search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:04
MENU CLOSE

Σεξ – Οδηγός ασφαλείας: 5 + 1 συμβουλές για την έντονη καλοκαιρινή δραστηριότητα

21.06.2018 14:49
Σεξ – Οδηγός ασφαλείας: 5 + 1 συμβουλές για την έντονη καλοκαιρινή δραστηριότητα - Media

 

Το καλοκαίρι προδιαθέτει για εντονότερη σεξουαλική δραστηριότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαλάρωση των διακοπών σε συνδυασµό µε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο ευνοούν τις ερωτικές επαφές, οι οποίες συχνά γίνονται µε περιστασιακούς συντρόφους ή/και σε ασυνήθιστους χώρους.

Παρότι όµως δεν συνηθίζουμε να µιλάµε µε τις παρέες µας για τα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα, αυτά καραδοκούν και έχουν χιλιάδες νέα κρούσµατα κάθε χρόνο, προειδοποιούν οι ειδικοί της Ελληνικής Δερµατολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ). Και σπεύδουν να επισηµάνουν τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουµε, αν θέλουµε να είµαστε ασφαλείς.

* Μην κάνετε σεξ χωρίς προφυλακτικό. Έρευνες στη χώρα µας έχουν δείξει ότι από τους σεξουαλικά ενεργούς Έλληνες τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα ενηλίκους και ένας στους δύο εφήβους απολαµβάνουν το σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Ωστόσο αυτό τους εκθέτει σε αυξηµένο κίνδυνο για σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα, τα οποία είναι πάρα πολύ συχνά. Διεθνείς στατιστικές αποκαλύπτουν ότι το τουλάχιστον 75% των νεαρών ανδρών και γυναικών µολύνονται κάποια στιγµή στη ζωή τους από ιό ανθρωπίνων θηλωµάτων (HPV), ορισµένα στελέχη του οποίου προκαλούν κονδυλώµατα και άλλα καρκίνο. Επιπρόσθετα, ένα στα έξι άτοµα 14-49 ετών είναι µολυσµένα µε τον ιό του έρπη γεννητικών οργάνων (HSV-2), ενώ χιλιάδες είναι και τα κρούσµατα λοιµώξεων από χλαµύδια, τριχοµονάδες, γονόκοκκο, καθώς και τα περιστατικά σύφιλης, ηπατίτιδας και HIV/AIDS λοίµωξης.

* Μην αφήνετε τα προφυλακτικά στο αυτοκίνητο. Είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη ζέστη και µπορεί να υποστούν φθορά που σας αφήνει εκτεθειµένους στα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα αλλά και σε µία ανεπιθύµητη εγκυµοσύνη.   Εποµένως αν βρείτε ένα ξεχασµένο προφυλακτικό στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, πετάξτε το.

* Μην κάνετε σεξ σε υπαίθριους χώρους χωρίς να τους ελέγξετε. Αναζητήστε εµφανείς ενδείξεις ζωυφίων (π.χ. φωλιές) και δηλητηριώδη φυτά όπως οι τσουκνίδες και αποφύγετε το σεξ σε εµφανή περάσµατα ζώων ή σε περιοχές µε πυκνή βλάστηση, γιατί το τελευταίο που χρειάζεστε είναι ένα δερµατικό εξάνθηµα στο γυµνό δέρµα σας ή, χειρότερα ακόµα, ένα τσίµπηµα εντόµου.

* Μην κάνετε σεξ χωρίς «υπόστρωµα». Ιδανικά, αν θέλετε να κάνετε σεξ σε υπαίθριο χώρο πρέπει να χρησιµοποιείτε οπωσδήποτε ένα καθαρό «υπόστρωµα» (π.χ. πετσέτα θαλάσσης, sleeping bag, κουβέρτα) γιατί ακόµα και η άµµος δίπλα στο νερό περιέχει µικρόβια. Το 2015 επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο της Χαβάης ανακοίνωσαν ότι τα βακτήρια από τα λύµατα που καταλήγουν στη θάλασσα, φθάνουν στην άµµο της παραλίας και «κρύβονται» µέσα στις βιοµεµβράνες που αυτή περιέχει, µε αποτέλεσµα να πολλαπλασιάζονται και να αναπτύσσονται
ανενόχλητα.

