search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:28
MENU CLOSE

Τα καλύτερα συσκευασμένα νουντλς τους κόσμου, γίνονται σε ένα απομονωμένο χωριό της Κίνας

12.06.2018 12:45
Τα καλύτερα συσκευασμένα νουντλς τους κόσμου, γίνονται σε ένα απομονωμένο χωριό της Κίνας - Media

 

Εχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια, όμως ο Γουάνγκ Χονγκμπίν από το χωριό Ναντζίε της κεντρικής επαρχίας της Κίνας Χενάν κρατά ακόμα ζωντανή την ανάμνηση της πρώτη μέρας που βγήκαν στην αγορά τα πρώτα του έτοιμα συσκευασμένα νουντλς ( τα κινεζικά μακαρόνια).

«Οι δρόμοι πλημμύρισαν κόσμο. Για τους περισσότερους από αυτούς, ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν έτοιμα συσκευασμένα νουντλς» θυμάται.

Ήταν το 1989, όταν η μεταρρύθμιση και η πολιτική του ανοίγματος της Κίνας ήταν σε εξέλιξη για περίπου 10 χρόνια, η ποικιλία όμως των τροφίμων στα καταστήματα ήταν ακόμη περιορισμένη, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Εκείνη την εποχή όμως έκαναν δειλά την εμφάνισή τους οι πρώτες καινοτομίες στην μαγειρική, μικρά σημάδια της ευημερίας που θα ερχόταν αργότερα. Ηταν μία συναρπαστική εποχή.

Ο Γουάνγκ ήταν από τους πρώτους στο χωριό του που ταξίδεψε στο εξωτερικό. Το 1988 όταν ήταν 30 ετών είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ιαπωνία, όπου είχε την πρώτη του γευστική εμπειρία των συσκευασμένων νουντλς. Οπως διηγείται, η ευωδιαστή μυρωδιά της σούπας από μοσχάρι έκανε τα νουντλς να φαίνονται ακαταμάχητα. Ο ίδιος ήταν πολύ περίεργος να δει πώς φτιάχθηκαν. Μετά την επιστροφή του έκανε μία μικρή έρευνα και διαπίστωσε οτι τα συσκευασμένα νουντλς, που κυκλοφόρησαν από τους Ιάπωνες τη δεκαετία του 1950, είχαν εισαχθεί στην Κίνα εδώ και αρκετά χρόνια αλλά ήταν διαθέσιμα μόνο σε μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και το Τζενγκτσόου. Ένα χρόνο αργότερα μια εταιρεία στην κοντινή πόλη Πινγκντινγκσάν αγόρασε δύο μονάδες παραγωγής συσκευασμένων (στιγμιαίων) νουντλ, όμως οι προσπάθειές της να κάνει δημοφιλή την ευκολία των συσκευασμένων αυτών φαγητών απέτυχε.Ο Γουάνγκ μαζί με κάποιους φίλους από την Ναντζίε ανέλαβαν το εργοστάσιο και σύντομα έκανε την εμφάνισή του στο χωριό το πρώτο πακέτο με έτοιμα νουντλ.

Εχοντας στόχο τους ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές και τους φοιτητές, το κάθε πακέτο πωλείτο 0,5 γιουάν: φθηνό, αλλά όχι τόσο φθηνό σε μία χώρα όπου πολλοί αγρότες εξακολουθούσαν να κερδίζουν λιγότερο από 3 γιουάν την ημέρα. Παρ ‘όλα αυτά, σύντομα όλοι μιλούσαν για τα νουντλ της Ναντζίε.

Στη δεκαετία του 1990, τα συσκευασμένα έτοιμα νουντλ έγιναν δημοφιλή δώρα για όσους επισκέπτονταν την οικογένεια και τους συγγενείς σε αγροτικές περιοχές. Συχνά έβλεπες τους κατοίκους των πόλεων να φέρνουν μεγάλες τσάντες γεμάτες με νουντλ στους συγγενείς τους στα χωριά, στη διάρκεια του εορτασμού του Νέου Ετους. Ηταν το απόλυτο γεύμα στους γάμους, αλλά και στις κηδείες. Τα εργοστάσια παρασκευής νουντλ ήταν πραγματικό αξιοθέατο για τους περίεργους επισκέπτες, μελετητές και κρατικούς αξιωματούχους που ήθελαν να μάθουν από την εμπειρία της δημιουργίας των έτοιμων νουντλ.

Το αστέρι της Ναντζίε μεγάλωσε και σύντομα το χωριό έγινε ένα από τα πλουσιότερα στην Κίνα. Δημιουργήθηκε μία πλήρης βιομηχανική αλυσίδα για την κατασκευή έτοιμων νουντλ, η οποία συμπεριελάμβανε εργαστήρια, εποχιακά είδη και τμήμα συσκευασίας. Πέρυσι πουλήθηκαν νουντλ αξίας 600 εκατομμυρίων γιουάν (94 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Από αυτά τα 80 εκατ. γιουάν ήρθαν από on line πωλήσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Γκενγκ Φουτζίε.

Τα προϊόντα της Ναντζίε είναι δημοφιλή στην περιοχή του Θιβέτ που βρίσκεται στην νοτιοδυτική Κίνα. Οι κτηνοτρόφοι στο Θιβέτ παίρνουν πάντα μαζί τους έτοιμα νουντλ από την Ναντζίε όταν πηγαίνουν στα βουνά, στα τέλη της άνοιξης, για να συλλέξουν μανιτάρια κάμπια, ένα από τα πλέον πολύτιμα συστατικά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Ο δρόμος όμως προς την επιτυχία σπάνια είναι ομαλός. Μεταξύ του 2003 και του 2010 οι πωλήσεις υποχώρησαν καθώς προσπαθούσαν να ανταγωνιστούν μεγάλα ονόματα στον χώρο. Το χωριό βελτίωσε τον ποιοτικό έλεγχο και δημιούργησε ένα κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης για να δημιουργήσει νέες γεύσεις χάρη στις οποίες τα νουντλ της Ναντζίε κατέκλυσαν την χώρα. Κάθε βιομηχανική μονάδα πλέον παράγει ετησίως 120.000 πακέτα.

Η εταιρία πλέον προσανατολίζεται στην παρασκευή ακόμα πιο υγιεινών και διαιτητικών νουντλ, καθώς οι νέοι κυρίως φροντίζουν πλέον την διάτροφή και την εμφάνισή τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:21