search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:38
MENU CLOSE

Μ. Κύρκος: Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε με λάθος τρόπο

16.06.2018 12:21
Μίλτος Κύρκος: Το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών (Video) - Media

 

“Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει διάσπαση του ΚΙΝΑΛΛ απέναντι στη συμφωνία για το Μακεδονικό”, τονίζει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας ότι “η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να βοηθήσουν την κυβέρνηση Ζάεφ να ξεπεράσουν τους σκοπέλους του αλυτρωτισμού”, ενώ κατηγορεί τη ΝΔ για “συντηρητικοποίηση”.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σημειώνει ότι δεν έχει δώσει απαντήσεις για τις νέες ανάγκες του πολίτη που διαμορφώνονται σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης, ενώ στο μεταξύ ο Μακρόν διεμβολίζει όλους τους πολιτικούς χώρους δίνοντας απαντήσεις για τη χώρα του και την Ευρώπη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κύρκος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “έχει τουλάχιστον δύο ψυχές και τώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι”, τονίζοντας ότι “δεν έχει τελειώσει ο ρόλος του αλλά αυτό μπορεί να είναι και καλό αλλά και κακό”. Πάνω απ όλα, πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται “εθνικό διάλογο” και ένα “εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης” στο οποίο οι δημοκρατικές δυνάμεις θα θέσουν τις βασικές προτεραιότητες για το άμεσο μέλλον.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Τι λέτε για τις αντιθέσεις στο Κίνημα Αλλαγής λόγω της συμφωνίας για το Σκοπιανό; Προχωράει σε διάσπαση;

Θα ήταν μεγάλο λάθος και θέλω να κάνω μία έκκληση να πέσουν οι τόνοι. Υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που συνίσταται στο πώς παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις, γιατί η πρόεδρος, όπως έκανε με το ακατανόητο αίτημα της για άμεσες εκλογές, θεωρεί πως μπορεί να αποφασίζει μόνη της. Να υπενθυμίσω πως στη γραμματεία του κινήματος ήταν μόνη της προς την πλευρά της απόρριψης της συμφωνίας. Το Κίνημα χρειάζεται σύνθεση των απόψεων και δυνατότητα έκφρασης των διαφωνιών.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει διάσπαση στη βάση της στάσης οποιουδήποτε απέναντι στη συμφωνία. Το πρόβλημα του ΚΙΝΑΛΛ είναι η έκφραση του προγραμματικού του λόγου, όπου πάλι, με ευθύνη των ηγετικών κύκλων, δεν αξιοποιείται το πλούσιο υλικό των ομάδων προγράμματος και η ζηλευτή κυβερνητική εμπειρία αλλά εκφέρεται ένας κοινότοπος, πλαδαρός λόγος σαν να έχει αποφασίσει η κ. Γεννηματά πως αρκούν τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ για να φέρουν τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές. Εάν προχωρήσουμε έτσι, τότε ναι, υπάρχει λόγος αποχώρησης όσων δυνάμεων νοιώθουν ότι εξαφανίζεται ο διακριτός πολιτικός λόγος της κεντροαριστεράς.

Πώς βλέπετε δηλαδή τη συμφωνία για το Σκοπιανό;

