search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:44
MENU CLOSE

H Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο – Ξεκίνησαν οι καταθέσεις για τους περσινούς εμπρησμούς

17.06.2018 10:53
H Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο - Ξεκίνησαν οι καταθέσεις για τους περσινούς εμπρησμούς - Media

 

Στη Ζάκυνθο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού με επικεφαλής το διευθυντή της προκειμένου να συλλέξει επιπλέον στοιχεία για τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Η επίσκεψή της αυτή τη φορά δεν θα είναι ολιγοήμερη, αλλά αντίθετα θα έχει μόνιμο χαρακτήρα αφού θα διαρκέσει όσο και η αντιπυρική περίοδος.

Ο σκοπός της έχει να κάνει με τις δικαστικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμπρηστών της περσινής φωτιάς στη Ζάκυνθο που προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Τα μέλη του κλιμακίου έπιασαν δουλειά από την πρώτη στιγμή, αφού ο ένας μετά τον άλλο προσέρχονται εκείνοι που έχουν κληθεί προκειμένου να καταθέσουν ότι γνωρίζουν και έτσι να συμπληρώσει το παζλ των ερευνών με νέα στοιχεία. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι “ανακρίσεις” ξεκίνησαν από αιρετούς αλλά και εκπροσώπους της τοπικής εκκλησίας, ενώ θα ακολουθήσουν υπηρεσιακά στελέχη και απλοί πολίτες.

Για το περυσινό, πρωτοφανές μπαράζ εμπρησμών στη Ζάκυνθο (εκδηλώθηκαν 167 πυρκαγιές και κάηκαν 30.000 στρέμματα δάσους) σχηματίστηκαν και υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα του νησιού δικογραφίες εις βάρος πέντε ατόμων. Για την ταυτοποίηση των κατηγορουμένων η ΔΑΕΕ και σ’ αυτή την περίπτωση προχώρησε σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και σε “σαρώσεις” στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ αξιοποίησε βίντεο από κάμερες καταστημάτων που είχαν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών.

Τέλος στο… “μπάτε σκύλοι”

Από την άλλη η μόνιμη παρουσία του αποσκοπεί στο να πάρει τα μέτρα του ώστε και τη φετινή αντιπυρική περίοδο έγκαιρα να χαρτογραφήσει τις επικίνδυνες περιοχές βάζοντας τέλος στο… “μπάτε σκύλοι”.

Με την πεποίθηση -για να μην πούμε βεβαιότητα- ότι δεν πρόκειται για τυχαία γεγονότα, αυστηρά θα είναι τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου που θα ληφθούν και φέτος. “Μπλόκα” θα υπάρχουν όλο το 24ωρο σε κύριους δρόμους αλλά και παράδρομους, κοινοτικούς και αγροτικούς. Τα σημεία των μπλόκων θα είναι γνωστά μόνον στα άτομα που συμμετέχουν στα κλιμάκια και δεν θα περιορίζονται σε κεντρικούς δρόμους των ορεινών περιοχών αλλά και σε μικρότερες παρόδους, σε δασικούς δρόμους και άλλα σημεία από όπου θα μπορούσε να περάσει ένας ύποπτος, εποχούμενος ή μη. Η ιδιαιτερότητα και η ακραία φύση των φετινών πυρκαγιών απαιτεί αντίστοιχα αυστηρά, έως ακραία μέτρα, σε μια προσπάθεια πρόληψης.

Το πόρισμα

Υπενθυμίζουμε πως ο πρώτος κύκλος των ερευνών για τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί έκλεισε μετά από παραμονή 35 ημερών της ΔΑΕΕ και της ΕΥΠ στη Ζάκυνθο. Ακολούθως η δικογραφία – πόρισμα που συντάχθηκε, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα. Κάνει λόγω για στοχευμένες πυρκαγιές σε ιδιόκτητες δασικές εκτάσεις προκειμένου να αποχαρακτηριστούν και όχι μόνο. Στα γραφεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, υπάρχει ένας φάκελος με το κωδικό όνομα “Το μυστήριο της Ζακύνθου”. Την τελευταία δεκαετία οι profilers των πυρκαγιών της επίλεκτης αυτής υπηρεσίας, έχουν καταφέρει να κωδικοποιήσουν τις εκατοντάδες πυρκαγιές με συγκεκριμένα πρόσωπα και να τις χωρίσουν σε δυο βασικές κατηγορίες.

Μάλιστα η ηγεσία της Πυροσβεστικής δίνει μεγάλο βάρος στην εξιχνίαση των πάσης φύσεως και περιπτώσεων εμπρηστικών ενεργειών και ότι κανείς δεν θα μένει ατιμώρητος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου Σταυρος Κοντονής έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση ζητώντας προς κάθε αρμόδια Υπηρεσία να φτάσει τις έρευνες μέχρι τέλους, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν.

Πηγή: imerazante.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:41