search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:06
MENU CLOSE

Θεοχαρόπουλος: Η ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού

17.06.2018 09:52
Θεοχαρόπουλος: Χρέος όλων μας είναι η μνήμη να νικά πάντοτε τη λήθη - Media

 

“Η ΔΗΜΑΡ θα μείνει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού, στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Είναι μία πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο και με την ένταση στα ανατολικά μας” επεσήμανε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ε του κόμματος.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανάφερε ότι “με αυτόν τον τρόπο υπηρετείται ο πατριωτισμός μιας προοδευτικής παράταξης και όχι με την υιοθέτηση μιας ρητορικής που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις, που ουσιαστικά φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα καθώς, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, οι υποχωρήσεις απέναντι στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό οδηγούν στην άνοδο των εθνικολαϊκιστικών και όχι των προοδευτικών δυνάμεων”.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, η λύση μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρας με την Τουρκία. “Είναι καιρός να λυθεί ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και 26 χρόνια, και που τροφοδοτεί το μίσος, πηγή από την οποία εκπηγάζει η ακροδεξιά και ο φασισμός. Στοιχεία που είδαμε αυτές τις ημέρες στην Βουλή με τον εθνικιστικό και λαϊκίστικο λόγο να ακούγεται δυστυχώς από πολλούς βουλευτές και πολλές πτέρυγες της Βουλής, λόγος που ρίχνει νερό στον μύλο της ακροδεξιάς και του εθνικολαϊκισμού. Με αυτές τις πρακτικές το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να έχει καμία σχέση. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να σταθεί σθεναρά απέναντι σε αυτό το κλίμα μισαλλοδοξίας. Τα γεγονός δε, με βουλευτή να καλεί σε στρατιωτικό πραξικόπημα και να χειροκροτείται από τους βουλευτές του κόμματός του, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι η Χρυσή Αυγή -που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση- πρέπει να απομονωθεί εδώ και τώρα, καθώς η δημοκρατία έχει όρια και οφείλει να αυτοπροστατεύεται. Ο φασισμός και ο νεοναζισμός πρέπει να τεθούν στη χώρα μας εκτός νόμου” τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση.  

Για αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ: “Συμφωνήσαμε για έναν πραγματικά νέο φορέα και όχι για ένα νέο ΠΑΣΟΚ ή τη μετεξέλιξή του”

Για τις διαφωνίες και τις έντονες αναταράξεις που προέκυψαν στο Κίνημα Αλλαγής, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες και όχι με δημόσιες αντιπαραθέσεις και διαρροές που δεν βοηθούν και ζήτησε απ όλες τις πλευρές να υπηρετήσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου. “Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουμε συμφωνήσαμε για έναν πραγματικά νέο φορέα και όχι για ένα νέο ΠΑΣΟΚ ή τη μετεξέλιξή του. Με ανανέωση δομών, πρακτικών και κυρίως του πολιτικού προσωπικού που άσκησε κυβερνητισμό για πολλά χρόνια. Με διαφάνεια και συμμετοχή. Με ένα σύγχρονο και όχι ένα παρωχημένο πολιτικό λόγο μακριά από το νεοσυντηρητισμό και με ρηξικέλευθες προοδευτικές θέσεις. Όποιοι υποτιμούν την ενότητα και τον πλουραλισμό στην κεντροαριστερά, όσοι αντικειμενικά οδηγήσουν με τις πράξεις τους σε συρρίκνωση το εγχείρημα, είναι σίγουρο ότι θα κριθούν από τον κόσμο. Η Δημοκρατική Αριστερά όπως συνέβαλε αποφασιστικά στη συσπείρωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έτσι και τώρα θα προσπαθήσει να προστατεύσει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής”, υποστήριξε ενώ τόνισε την ανάγκη κοινής ενωτικής πορείας.” Ο δρόμος που ανοίξαμε για μία ισχυρή ενωμένη και ανανεωμένη κεντροαριστερά μπορεί να είχε και να έχει ανηφόρες, εμπόδια και στροφές, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, ώστε να δώσουμε προοδευτικές λύσεις στην κοινωνία και στα προβλήματα των πολιτών”, επεσήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Επίσης υπογράμμισε ότι απαιτείται να παραμείνει σταθερό στην συνεδριακή απόφαση για πολιτική αυτονομία της παράταξης απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και πρέπει να το αποδεικνύει καθημερινά. “Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκπέμπει συνεχιζόμενα σήματα παράλληλης πορείας με τη ΝΔ. Με την πολιτική μας αυτονομία, θα ενισχύσουμε την ταυτότητά μας. Γι’ αυτό θα μας εμπιστευθούν οι πολίτες” υπογράμμισε .

Με αφορμή την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, την οποία επικαλέστηκε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι “το ΕΣΚ δεν υιοθετεί πολιτικές λιτότητας και φτώχειας” ωστόσο εκτίμησε ως “θετική τη θέση του στο Μακεδονικό” .”Υιοθέτηση των θέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος α λα καρτ, όπως πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται” πρόσθεσε.

Ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει για τα επόμενα χρόνια μια βαριά κληρονομιά, ένα ακόμη επί της ουσίας μνημόνιο, με υποχρεώσεις για δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα. “Το παραμύθι της “καθαρής εξόδου από την κρίση” θα έχει ονοματεπώνυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και το “προεκλογικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” και το “παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ”… Στην πράξη εξαθλιώνει τον πολίτη και όταν αυτός κοντεύει να πέσει σε κώμα τον βάζει σε τεχνική υποστήριξη. Αυτή είναι η κυβερνητική λογική του ενός και μοναδικού οικονομικού στόχου για υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέσω της υπεφορολόγησης και όχι βέβαια μίας βιώσιμης ανάπτυξης”.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέκρινε τη ΝΔ, λέγοντας ότι καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι παραμένει βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς και των πελατειακών σχέσεων. “Και το αποδεικνύει με το Μακεδονικό, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τα εργασιακά. Θυσιάζει τα πάντα στον βωμό της προοπτικής της εξουσίας” κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04