Μετά και από τη συζήτηση στη Βουλή θεωρώ πως τα πράγματα έχουν απλουστευτεί. Όσοι κατανοούν την ανάγκη μιας συμφωνίας και για την ασφάλεια της περιοχής μας αλλά και την σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η σύντομη ένταξη στο ΝΑΤΟ και η με ορίζοντα δεκαετίας ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ κρατούν ότι οι βασικοί όροι ικανοποιήθηκαν: Η καλύτερη σύνθετη ονομασία, το erga omnes του Βόρεια Μακεδονία, η αλλαγή του Συντάγματος, η γλώσσα που αναγνωρίζεται ως σλαβική, η απάλειψη του αλυτρωτισμού. Για αυτό πρέπει μαζί με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να βοηθήσουμε την κυβέρνηση Ζάεφ να περάσει τους σκοπέλους του γειτονικού αλυτρωτισμού. Όσοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται συμφωνία και πως η Ελλάδα πρέπει να αρκεστεί στην υπάρχουσα κατάσταση της de facto αναγνώρισης ως Μακεδονίας (σύντομα και από το ΝΑΤΟ), αρνούνται τη συμφωνία με ποικίλα επιχειρήματα τα οποία καταλήγουν στο ότι καμία ονομασία που περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Οι διαφωνίες δεν είναι καινούργιες, 25 χρόνια διαφωνούμε, το νέο στοιχείο είναι πως η Νέα Δημοκρατία απομακρύνθηκε όχι μόνο από την πολιτική Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και από τη γραμμή Καραμανλή – Μπακογιάννη. Δυστυχώς δεν είναι τα μόνο βήματα που αποδεικνύουν τη συντηρητικοποίηση της δεξιάς παράταξης αλλά είναι πολύ λυπηρό που στο τιμόνι της ΝΔ είναι ένας πολιτικός που εξελέγη ως ευρωπαϊστής και μεταρρυθμιστής και πια σέρνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πόσο θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι εκλογές στην Τουρκία;

Ο Ερντογάν επέλεξε να κάνει πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ενόψει της επιδείνωσης της τουρκικής οικονομίας και για να αιφνιδιάσει μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, η οποία όμως κατάφερε να συνεννοηθεί, ενώ υπάρχει συνεννόηση και με το φιλοκουρδικό κόμμα του Ντεμιρτάς, ώστε στον δεύτερο γύρο να αλληλοϋποστηριχτούν.

Εν μέσω προεκλογικού κλίματος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εμπλέκονται στο εσωτερικό πολιτικό παιγνίδι.

Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με σχεδιασμό. Από εμάς χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία και εγρήγορση και… εκλογές είναι θα περάσουν.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 δέχθηκε θετικές και αρνητικές κριτικές. Τι σημαίνει για την Ελλάδα;

Ο νέος προϋπολογισμός δίνει έμφαση στις νέες προτεραιότητες που έχει ανάγκη η Ευρώπη του μέλλοντος – έρευνα, τεχνολογία, αμυντικός προϋπολογισμός, προσφυγικό-, αλλά προβλέπονται και περικοπές στις παραδοσιακές πολιτικές της ΚΑΠ και της Πολιτικής Συνοχής, λόγω μείωσης των πόρων που θα επιφέρει το Brexit. Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να αξιοποιήσουμε όλα τα κριτήρια των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε στην επταετία 2021-2027 να μη γίνει καμία μείωση.

Πώς εξελίσσεται η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην οποία ανήκει και το Ποτάμι;

Ο φόβος της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη είναι το “πασοκαϊζέισον”, πώς δηλαδή ένα μεγάλο κόμμα λόγω της πολύχρονης διακυβέρνησής του καταλήγει να συρρικνωθεί.

Μεγάλα παραδείγματα είναι το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα και το γερμανικό SPD.

Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να απαντήσει στις ανάγκες του πολίτη, για εργασία, κοινωνικό κράτος, σύνταξη, στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης. Οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες πάντως θα πάνε στις ευρωεκλογές με συνθήματα “κατά της λιτότητας, αλλά και κατά της δημοσιονομικής ασυδοσίας, υπέρ της ανάπτυξης και της στήριξης των ασθενέστερων”.

Πώς σχολιάζεται το φαινόμενο Μακρόν;

Ο Μακρόν, ενώ η σοσιαλδημοκρατία “ψάχνεται”, διεμβολίζει όλους τους πολιτικούς χώρους γιατί δεν έχει ιδεοληψίες και δίνει απαντήσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες της χώρας του και της ΕΕ. Μιλάει για την προστασία των ασθενέστερων, αλλά και για τη διάρρηξη των συμφερόντων των συντεχνιών- οι οποίες λειτουργούν εις βάρος των ανέργων. Μιλάει για τις αξίες της ΕΕ και την ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας, αλλά διατυπώνει και τους όρους ενός “σύγχρονου προστατευτισμού”, εις βάρος των χωρών που επιδιώκουν την ανάπτυξη χωρίς όρους, είτε πρόκειται για εργασιακά δικαιώματα είτε για περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Η σοσιαλδημοκρατία μόνον να μάθει έχει από τον Μακρόν.

