search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:25
MENU CLOSE

Δείτε πόσο νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα!

19.06.2018 11:18
Δείτε πόσο νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα!  - Media

 

Ο μεταβολισμός είναι πολύ σημαντικός. Το σώμα μας αποτελείται κατά περίπου 60% από νερό. Χάνουμε συνεχώς νερό από το σώμα μας, κυρίως μέσω των ούρων και του ιδρώτα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για την σχέση που έχει ο μεταβολισμόςμε το πόσο νερό πίνουμε κάθε μέρα. Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν 8 ποτήρια την ημέρα, κάτι που ισούται με περίπου 2 λίτρα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες απόψεις που λένε ότι είμαστε πάντα στα “πρόθυρα της αφυδάτωσης” και ότι πρέπει να πίνουμε νερό συνεχώς όλη την ημέρα… ακόμα και όταν δεν είμαστε διψασμένοι.

Όπως με τα περισσότερα πράγματα, έτσι και αυτό εξαρτάται από το άτομο και υπάρχουν πολλοί παράγοντες (εσωτερικοί και εξωτερικοί) που επηρεάζουν τελικά την ανάγκη μας για νερό.

Μεταβολισμός: Πώς επηρεάζεται από την κατανάλωση νερού

Υπάρχουν πολλοί επιστημονικοί ισχυρισμοί σχετικά με την κατανάλωση νερού και την επίδραση που αυτή έχει στο σωματικό βάρος. Η κεντρική ιδέα είναι ότι όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας και μειώνουμε την όρεξή μας για φαγητό.

Σύμφωνα με δύο επιμέρους μελέτες, αν πιείτε μισό λίτρο νερό (500 ml) μπορείτε να ενισχύσετε προσωρινά μεταβολισμό κατά 24-30%.

Στο παρακάτω διάγραμμα, η πάνω γραμμή δείχνει το πώς τα 500 ml νερού αυξάνουν τον μεταβολισμό (EE – Energy Expenditure). Μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι αυτή η επίδραση μειώνεται και πάλι στα πρώτα επίπεδα μόλις φτάσουμε στο σημάδι των 90 λεπτών της ώρας [κάτω άξονας – time (minutes)].

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανάλωση 2 λίτρων νερού σε μια μέρα μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 96 θερμίδες ανά ημέρα.

Είναι επίσης καλύτερο να πίνετε το νερό κρύο, αν θέλετε να αδυνατίσετε, επειδή τότε οργανισμός σας θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια (θερμίδες), για να το θερμάνει και να το φέρει στη θερμοκρασία του σώματος.

Το να πίνετε νερό περίπου μισή ώρα πριν από τα (κύρια) γεύματά σας μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα των θερμίδων που εν τέλει θα καταναλώσετε στο γεύμα.

Μια μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι έκαναν δίαιτα και έπιναν 500 ml νερού πριν από τα κύρια γεύματα έχασαν 44% περισσότερο βάρος σε μια περίοδο 12 εβδομάδων, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Συμπερασματικά, αποδεικνύεται ότι το να πίνετε αρκετό νερό (ειδικά πριν από τα γεύματα), μπορεί να έχει σημαντικό όφελος στην απώλεια βάρους, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια γενικότερα υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30