search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:45
MENU CLOSE

Μετά το Σκοπιανό, τώρα Eurogroup! – Οι τελικές αποφάσεις για χρέος, ΔΝΤ λίγο πριν την έξοδο από τα Μνημόνια

19.06.2018 08:14
Financial Times: Έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση χρέους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης - Media

 

Έχοντας κλείσει προσωρινά το κεφάλαιο «Σκοπιανό» ο Αλέξης Τσίπρας βαδίζει προς το κρίσιμο Eurogroup που θα καθορίσει το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, την απόφαση για το ελληνικό χρέος, που θα δώσει και τη δυνατότητα για πρόσβαση στις αγορές καθώς και το κλείσιμο της 4ης Αξιολόγησης. 

Το σίγουρο είναι ότι ενδεχόμενη συμφωνία την Πέμπτη που θα κλείσει την τελευταία αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους θα είναι καλοδεχούμενη από την κυβέρνηση, ούτως ώστε να περάσει την συζήτηση από τα εθνικά θέματα στην οικονομία. Μία ισχυρή συμφωνία θα έδινε ένα δυνατό κυβερνητικό αφήγημα. 

Η αλήθεια είναι ότι απομένουν 2-3 εκκρεμότητες τεχνικής φύσεως, που δεν θα εμποδίσουν την υποβολή της «Έκθεσης Συμμόρφωσης», με την οποία πιστοποιείται η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. 

Από την ελληνική πλευρά καταβάλλεται προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου το οποίο σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν θα συζητήσει όλα τα θέματα. 

Reuters: Η συμφωνία για το ονοματολογικό θα βοηθήσει την Ελλάδα στις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους

Χθες το πρακτορείο Reuters, συνέδεσε την επίτευξη συμφωνίας στο Σκοπιανό με το χρέος. «Με την επίτευξη της συμφωνίας με την πΓΔΜ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ενίσχυσε τις πιθανότητες να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους», υποστηρίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο. 

Ντομπρόβσκις: Προσπάθεια για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup

Την παραδοχή ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Ντομπρόβσκις απαρίθμησε τρία «σημαντικά» δεδομένα για την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα: «Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Σημαίνει υιοθέτηση και εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Η ψήφιση στη Βουλή ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεύτερο είναι η συμφωνία των μέτρων για το χρέος ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης για την Ελλάδα. Από την πλευρά της Κομισιόν εμμένουμε σε ένα αξιόπιστο πακέτο επίσης μεσοπρόθεσμο εμπροσθοβαρών μέτρων ώστε να διασφαλίσουμε τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Τρίτον, η διευθέτηση θεμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς ορισμένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους δεν θα συνδεθούν με τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος».

Suddeutsche Zeitung: Αυτή την εβδομάδα η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους

Στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής αναφέρεται ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung από τις Βρυξέλλες, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «αυτήν την εβδομάδα αναμένεται συμφωνία για την ελάφρυνση του (ελληνικού) χρέους».

Η εφημερίδα του Μονάχου βλέπει την «Αθήνα προ της εξόδου» και κάνει λόγο για μεγάλη «αποφασιστικότητα» για επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «πριν από τη λήξη του τρίτου πλέον δανειακού προγράμματος στις 20 Αυγούστου, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θέλουν να φτάσουν οπωσδήποτε σε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:44