Πόσο στενές είναι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ευρωπαίων σοσιαλιστών;

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές καλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό στα Συμβούλια των αρχηγών κρατών-μελών, όπως καλούσαν και τον πρόεδρο της Κύπρου, τον κ. Χριστόφια του ΑΚΕΛ γιατί και ο Χριστόφιας και ο Τσίπρας έχουν τη θέση τους στις συζητήσεις μιας προοδευτικής συνάντησης.

Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- σοσιαλδημοκρατίας βγήκε πάλι στο προσκήνιο δηλώσεις όπως του Προέδρου των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, που έλεγε ότι στην Ελλάδα οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βρουν έναν κοινό βηματισμό. Εξέφρασε μια οπτική που λέει ότι σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο υπάρχει σύγκρουση των συντηρητικών δυνάμεων με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στήριξης των ασθενέστερων και θα μπορούσε και στην Ελλάδα να ανοίξει μια συζήτηση.

Ξεχνάει βέβαια ο Ούντο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και τους ΑΝΕΛ. Παλιότερα ο Σουλτς είχε πει ότι άλλες δυνάμεις έπρεπε να είναι στη θέση των ΑΝΕΛ, εννοώντας ότι η παρουσία της σοσιαλδημοκρατίας στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε μέτρα και δεσμεύσεις διαφορετικά απ’ αυτά ενός ακροδεξιού κόμματος.

Πάντως ο διάλογος σε ζητήματα που είναι εθνικής προτεραιότητας, όπως ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι απαραίτητος και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να τον ξεκινήσει. Το “ολιστικό” σχέδιο Τσακαλώτου είναι απλή καταγραφή ενός θεματολογίου και τα 13 περιφερειακά συνέδρια που έγιναν ήταν πιο πολύ η ανάγκη της κυβέρνησης να επικοινωνήσει με το ακροατήριό της. Ας αποτελέσει το σχέδιο αυτό την βάση του διαλόγου γιατί έχουμε ανάγκη από προτεραιότητες και υλοποιούμενες προτάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά προφίλ. Το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή δεν είναι το σύγχρονο, ευρωπαϊκό. Ο διάλογος που αναφέρω θα έδινε την ευκαιρία να μην υπάρχουν ψευδεπίγραφες καταστάσεις αλλά ξεκαθάρισμα στο που βρίσκεται η αριστερά.

Με ποιο προφίλ θα πάει στις εκλογές και πότε θα πάει; 

Φοβάμαι ότι με τα αδιέξοδα της “καθαρής εξόδου” τον Αύγουστο αυτοπαγιδεύτηκε και ότι θα βρει τον τρόπο μιας σύγκρουσης για να πάμε σε εκλογές το Φθινόπωρο.

Μπορεί να μετακινηθεί προς τη σοσιαλδημοκρατία;

Ένα μέρος του έχει κατανοήσει την πραγματικότητα και ένα μέρος ζει ακόμη στον αστερισμό της αυταπάτης. Όπως διχάστηκε το 2015 και ένα μέρος έφυγε, έτσι θα έπρεπε να κάνει και τώρα, αν ένα κομμάτι του δεν μπορεί να ακολουθήσει την πραγματικότητα. Αλλά αντί να απαντάω εγώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα ήταν όλοι οι πολίτες να πάρουν την απάντηση μέσα από τις προτάσεις για την επόμενη ημέρα. Εάν είναι αυτές που έχουν κατατεθεί, τότε η αριστερά χάνει την ευκαιρία.

Συζητείται έντονα η μετακίνησή σας στον ΣΥΡΙΖΑ…

Κακώς. Έτσι όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένας λόγος. Είδατε πρόσφατα την παραίτηση Κριμιζή που αποκάλυψε όλες τις παθογένειες του πελατειακού μας κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σφύριξε αδιάφορα χάνοντας μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξει μια συζήτηση. Προείχε η ικανοποίηση μικροσυμφερόντων… Εγώ προτείνω τον διάλογο επί συγκεκριμένων προτάσεων και ως εργαλείο αυτογνωσίας καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τουλάχιστον δύο ψυχές και τώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει τελειώσει ο ρόλος του αλλά αυτό μπορεί να είναι και καλό αλλά και κακό.

