search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:45
MENU CLOSE

«Μίλησε», μέσω Ντόρας, ο Καραμανλής: Ουσιώδεις διαφορές από την πολιτική και τακτική της σημερινής κυβέρνησης στο Σκοπιανό

16.06.2018 08:44
24-11-2018 - Media

 

Στα όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή παρέπεμψε ο πρώην πρωθυπουργός

Τη διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης στο Σκοπιανό εκφράζει ο Καραμανλής μέσω δήλωσης του γραφείου του στο ΑΠΕ, κάνοντας λόγο για «ουσιώδεις διαφορές» και παραπέμποντας στα όσα είπε χθες στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ειδικότερα, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το σκοπιανό, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επισημαίνονται τα εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Τι είπε η Ντόρα: Απουσία συναίνεσης, νομιμοποίηση του «Μακεδονισμού», δεσμευτικότητα της υπογραφής

Υπενθυμίζεται ότι με την ομιλία της χθες στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη με την ιδιότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών που το 2007 – 2008 χειρίστηκε το θέμα μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, έθεσε ζητήματα τακτικής και πολιτικής για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

  • Στο επίπεδο της τακτικής αποδοκίμασε τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με τη μη διαμόρφωση συναίνεσης και την έφερε σε αντιπαραβολή με την τακτική της τότε κυβέρνησης Καραμανλή λέγοντας ότι υπήρξε μέριμνα το Σκοπιανό «να μην γίνει θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης», ως εκ τούτου ενημέρωσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πριν ξεκινήσει η διεθνής εκστρατεία εν όψει Βουκουρεστίου και εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη όλων πλην ΛΑΟΣ καταθέτοντας το σχέδιό της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Υπήρχε δε, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη απόλυτη ταύτιση Πρωθυπουργού, υπουργού Εξωτερικών και Υπουργού Άμυνας – αιχμή για τη σημερινή διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
  • Ως προς την ουσίας της συμφωνίας η Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι η «κυβέρνηση πανηγυρίζει για μια κακή συμφωνία» και δη στην καλύτερη δυνατή συγκυρία. Συγκεκριμένα, έθεσε το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας λέγοντας ότι μέσω αυτών η παρούσα συμφωνία νομιμοποιείται το ιδεολόγημα της Μακεδονίας του Ίλιντεν, η λογική της Μεγάλης Μακεδονίας, δηλαδή, της εξόδου στο Αιγαίο. Στην ιθαγένεια, όμως, η πάγια ελληνική θέση, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες, ήταν ότι έπρεπε να περιγραφεί ως «πολίτες της τάδε χώρας», με το ισχυρό επιχείρημα ότι πρόκειται για πολυπολιτισμική χώρα και η ιθαγένεια οφείλει να εκφράζει όλες τις εθνοτικές ομάδες. Και στη γλώσσα ήμασταν ξεκάθαροι: χαρακτηρισμός που θα συνδέεται με τη νέα ονομασία του κράτους.
  • Τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι με η υπογραφή και όχι μόνο η επικύρωση καθιστά δεσμευτική τη συμφωνία: «Άπαξ και υπογραφεί η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί αύριο ούτε να την αρνηθεί ούτε να μην την υποστηρίξει».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24