search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:14
MENU CLOSE

Λυκούδης: Η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι θετική

19.06.2018 09:33
Λυκούδης: Δεν είναι δεδομένη η ψήφος μου για τη συμφωνία των Πρεσπών - Media

 

Η συμφωνία είναι θετική, δήλωσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών με το Ποτάμι και αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, εκτιμώντας πως η στάση αυτή, όπως εκφράστηκε και από τον επικεφαλής του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη, σε αντίθεση με τη θέση που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά, έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας για την προοπτική του Κινήματος Αλλαγής.

“Η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, σε μεγάλο βαθμό καλύπτει τους προσανατολισμούς, που είχε η ελληνική πλευρά –και κάποτε στο σύνολό του ο πολιτικός κόσμος. Δυστυχώς τώρα δεν συνέπραξε σε μια κοινή εθνική γραμμή αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα”, είπε ο κ. Λυκούδης, διευκρινίζοντας σε σχέση με τη διαφωνία εντός του Κινήματος Αλλαγής ότι ο ίδιος δεν έβλεπε με μεγάλη αισιοδοξία τη μακροημέρευση του χώρου “και πριν από την ιστορία του ονοματολογικού”.
“Ο χώρος συγκροτήθηκε και άρχισε να λειτουργεί με βάση προδιαγραφές που ήταν έξω από την αντίληψη τη δική μου για το πώς πρέπει ένας σχηματισμός να λειτουργεί. Προβλήματα λειτουργικά, φυσιογνωμίας, πολιτικής συνεννόησης υπήρξαν από την αρχή και εμπόδιζαν από την αρχή την ομαλή προοπτική του σχήματος. Ήλθε και η σαφής διαφορά που υπήρξε και επί του ονοματολογικού και όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που είναι αβέβαιο το πώς μπορεί να προχωρήσει το πράγμα”, είπε.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, ο βουλευτής εξέφρασε την άποψη πως “έχει και 2-3 μικρά ή μεγάλα -ανάλογα πώς το βλέπει καθένας- αγκάθια, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν ζητήματα για το μέλλον, είναι το ζήτημα της ιθαγένειας και το ζήτημα της γλώσσας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν προσεχθεί περισσότερο”.

Αναφέρομαι σε αυτά τα ζητήματα, ότι δεν τα υποστηρίξαμε καλά, αλλά από εκεί και πέρα δεν παύω να υποστηρίζω ότι σε γενικές γραμμές αυτή η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση. Προφανώς τα ζητήματα είναι δύσκολα, προφανώς το πρόβλημα θέλει πολλή συζήτηση, έχουμε μήνες ακόμη για να το δούμε, ενδεχομένως να μπορέσουμε να παρέμβουμε”, είπε εκτιμώντας πως “έχουμε πάρα πολλά στάδια μέχρι να έλθει η Βουλή να κυρώσει τη συμφωνία”.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις εντός της κοινωνίας για τη συμφωνία σημείωσε: “Πιστεύω ότι όποιος περιφρονήσει το λαϊκό αίσθημα κάνει λάθος και όποιος αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις του κόσμου με έναν τρόπο αδιάφορο επίσης θα κάνει πάρα πολύ κακό συνολικά σε όλη την υπόθεση και στο πολιτικό κλίμα. Είναι προφανές ότι μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης αντιδρά και αντιδρά κυρίως με βάση την προσβολή που αισθάνεται ότι έχουν υποστεί τα εθνικά του αισθήματα”.

Επισήμανε, δε, πως “είναι άλλο πράγμα ο πολιτικός κόσμος, οι πολιτικές δυνάμεις να δημιουργούν κλίμα διχασμού, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο” και πρόσθεσε ότι όσα ακούστηκαν στη Βουλή, “οι κατηγορίες απάτριδες, εθνομειοδότες από τη μια μεριά και πατριδοκάπηλοι από την άλλη, ήταν ένα κλίμα εξαιρετικά ζοφερό, το οποίο δημιουργεί ανάλογους διχασμούς και στην κοινωνία”.

Σχετικά με την υπερψήφιση από το Ποτάμι της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ο κ. Λυκούδης εξήγησε: “Εμείς ψηφίσαμε κι εγώ ψήφισα υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, επειδή διαφωνώ με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης. 

Η πρόταση δυσπιστίας αυτό το νόημα έχει με βάση το Σύνταγμα. Κατατίθεται από ένα πολιτικό κόμμα αμφισβητώντας την πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της. Δεν κατατίθεται για επιμέρους ζητήματα. Επειδή λοιπόν η δική μας στάση είναι αντίθετη με τον τρόπο που πολιτικά λειτουργεί η κυβέρνηση ψηφίσαμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, δεν δώσαμε δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό είναι ανεξάρτητο από το πώς ο καθένας βλέπει την ιστορία του ονοματολογικού ή κάποιο άλλο ζήτημα”.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος προτίθεται να υπερψηφίσει την συμφωνία με την ΠΓΔΜ όταν έλθει στη Βουλή, ανέφερε: “Δεν υπάρχει ψηφοφορία επικύρωσης. Θα έλθει μετά από 10 μήνες […] Μια σειρά ζητήματα δεν ξέρω αν θα έχουν λυθεί στο μεταξύ. Για να έλθει η συμφωνία στη Βουλή να κυρωθεί πρέπει να υπάρξει κύρωση από τη Βουλή των Σκοπίων, δημοψήφισμα, έγκριση από τον πρόεδρο, εξέλιξη σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μία σειρά από ζητήματα που θα φέρουν τη συμφωνία για κύρωση στη Βουλή μετά από πολλούς μήνες”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:14