17/01/2019 22:31:33

Βούτσης: Όχι σε τακτικισμούς, και δημιουργία εντυπώσεων για τη συμφωνία στο Σκοπιανό 

Βούτσης: Μέσα στο 2018 στην Ολομέλεια το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις - Media

 

Στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ κάθε κόμμα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας, χωρίς αναιτιολόγητες, προσχηματικές και συνταγματικά μετέωρες αμφισβητήσεις για την δημιουργία εντυπώσεων, να γίνει διάλογος για αυτά που έχει κερδίσει η Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Εντός της εβδομάδας θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή με χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού, όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και θα γίνουν παρεμβάσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων. Θα ακολουθήσουν δευτερολογίες και θα τριτολογήσει ο πρωθυπουργός. Το πότε και πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, υπό την αίρεση ότι 24 ώρες πριν θα υπάρχει ειδοποίηση προς τα κόμματα, θα το γνωρίζουμε ίσως σε λίγες ώρες», είπε ο κ. Βούτσης, για την επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό ο διάλογος αυτός να είναι «επί της ουσίας. Είναι ό,τι χειρότερο για τόσο σοβαρά θέματα, στο κατώφλι της επίλυσής τους, να γίνεται διαχείριση για τακτικούς λόγους και προσχηματικές αιτιάσεις. Κάθε κόμμα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Στο καίριο ζήτημα, αν στο νέο όνομα της γειτονικής χώρας θα υπάρχει πλέον επισήμως και διεθνώς αναγνωρισμένος -και από τη χώρα μας- ο όρος "Μακεδονία", ελπίζω να υπάρχει ξεκάθαρη στάση από όλα τα κόμματα».

Όπως υπογράμμισε, «το να συναθροίζονται απόψεις -που σέβομαι- όσων θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση -ακόμη και αν έχουν αναγνωριστεί ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από 140 χώρες και μάλιστα μεγάλες- να υπάρχει στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας το "Μακεδονία", το να συναθροίζεται αυτή η άποψη με αυτών που έχουν επί μέρους αιτιάσεις, ενστάσεις, επιφυλάξεις, επιπλέον προϋποθέσεις, είναι ότι πιο αρνητικό για να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση».

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Βούτσης σημείωσε για όσους «θεωρούν ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση της σημερινής κυβέρνησης» να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία, ότι είναι κάτι «εντελώς αναιτιολόγητο, προσχηματικό και συνταγματικά μετέωρο, να πει κανείς ότι δεν μπορεί να υπογράψει αυτή την συμφωνία η κυβέρνηση της χώρας που θα κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, εφόσον όλα τα στάδια και επί μέρους βήματα ρητά προβλέπονται στον "οδικό χάρτη" έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι είναι μία άποψη που δεν θα επανέλθει, είναι διαδικαστική και για δημιουργία εντυπώσεων, όχι ουσιαστική».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε την ανάγκη τα Βαλκάνια να προσεγγίσουν την ιδέα της συνανάπτυξης και της σταθερότητας, σε μία κρίσιμη περιοχή - υπογάστριο της Ευρώπης και σύνορο με άλλες δύο ηπείρους και όπως σημείωσε, πέραν της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ, «η επίσης επί θύραις συμφωνία με την Αλβανία από ελληνικής πλευράς, η βουλγαρική προεδρία στην ΕΕ που εξελίχθηκε αυτό το εξάμηνο και έδωσε ευκαιρία για συναντήσεις και συναντίληψη ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες και η επιτάχυνση στην διαμόρφωση προϋποθέσεων εισόδου στην ΕΕ από σειρά χωρών, είναι ένα ολόκληρο "πακέτο" που προσδίδει σταθερότητα και πλεονεκτήματα για οικονομικές, ενεργειακές, εμπορευματικές σχέσεις, οδούς και στοιχεία μίας ευρύτερης  παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το έχουν απόλυτα ανάγκη όλες οι χώρες. Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από αυτή τη συμφωνία και επ' αυτού δυστυχώς δεν γίνεται διάλογος».

Εκτίμησε εξάλλου ότι «το άρθρο 7 της συμφωνίας αυτής διασφαλίζει πλήρως από "γκρίζες περιοχές" για μελλοντικούς αλυτρωτισμούς από άλλον συσχετισμό δυνάμεων στη γείτονα χώρα. Πρέπει να φύγουμε από την εποχή που όλα αυτά ήταν διακυβεύματα ηχηρών αντιπαραθέσεων και διχαστικών καταστάσεων στον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.