search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:57
MENU CLOSE

Αυλαία Τσίπρα στο μνημόνιο και μετωπική με Σαμαρά για Σκοπιανό

14.06.2018 13:12
Αυλαία Τσίπρα στο μνημόνιο και μετωπική με Σαμαρά για Σκοπιανό - Media
 
Από την αποτίμηση της κυβερνητικής προσπάθειας υλοποίησης του τρίτου μνημονιακού προγράμματος στην σκληρή επίθεση με προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά για τη στάση τους στη συμφωνία με τα Σκόπια πέρασε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της παρέμβασής του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
 
Έτσι, τοποθετήθηκε ουσιαστικά και για την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει λίγο πριν η ΝΔ και η συζήτηση επί της οποίας ξεκινά στις 6 το απόγευμα, σε μια προσπάθεια μεταξύ άλλων να καταδειχθεί ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν την φοβάται αλλά σηκώνει το γάντι μετά χαράς το γάντι της πρόκλησης – ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε εκ νέου «καλοδεχούμενη». Διεμήνυσε δε ότι το επόμενο διήμερο τόσο στη ενημέρωση για τη συμφωνία, όσο και στη συζήτηση επί της μομφής θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση «για το ποιος έδωσε τι» στο Σκοπιανό, «με διευθύνσεις και τηλέφωνα».
 
«Τέλος της διαδρομής – η Ελλάδα μέρος της λύσης»
Κατά το πρώτο σκέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας:
 
–Υπογράμμισε την «ιστορική σημασίας» της συνεδρίασης που κλείνει όχι μόνο την 4η αξιολόγηση αλλά αποτελεί το κλείσιμο του τριετούς κύκλου που άνοιξε το 2015 μετά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, το «τέλος της διαδρομής».
–Έκανε την αποτίμηση των κυβερνητικών προσπαθειών λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μετά από μια πενταετία μνημονίων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε μια χώρα με άδεια ταμεία και σε διεθνή απομόνωση και τρία χρόνια μετά αποκατέστησε και την οικονομία δημιουργώντας και απόθεμα και δίνοντας τη δυνατότητα για πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τον διεθνή της ρόλο. «Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι πλέον μέρος της λύσης» είπε, και όχι μέρος του προβλήματος.
–Απέδωσε εύσημα κι ευχαριστίες, καταρχάς στο οικονομικό επιτελείο, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, και τον υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, «πολλές φορές βρεθήκαμε σε αντιθέσεις μεγάλες, συγκρούσεις, προκειμένου να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για τα συμφέροντα εκείνων των κοινωνικών κατηγοριών που βρεθήκαμε εδώ για να προστατεύουμε» είπε. Ευχαρίστησε επίσης τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας: «Το γεγονός ότι τελειώνουμε, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε δικές προσπάθειες, στη δική σας στήριξη, στη δική σας ψήφο, μια προσπάθεια που θέλω να αναγνωρίσω προσωπικά στον καθένα και την καθεμία από σας» είπε.
 
Φουλ επίθεση σε Μητσοτάκη και Σαμαρά
Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους και άνοιξε πυρ κατά του Αντώνη Σαμαρά αναγορεύοντάς τον σε βασικό του αντίπαλο για το Σκοπιανό στην επικείμενη κοινοβουλευτική «αναμέτρηση» της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ. Ταυτόχρονα, «υποβίβασε» τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σε δευτεραγωνιστή καθώς τον χαρακτήρισε «θλιβερό φερέφωνο του πρώην αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, που όπως πρόσθεσε είναι «ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ».
 
Ως εκ τούτου, εν όψει της επικείμενης μάχης για τη συμφωνία, επιχείρησε να αποδομήσει τις θέσεις Σαμαρά και να αμφισβητήσει την πολιτική του συνέπεια.
 
Ειδικότερα σημείωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς:
 
• Έχτισε όλη του την καριέρα στο θέμα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας.
• Αν και ήταν ο πρώτος ως υπουργός εξωτερικών ο οποίος στις 2/12/91 αποδέχθηκε σε επίσημο κείμενο της ΕΟΚ τον όρο “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, κι ήταν ο πρώτος ο οποίος στις 16/12/91 όταν συζητείτο η ανεξαρτητοποίηση των πρώην σοσιαλιστικών δημοκρατιών της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας δεν έθεσε κανένα θέμα να μην παρθεί απόφαση, τότε μάλιστα τον είχε χαρακτηρίσει ανόητο ο Κων. Μητσοτάκης.
• Αυτός είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμού και να ρίξει την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και σήμερα παριστάνει τον θεματοφύλακα των Καραμανλή και Παπανδρέου όταν το 1994 ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης λυσσαλέα επιτίθετο και στους δύο για το θέμα των Σκοπίων ζητώντας να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική δράση
• Είναι ο ίδιος που ξέχασε όταν έγινε πρωθυπουργός γιατί η κυβέρνησή του δια του Βενιζέλου παρουσίαζε την εθνική θέση: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes.
• Ο κ. Σαμαράς θέτει σε ομηρία έναν άλλον Μητσοτάκη. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον οδηγεί σε συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών. ΤΟ να εμπλέκει τον θεσμό του ΠτΔ είναι θεσμική ακροβασία που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί.
 
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθεί με την ιστορία, όπως είχε αναφέρει λίγο πριν στην τοποθέτησή του, αλλά ο ίδιος θα αναμετρηθεί με την οικογενειακή πολιτική του ιστορία και σε αυτή την αναμέτρηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας «κινδυνεύετε να βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:57