search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:48
MENU CLOSE

Αναψυκτικά: 10 σημαντικοί λόγοι για να τα αποφεύγετε

17.06.2018 06:52
Αναψυκτικά: 10 σημαντικοί λόγοι για να τα αποφεύγετε - Media

 

Είναι εξαιρετικά δημοφιλή και ειδικά το καλοκαίρι η κατανάλωσή τους αυξάνεται επειδή μας δροσίζουν.

Ταυτόχρονα όμως, όλο και πυκνώνουν οι συστάσεις γιατρών και διατροφολόγων για αποχή από την κατανάλωση αναψυκτικών λόγω των επιπτώσεών τους στη σιλουέτα και την υγεία.

Δείτε 10 σημαντικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών, όχι μόνο όσων περιέχουν ζάχαρη αλλά και των αναψυκτικών διαίτης:

– Στερείστε σημαντικά θρεπτικά συστατικά: Οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά αντί για υγιεινά ροφήματα, όπως το άπαχο φρέσκο γάλα ή οι χυμοί από φρέσκα φρούτα δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Α, ασβέστιο και μαγνήσιο. Επιπλέον, τα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό οξύ, το οποίο καταστρέφει το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

– Κίνδυνος διαβήτη: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σιρόπι καλαμποκιού με πολλή φρουκτόζη οδηγούν στην ανάπτυξη ελεύθερων ριζών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με βλάβες στους ιστούς, την ανάπτυξη διαβήτη και τις επιπλοκές διαβήτη.

– Οι κίνδυνοι από τα μπουκάλια: Τα πλαστικά μπουκάλια των αναψυκτικών περιέχουν μια τοξική χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α, η οποία μπορεί να περάσει στον ανθρώπινο οργανισμό και συνδέεται με πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής του ανοσοποιητικού.

– Πρόσληψη βάρους: Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι για κάθε κουτί αναψυκτικού που πίνουν καθημερινά. Οι γλυκές γεύσεις στέλνουν σήματα στα κύτταρα του σώματος για αποθήκευση λίπους και υδατανθράκων, ενώ προωθούν την απελευθέρωση ινσουλίνης, εμποδίζοντας την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος. Καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

– Περιέχουν πολλή ζάχαρη: Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Αυτό προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών οδηγεί σε αύξηση του βάρους, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

– Περιέχουν φωσφορικό οξύ: Το φωσφορικό οξύ εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου οδηγεί σε οστεοπόρωση και προβλήματα στα δόντια. Επίσης, ανακατεύεται με τα στομαχικά οξέα και εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ενώ επιβραδύνει την πέψη.

– Προκαλούν αφυδάτωση: Λόγω των υψηλών επιπέδων ζάχαρης, νατρίου και καφεΐνης, τα αναψυκτικά μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Πολλοί άνθρωποι πίνουν αναψυκτικά αντί για νερό, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

– Καμία θρεπτική αξία: Αν χρειάζεστε ακόμη ένα λόγο για να παρακάμψετε τα αναψυκτικά, σκεφτείτε ότι το μόνο που σας δίνουν είναι κενές θερμίδες, έχουν δηλαδή μηδενική θρεπτική αξία.

– Γλυκαντικά: Τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν ασπαρτάμη, η οποία είναι πιο επιβλαβής και από τη ζάχαρη για τον οργανισμό. Έρευνες συσχετίζουν την υπερκατανάλωσή της με επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικούς όγκους, πολλαπλή σκλήρυνση, διαβήτη, συναισθηματικές διαταραχές, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.

– Βλάπτουν τα δόντια: Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών προκαλεί συσσώρευση πλάκας, η οποία οδηγεί σε τερηδόνα και παθήσεις των ούλων. Τα βακτήρια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα τρέφονται από τη ζάχαρη και σχηματίζουν οξέα τα οποία καταστρέφουν τα δόντια.

 

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:48