Έτσι, µπορεί η θάλασσα να έχει απαλλαγεί από µικρόβια όπως το κολοβακτήριδιο (e.coli) και ο εντερόκοκκος, αλλά η άµµος όχι, εποµένως υπάρχει κίνδυνος µόλυνσης (π.χ.
ουρολοίµωξης). Μάλιστα άλλες έρευνες έχουν δείξει πως όσο περισσότερη ζέστη κάνει, τόσο καλύτερα αναπτύσσονται τα βακτήρια στους υπαίθριους χώρους. Η πετσέτα θα σας προστατεύσει επίσης από την είσοδο της άµµου στα γεννητικά όργανα, όπου µπορεί να προκαλέσει ερεθισµό.

* Μην κάνετε σεξ στο νερό. Μπορεί να αναπαριστάται στις κινηµατογραφικές ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές ως ιδιαίτερα αισθησιακό, αλλά για πολλούς λόγους είναι µία από τις χειρότερες ιδέες. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αυξάνει τον κίνδυνο µόλυνσης από κάποιο σεξουαλικά µεταδιδόµενο νόσηµα, επειδή το νερό ξεπλένει τα φυσικά λιπαντικά του δέρµατος (το σµήγµα), επιτρέποντας περισσότερη τριβή η οποία πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο µικρορρήξης της συνεχείας του δέρµατος, δηλαδή µικρών εκδορών. Από τις εκδορές αυτές µπορεί στη συνέχεια να εισέλθουν εύκολα στον οργανισµό βακτήρια και ιοί.

Ο κίνδυνος αυτός θεωρητικά µπορεί να αποσοβηθεί αν χρησιµοποιήσετε προφυλακτικό. Ωστόσο, παρότι τα περισσότερα προφυλακτικά είναι κατασκευασµένα για να αντέχουν τα λιπαντικά µε βάση το νερό, δεν πρέπει να εµβαπτίζονται εξ ολοκλήρου µέσα στο νερό, γιατί συνήθως προορίζονται για χρήση στη στεριά και όχι κάτω από το νερό. Επίσης, αν τα φορέσετε µετά την είσοδό σας στο νερό, είναι πιθανό να µην ταιριάξουν καλά, αλλά και να γεµίσουν µε νερό. Εποµένως θα έπρεπε να βάλετε προφυλακτικό πριν µπείτε στη θάλασσα, την πισίνα ή το τζακούζι και να το κρατάτε για να µην φύγει από τη θέση του, πράγµα που είναι πρακτικά αδύνατο.

Επιπρόσθετα, αν βουτήξετε σε πισίνα ή τζακούζι µε νερό µε χλώριο ή όζον, τα χηµικά µπορεί να φθείρουν το λάτεξ του προφυλακτικού, ενώ αν βουτήξετε σε ποτάµι ή λίµνη, το νερό τους µπορεί να προκαλέσει ερεθισµό αν εισέλθει στον κόλπο.

* Μην ξεχνάτε το αντηλιακό. Αν δεν συνηθίζετε να κάνετε γυµνισµό, είναι προφανές ότι κάποια σηµεία στο σώµα σας δεν θα έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Τα τµήµατα αυτά (π.χ. θηλές µαστών, γλουτοί) είναι ευάλωτα στο ηλιακό έγκαυµα, εποµένως χρειάζονται αντηλιακή προστασία πριν αποφασίσετε να απολαύσετε γυµνοί τις χαρές του σεξ. Και αυτό δεν ισχύει µόνο για την ηµέρα: αν αποκοιµηθείτε γυµνοί το βράδυ, ο πρωινός ήλιος πάλι µπορεί να δηµιουργήσει πρόβληµα στα ευαίσθητα σηµεία του σώµατος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43