07/07/2020 21:21:30

Σαμαράς σε Τσίπρα: Δεν είστε φιλοδυτικός ηγέτης, είστε yes man (Video)

Σαμαράς σε Τσίπρα: Δεν είστε φιλοδυτικός ηγέτης, είστε yes man (Video) - Media

 

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής σχετικά με την συμφωνία με τη γειτονική χώρα. «Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό ενώ εσείς τα δώσατε όλα» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στην συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, ότι σήμερα τα δίνει όλα χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς να υπάρχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. 

«Tα δώσατε όλα σε μυστική διπλωματία, χωρίς τη στήριξη κανενός, ούτε καν του κυβερνητικού εταίρου σας. Με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα. Δηλαδή με ανύπαρκτη νομιμοποίηση και μηδενική συναίνεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς. Εκτίμησε μάλιστα, κατά την διάρκεια της ομιλίας και απόντος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις. 

Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε αναλυτική περιγραφή των πεπραγμένων του ως υπουργός Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όπως υποστήριξε «εγώ διαχειρίστηκα ως υπουργός Εξωτερικών τότε, την εθνική γραμμή. Η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, στις 12 Απριλίου του 1992. Και μάλιστα ομόφωνα - με μια αποχή. Και μάλιστα με μένα να μην είμαι καν παρών στην τελική απόφαση. Η απόφαση των Πολιτικών Αρχηγών έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, σύνθετα ή παράγωγα αυτού», σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος το ζήτημα των Σκοπίων δεν το χειρίστηκε ποτέ μετά τον Απρίλιο του 1992. 

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «βρίζατε κατά καιρούς τους δυτικούς συμμάχους μας. Ακόμα κι εκεί που έπρεπε η χώρα να συνεργαστεί μαζί τους. Και τώρα, για την καρέκλα και την εξουσία, υπογράφετε ό,τι σας δίνουν. Τα πάντα όλα! Εσείς δεν γίνατε «φιλοδυτικός» ξαφνικά, κ. Τσίπρα. Απλώς, yesman καταντήσατε». 

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσπάθησε να χρησιμοποίησει το σκοπιανό ως «εργαλείο» προκειμένου να διασπαστεί η ΝΔ. Και σημείωσε: «Και τώρα κατηγορείτε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εμένα για την αποτυχία σας. Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κ. Τσίπρα. Μια γροθιά! Και να το βάλετε καλά στο μυαλό σας». 

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ακόμα πως «με κατηγορήσατε γιατί έκανα κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρώτα-πρώτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεσμός δεν δικαιούται να κρίνει πολιτικά ανοικτά ζητήματα. Όταν παίρνει θέση, κακώς - και εκφράζει και τη χαρά του, μάλιστα, για μια Συμφωνία που μόλις την κλείσατε εσείς. τηλεφωνικά, για μια Συμφωνία που μόνον εσείς την ξέρατε εκείνη τη στιγμή, και που δεν είχε διαβάσει ακόμα, ασφαλώς και μπορώ να του ασκήσω κριτική. Κι ύστερα, ποιος λέει εμένα «υπονομευτή» του Πολιτεύματος; Ποιός κατηγορεί εμένα, για "θεσμικές ακροβασίες”; Εσείς, κ. Τσίπρα; Που επί τρία χρόνια καλούσατε τον προηγούμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια, να παραιτηθεί και να ρίξει την κυβέρνησή μας; Εσείς; Που δεν ψηφίσατε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να ρίξετε την κυβέρνησή μου, καταγγέλλοντας χρηματισμούς βουλευτών και απειλώντας τους πάντες, την ώρα που έβγαινε η χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια; Εσείς, τα λέτε αυτά; Που υπονομεύσατε τα πάντα;». 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.