search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07
MENU CLOSE

Εξήγησεις για κατασκοπευτική δραστηριότητα των γερμανικών αρχών ζητά η Αυστρία

16.06.2018 20:37
Εξήγησεις για κατασκοπευτική δραστηριότητα των γερμανικών αρχών ζητά η Αυστρία  - Media

 

Την “πλήρη διαλεύκανση” από τη Γερμανία αποκαλύψεων για επί σειρά ετών κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε βάρος της χώρας του, απαιτεί ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, διαμηνύοντας προς τη γειτονική χώρα ότι “κατασκόπευση μεταξύ φίλων κρατών δεν συνηθίζεται, είναι ανεπιθύμητη και απαράδεκτη”.

Σε αποψινή έκτακτη εμφάνισή του στους εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης στη Βιέννη, από κοινού με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Αυστριακός πρόεδρος ζήτησε από την Γερμανία να αποσαφηνίσει κατά πόσο αληθεύουν οι κατηγορίες ότι η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε μεταξύ 1999 και 2006 συνολικά 2.000 τηλεφωνικές συνδέσεις, συνδέσεις Φαξ, συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Τονίζοντας πως μία κατασκόπευση μεταξύ φίλων κρατών και εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει υπό αμφισβήτηση και υπονομεύει την εμπιστοσύνη, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ζήτησε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και στην περίπτωση που αληθεύουν οι κατηγορίες να γίνει γνωστό ποιος είναι ο όγκος των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί και αν συνεχίζονται ακόμη οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Τόσο ο Αυστριακός πρόεδρος όσο και ο καγκελάριος απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις στο ερώτημα για πιθανή διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Αυστρία και τη Γερμανία, με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν να δηλώνει ότι :”τώρα περιμένουμε πώς θα αντιδράσουν οι γερμανικές αρχές και εάν είναι πρόθυμες για πλήρη διαλεύκανση, κάτι που υποθέτω, και κατόπιν βλέπουμε περαιτέρω”.

Από την πλευρά του ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωσε πως τα υποτιθέμενα περιστατικά βρίσκονται πίσω δέκα χρόνια, ωστόσο και τότε δεν ήταν σωστό να κατασκοπεύονται εταίροι, και ο ίδιος ελπίζει σε μία “συντεταγμένη συνεργασία” των γερμανικών αρχών.

Σύμφωνα με σημερινές αποκαλύψεις της αυστριακής εφημερίδας Der Standard και του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, στη βάση σχετικών εσωτερικών πρωτοκόλλων που έχουν στη διάθεσή τους, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε στο χρονικό διάστημα 1999 και 2006, στόχους στη Βιέννη : υπουργεία, διεθνείς οργανισμούς, διπλωματικές αποστολές και μεγάλες επιχειρήσεις, μέσα από συνολικά 2.000 σταθερές και κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις, όπως επίσης μέσα από Φαξ και ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους.

Με τις αποκαλύψεις και τις κατηγορίες ασχολείται ήδη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Μυστικών Υπηρεσιών, της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, όπως επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σε αυριανές (κυριακάτικες) εκδόσεις γερμανικών εφημερίδων ο πρόεδρος της Επιτροπής Άρμιν Σούστερ, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο ίδιος αναφέρει, ότι εξετάζεται εάν οι κατηγορίες είναι καινούριες ή αποτελούν τμήμα εκείνων που είχαν γίνει γνωστές ήδη το 2015, και ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα ανακοινωθούν πρώτες διαπιστώσεις, ενώ πιθανόν να υπάρξει την μεθεπόμενη εβδομάδα έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07