search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:40
MENU CLOSE

Να τα πούμε τρώγοντας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2026
21-6-2018
24.06.2018 03:00
cook.jpg
 
Μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Τρία απρόσμενα εστιατόρια και επιπλέον 280 προτάσεις από 24 χώρες παρουσιάζονται σε χώρο 1.100 τ.μ. στην πρωτότυπη αρχιτεκτονική έκθεση «Cook 8: Ο νέος τόπος εστίασης» που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138 από τις 14 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου 2018.
Στη δύσκολη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου οι προσωπικές σχέσεις έχουν χάσει τη δομή που είχαν και αναζητούνται νέοι τρόποι επικοινωνίας, η εστίαση σήμερα αποτελεί ένα πεδίο σοβαρού προβληματισμού. Πώς οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να ξαναβρεθούν αναμεταξύ τους, να βγουν, να βρεθούν και να μιλήσουν απολαμβάνοντας ένα καλομαγειρεμένο φαγητό;
 
Όχι μοναχικά και βιαστικά, κοιτώντας μια τηλεόραση η ένα tablet, όπως είναι ο κανόνας σήμερα. Άρα πώς θα ήταν λοιπόν μελετημένο ένα εστιατόριο ή ένας ιδιωτικός χώρος εστίασης που θα τα πετύχαινε όλα αυτά; Και ποια μπορεί να είναι σήμερα η επιθυμητή και σκόπιμη αρχιτεκτονική της εστίασης;
Το πρόγραμμα Cook 8, που συνιστά ένα σημείο επαφής της ελληνικής με τη διεθνή αρχιτεκτονική πραγματικότητα, φιλοδοξεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια (τρώμε μαζί / είμαστε μαζί).
 
Αποτελεί τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό της Διεθνούς Επιθεώρησης Αρχιτεκτονικής «Δομές» και το δεύτερο μέρος του τριμερούς προγράμματος Δομές 1:1 (το πρώτο μέρος του ήταν το Room 18 το 2016 για τη φιλοξενία, το οποίο συγκέντρωσε 262 συμμετοχές) και είχε αντικείμενο τον σχεδιασμό ενός εσωτερικού χώρου εστίασης για 8 άτομα, εμβαδού 24 τ.μ. με 30 τ.μ.
 
Στόχος των διοργανωτών είναι, με την παρουσίαση και ανάδειξη των πρωτότυπων εστιατορίων (όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε 280 προτάσεις 485 συντελεστών από 24 χώρες), η διατύπωση νέων ιδεών για τον σχεδιασμό ενός χώρου συγκέντρωσης των ανθρώπων με αφορμή την παρασκευή και κατανάλωση του φαγητού ως μέσων κοινωνικοποίησης, όπου η βιωματική σχέση προβάλλει μέσω της γεύσης και της όσφρησης.
 
Ζητήθηκε, δηλαδή, η δημιουργική επανερμηνεία και υπέρβαση των συνήθων προσεγγίσεων – αρχιτεκτονικών και μη – που συναρτώνται με τις συμβατικές κτηριολογικές και διοικητικές κατατάξεις των χώρων εστίασης: ιδιωτική ή κοινόχρηστη τραπεζαρία, λέσχη, εμπορικό εστιατόριο, καφενείο, κυλικείο, snack bar, ταχυφαγείο (fast food), ταβέρνα, καντίνα κ.ά.
 
Πώς δηλαδή, ξεπερνιούνται τα κλισέ των σύγχρονων εστιατορίων, η τυπικότητα και η τυποποίηση του καθημερινού, αλλά και του ιδιαίτερου φαγητού στο σπίτι, στο γραφείο ή στον δρόμο, καθώς και η προχειρότητα της κατάποσης στο περιθώριο άλλων δραστηριοτήτων.
Στο ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη, έκτασης 1.100 τ.μ., παρουσιάζονται τα τρία βραβευμένα έργα υλοποιημένα σε κλίμακα 1:1, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες της έκθεσης να περιηγηθούν μέσα σ’ αυτά, βιώνοντας τη νέα εμπειρία εστίασης, όπως τα φαντάστηκαν και τα σχεδίασαν οι Κώστας
Αλιβιζάτος και Ιωάννης Κιτάνης («Glorious holistic»), Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη – Χριστίνα Παπαδοπούλου και Κατιάνα – Μαρία Λιόγα («Sea sex and sun») και Felix Chun Lam, Ziyang Luo, Yi Ran Weng («To Nefos»).
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:39