search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:53
MENU CLOSE

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και της υπόλοιπη Δύσης μετά το «φιάσκο» των G7

13.06.2018 07:18
Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και της υπόλοιπη Δύσης μετά το «φιάσκο» των G7 - Media

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απέρριψε το βράδυ της Τρίτης τον ισχυρισμό που πρόβαλε επανειλημμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί τεράστιας ανισορροπίας στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών.

Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Οικονομικού Συμβουλίου, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα της Μέρκελ, την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως ο Τραμπ όταν εξακοντίζει αυτή την κατηγορία αναφέρεται μόνο στα αγαθά και όχι στις υπηρεσίες.

Αν συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες στους υπολογισμούς, οι ΗΠΑ απολαμβάνουν στην πραγματικότητα μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών, συνέχισε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας μια επισήμανση γερμανών οικονομολόγων.

Επιπλέον, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πως οι άμεσες επενδύσεις της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες που έχουν την αντίστροφη κατεύθυνση.

Αναφερόμενη στη διένεξη που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά  (G7) στον Καναδά, όταν ο Τραμπ απέσυρε την υποστήριξή του προς το τελικό ανακοινωθέν, η Άγγελα Μέρκελ έκρινε ότι «προκληθήκαμε» και πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απάντηση ενωμένη.

Το εμπόριο βρισκόταν στην καρδιά της σύγκρουσης στη σύνοδο κορυφής της G7. Ο Τραμπ, ο οποίος επέβαλε δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγει η χώρα του από στενούς της συμμάχους, διεμήνυσε πως εξετάζει την επιβολή δασμών και στα εισαγόμενα αυτοκίνητα αναφερόμενος ονομαστικά σε γερμανικές εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν ήδη επιβάλει αντίμετρα.

Ο Τραμπ κατόπιν εξαπέλυσε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του οικοδεσπότη της συνόδου, του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία πως δεν συνεισφέρει όσα της αναλογούν στο NATO ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με «άδικη» μεταχείριση από εταίρους τους που τις «κατακλέβουν», κατά τον αμερικανό πρόεδρο, στο πεδίο του εμπορίου.

Η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να μελετήσει τις συνέπειες που θα είχε η επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα και θα συζητήσει το θέμα με τις ΗΠΑ πριν αναλάβει περαιτέρω δράση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:52