search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:17
MENU CLOSE

Τσίπρας: Επίθεση σε Μητσοτάκη και Σαμαρά για το Σκοπιανό, κάλεσμα για αλλαγή σελίδας

16.06.2018 05:57
Τσίπρας: Επίθεση σε Μητσοτάκη και Σαμαρά για το Σκοπιανό, κάλεσμα για αλλαγή σελίδας - Media

 

Να απορρίψουν την πρόταση μομφής ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα κάλεσε ο πρωθυπουργός τους βουλευτές από το βήμα της Βουλής στο κλείσιμο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ για τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων επί της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του έκανε λόγο για ιστορικές στιγμές καθώς ένα κρίσιμο θέμα εξωτερικής πολιτικής κατέληξε σε μια συνολική συμφωνία.

Επιτέθηκε στη ΝΔ για την πρωτοβουλία της να καταθέσει πρόταση μομφής σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, ο ιστορικός του μέλλοντος είπε θα δυσκολευτεί να κατανοήσει γιατί επέλεξε να εξαντλήσει το ισχυρότερο θεσμικό της όπλο σε μια τόσο θετική για τη χώρα συγκυρία. Την κατηγόρησε ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος από τα μνημόνια, και όχι η ισχυροποίηση της θέσης της χώρας διεθνώς ή στα Βαλκάνια.

Κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σταθερή θέση για το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση άλλαζε θέσεις ανάλογα με τη συγκυρία ενώ σχολιάζοντας τη θέση που είχε εκφράσει λίγο πριν ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι οι εταίροι δέχονται να δώσουν την καθαρή έξοδο για να φύγει η χώρα από τα φτηνά επιτόκια των μνημονίων και να πάει στα ακριβότερα επιτόκια των αγορών, λέγοντας ότι κρίνει ως προτιμότερα τα μνημόνια για καμιά δεκαετία ακόμη.

“Ο Μητσοτάκης διχάζει τους Έλληνες για να ενώσει τη ΝΔ”

Στη συνέχεια τον κατηγόρησε για τροφοδότηση του εγχώριου εθνικισμού μεταξύ άλλων δια της επίκλησης ταυτόσημων επιχειρημάτων με τους εκφραστές του σκοπιανού εθνικισμού (VMRO, Ιβανόφ, Γκρουέφσκι) που νομιμοποίησαν την ακραία εθνικιστική ιδεολογία και του χρέωσε την ευθύνη για περιστατικά όπως αυτό με τον διαγραμμένο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κ. Μπαρμπαρούση.

Εξαπέλυσε δε την αιχμή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει την τριχοτομημένη παράταξή του και σε αυτή την προσπάθεια δεν δίστασε να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία, είπε ότι αυτό που ενοχλεί δεν είναι ότι είναι μια κακή συμφωνία, αλλά ότι είναι μια καλή συμφωνία και την έκλεισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύοντας ότιπετυχαίνει εκεί που οι προηγούμενες αποπειράθηκαν αλλά απέτυχαν. Κατηγόρησε δε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν μπορεί να αρθρώσει σοβαρό αντίλογο για την συμφωνία όταν αυτή κατοχυρώνει όλα όσα, και περισσότερα, υποστήριζε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Είναι μια συμφωνία που κάθε έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά και την συνταγματική αλλαγή της σημερινής ονομασίας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή των διατάξεων που εμπεριέχουν αλυτρωτικές αναφορές.

Αντέκρουσε το επιχείρημα περί αναγνώρισης του «μακεδονικού έθνους» υποστηρίζοντας πως στη συμφωνία πουθενά δεν γίνεται λόγος για «έθνος» (nation ) ή «εθνότητα» (ethnicity), ενώ επισήμανε την ρητή διευκρίνιση περί της απόλυτης διαφοροποίησης της γείτονος από την πολιτισιτκή κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας. Αανφέρθηκε επίσης στα αγάλματα και στα σύμβολα καθώς και στην απάλειψη της αναφοράς σε μειονότητες. Όσο για τη γλώσσα είπε ότι υπάρχει «σαφής αναφορά ότι αναγνωρίζεται ως νοτιοσλαβική», δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία κληρονομιά της Μακεδονίας.

“Εμπορος πατριωτισμού” ο Σαμαράς

Ακολούθως ο πρωθυπουργός επικέντρωσε την ομιλία του σε απαντήσεις προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που είχε μιλήσει στο βήμα της Βουλής προ λίγων ωρών κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα έδωσε όλα εκεί που οι προηγούμενοι είχαν πει όχι.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην εποχή ως το 1992 αλλά και αργότερα και επί της ουσίας εγκάλεσε τον Αντώνη Σαμάρα για τη δημιουργία τετελεσμένων, ότι ήταν ενδοτικός εκεί που έπρεπε να είναι αδιάλλακτος και το αντίστροφο. Εν τέλει τον κατηγόρησε για ακόμη μια φορά για «εμπόριο πατριωτισμού».

“Να μη γίνουν τα Σκόπια έρμαιο στις ορέξεις της Τουρκίας”

Τέλος ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επιχειρήματα στρατηγικής υφής λέγοντας πως δεν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας να διαιωνίζεται η διαφορά με τη γείτονα, σε μια περίοδο που οι προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και το Αιγαίο είναι μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα.

Επανέλαβε το επιχείρημα πως το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας πρέπει να επικεντρωθεί σε Κύπρο κι Αιγαίο, καθώς και πως πρέπει να αποτραπεί η προοπτική τρίτες δυνάμεις να ισχυροποιηθούν στην περιοχή: «Θεωρείτε» είπε «ότι αυτή η μικρή χώρα συνιστά απειλή ή μήπως είναι επωφελές για τη χώρα να μείνει έρμαιο στις ορέξεις τρίτων δυνάμεων που επενδύουν δις στην περιοχή μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Ή μήπως πιστεύετε είναι προς όφελός μας να διαλυθεί η γειτονική χώρα, προς όφελός ποιανού; Προς όφελος μιας μεγάλης Αλβανίας και μιας μεγάλης Βουλγαρίας;

Κλείνοντας σημείωσε πως πατριωτικό καθήκον είναι « να κάνουμε την Ελλάδα δύναμη συνανάπτυξης» στα Βαλκάνια, να ανακτήσουμε την αίσθηση εθνικής αυτοπεποίθησης, να προχωρήσουμε μπροστά. Η Ελλάδα είπε, δεν είναι μια αδύναμη μικρή και φοβική χώρα.

Καλώ να απορρίψετε την πρόταση δυσπιστίας, καλώ να γυρίσουμε σελίδα, να αφήσουμε την Ελλάδα της μιζέριας και της χρεοκοπίας και να πάμε μπροστά με την Ελλάδα της δημιουργίας, κατέληξε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:17