23/02/2020 07:14:56

Στη Βουλή η συμφωνία για το Σκοπιανό - Πρόταση μομφής σχεδιάζει η ΝΔ

Βουλή: Την Τετάρτη το ψήφισμα για τις γερμανικές οφειλές – Έναρξη της διεκδίκησης - Media

 

Σε θέση μάχης τίθενται τα πολιτικά κόμματα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ώστε την Παρασκευή το πρωί στις 10 να γίνει η ενημέρωση της Βουλής για τη συμφωνία στο σκοπιανό, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το διαδικαστικό της ενημέρωσης
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι αυτή των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής με βάση το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής και όχι προ ημερησίας συζήτηση.
 
Το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ότι «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».
 
Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από τουλάχιστον 24 ώρες.
 
Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:
 
«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά της ώρας.
 
Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για 5 λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.
 
Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά της ώρας.
 
Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα 5 λεπτά της ώρας».
 
Μομφή εξετάζει η ΝΔ
Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες από τη ΝΔ αναφέρουν ότι το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται δεδηλωμένη, αφού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι δεν ψηφίζει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
 
Τη φημολογία για πρόταση μομφής ενίσχυσε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί της ουσίας ζήτησε ο κ. Τσίπρας να λάβει εξουσιοδότηση από τη Βουλή πριν υπογραφεί το Σάββατο -παρουσία των υπουργών Εξωτερικών- στις Πρέσπες η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.