία, αφού δεν έχει παρέλθει η απαιτούμενη δεκαετής προθεσμία ώστε να έχει το δικαίωμα γι’ αυτό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:14