Το Κίνημα Αλλαγής;

Δημιουργήθηκε με λάθος τρόπο, λειτουργεί με λάθος τρόπο και θα οδηγηθεί στις εκλογές με λάθος τρόπο. Προκρίναμε την εκλογή αρχηγού σαν προαπαιτούμενο για να συγκροτηθεί η κεντροαριστερά, ενώ έπρεπε να είχαμε προκρίνει τη συζήτηση για το τί χρειάζεται η χώρα, για τα λάθη που έχουν γίνει και κυρίως τί θα κάνει η κεντροαριστερά αν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Δεν έχουμε συζητήσει γι αυτά ούτε πριν αλλά ούτε και μετά το συνέδριο. Και όπως απαιτώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, το απαιτώ φυσικά και από τον χώρο της κεντροαριστεράς με την πλούσια κυβερνητική εμπειρία.

Τι απαντάτε στο δίλημμα για μετεκλογική συνεργασία της κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

Πιστεύω ότι με όποιον και να πήγαινε το αποτέλεσμα θα ήταν εξίσου καταστροφικό, γιατί δεν έχει περάσει στον πολίτη το τί θέλει να κάνει. Χρειάζονται προγραμματικές θέσεις, πέντε βασικές θέσεις για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Θα είχαμε τους στόχους και θα πηγαίναμε με αυτόν που θα τις άντεχε, με εργαλείο τον διάλογο.

Η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να ανοίξει διάλογο πρώτα στις γραμμές της και μετά στην κοινωνία και τα άλλα κόμματα για να διερευνήσει δυνητικές συμμαχίες απ’ όπου και να’ ρθουν αυτές. Συμμαχίες χωρίς προγραμματικές θέσεις είναι αυτοκτονία.

Ποιο είναι το δίδαγμα που μπορούμε να αντλήσουμε από τις συνεργασίες στην Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Στη Γερμανία, βάζουν κάτω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία, η εκπαίδευση, το προσφυγικό, με ομάδες εργασίας και καταλήγουν σε συμπτώσεις και κυβερνητικές συμφωνίες. Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ακόμη περισσότερο, καθώς δεν υπάρχει κανένα κόμμα με πλειοψηφία πάμε σε κάθε νομοθέτημα αναζητώντας τις υποχρεωτικές συγκλίσεις, χωρίς τις οποίες δεν θα υπήρχε νομοθετικό έργο. Η Ελλάδα σήμερα το έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη, γι αυτό μιλάμε για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, γι αυτό μιλάμε για την ανάγκη πολιτικού διαλόγου.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντος;

Τη διοίκηση και τη διακυβέρνηση ως οριζόντια μεταρρύθμιση γιατί μπλοκάρει αντί να στηρίζει όλες τις άλλες και από κει και πέρα την παραγωγική ανασυγκρότηση: διευκόλυνση των επιχειρήσεων με ευνοϊκότερο πλαίσιο -φορολογικό, αδειοδοτικό, πτωχευτικό δίκαιο και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Επίσης εκεί που η Ελλάδα έχει χρήματα ή λαμβάνει δισ. (ΕΣΠΑ, ΚΑΠ) να τα χρησιμοποιήσουμε για να προωθήσουμε το μοντέλο του ποιοτικού τουρισμού, να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη, μεταποιητική, εξαγωγική, έξυπνη γεωργία και να αναπτύξουμε τον τομέα των ΑΠΕ όπου έχουμε απεριόριστες δυνατότητες.

Σ αυτά μπορούμε και επιβάλλεται να βρούμε άμεσα συμπτώσεις και λύσεις. Μετά, πρέπει ν’ ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στα θέματα της παιδείας, της υγείας και του κοινωνικού κράτους, γιατί αυτό απαιτούν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:37