search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:49
MENU CLOSE

Mamma mia: Η σμαραγδένια Σκόπελος έχει Χολιγουντιανό αέρα (Video/Photos)

22.06.2018 08:53
Mamma mia: Η σμαραγδένια Σκόπελος έχει Χολιγουντιανό αέρα (Video/Photos) - Media

 

Στη Σκόπελο, το πράσινο των πεύκων και των πυκνών δασών σμίγει με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας. Το νησί της Σκοπέλου χαρακτηρίζεται από τα πυκνά δάση και το γαλάζιο της Θάλασσας, για αυτό και το 1997 ανακηρύχθηκε επίσημα ως  «πράσινο και γαλάζιο νησί»  από τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής. 

Η Σκόπελος ανήκει στο σύμπλεγμα των Βόρειων Σποράδων και έχει τρία βασικά λιμάνια: της Σκοπέλου, του Αγνώντα και της Γλώσσας. Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται στη βόρεια ακτή μέσα σε κλειστό κόλπο και η πανέμορφη πολιτεία της απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από το κάστρο. Η αρχαία ονομασία της ήταν «Πεπάρηθος», από το γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος ήταν ο πρώτος κάτοικος εδώ.

Η ονομασία Σκόπελος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα κείμενα του Πτολεμαίου το 2ο αιώνα μ.Χ. και πιθανολογείται ότι οφείλεται στους πολλούς ύφαλους και σκοπέλους γύρω από το νησί.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης του νησιού καλύπτεται από παρθένο πευκοδάσος. 

Η πόλη της Σκοπέλου επίσης έχει χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα από το 1978 ως  παραδοσιακός οικισμός  κυρίως λόγω της αρχιτεκτονικής της , μείγμα διάφορων αρχιτεκτονικών ρυθμών , που δίνει μια αρχοντική όψη στην πρωτεύουσα του νησιού.

Σημαντικό στοιχείο του νησιού αποτελεί η διαφορετικότητα του τοπίου ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το φως και τις καιρικές συνθήκες. Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στη γεωγραφική θέση της Σκοπέλου, η οποία βλέπει σε όλα τα σημεία του ορίζοντα , ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την ανατολή του ήλιου από το Κάστρο της Χώρας και το ηλιοβασίλεμα από το γραφικό λιμανάκι του Λουτρακίου.

Στη Σκόπελο, με τις μαγευτικές γωνιές, ο επισκέπτης δε θα πλήξει κι αυτό έχει να κάνει σίγουρα και με το γεγονός ότι κάθε στιγμή το τοπίο μοιάζει διαφορετικό.

Οι μύθοι της Σκοπέλου

Οι μύθοι και οι θρύλοι με θεούς, ημίθεους, μυθικούς βασιλιάδες, πειρατές, δράκοντες και αγίους, προσδίδουν στην όμορφη εικόνα του νησιού τη μυστηριακή της διάσταση.

Όλοι αυτοί οι μύθοι αρχίζουν από τότε που ο Πεπάρηθος, ο γιος της Αριάδνης και του Διονύσου και εγγονός του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, έδωσε το όνομά του στο νησί  από τότε που ο αδελφός του, Στάφυλος, κατοίκησε στα χρόνια της μινωικής θαλασσοκρατορίας πρώτος το νησί  από τότε που ο Διόνυσος κυριαρχούσε στον πολιτισμό και στην παράδοση του Πεπαρήθου, για να φθάσει ως τις ημέρες μας η δοξασία ότι για την οικοδόμηση των σπιτιών και των εκκλησιών χρησιμοποιούσαν κρασί• από τότε που για τετρακόσια τόσα χρόνια ένας δράκοντας δυνάστευε τη Σκόπελο, ώσπου να τον σκοτώσει ο προστάτης της Αγιος Ρηγίνος.

Όλες αυτές οι ιστορίες αποτυπώνονται στα τοπωνύμια του νησιού, όπως για παράδειγμα, ο Στάφυλος ή το Δρακοντόσχισμα.

Που να πας

Η Χώρα είναι διατηρητέος οικισμός και έχει πολυάριθμες  εκκλησίες και εκκλησιαστικά μνημεία. 

Ακόμη στην πρωτεύουσα του νησιού, το Ενετικό Κάστρο των Γκύζη, η παλιά Επισκοπή,  το Λαογραφικό Μουσείο, το Αρχαίο Ασκληπιείο στη θέση Αμπελική, το σπίτι του λογοτέχνη Παύλου  Νιρβάνα.

Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί και η επίσκεψη  στα εργαστήρια των  παραδοσιακών  καλλιτεχνών του νησιού, που δουλεύουν αιώνες τον πηλό, το ξύλο, το γυαλί, το μέταλλο. Γεύσεις όπως η παραδοσιακή Σκοπελίτικη τυρόπιτα στους παραδοσιακούς φούρνους του νησιού είναι γεύσεις μοναδικές.

Ακόμη, η βόλτα στα γραφικά σοκάκια του νησιού μπορεί να συνδυαστεί με τα ψώνια από τα όμορφα μαγαζιά παραδοσιακής λαϊκής τέχνης και όχι μόνο• χειροποίητα κεραμικά, κοσμήματα, ρούχα αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα, είναι μερικές από τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης.

  Εκτός όμως από την Χώρα της Σκοπέλου, αξίζει να  επισκεφτεί κανείς και τους  υπόλοιπους γραφικούς  οικισμούς του νησιού  τη  Γλώσσα, το παλιό Κλήμα και το Έλιος αλλά και τα  μοναστήρια του νησιού και ιδιαίτερα την Ευαγγελίστρια, το Σωτήρα, τη μονή του Προδρόμου την Παναγιά Ελιώτισσα, τον Άγ. Ταξιάρχη στο Βάτο, την Αγία Βαρβάρα.

Βόλτα στο δάσος

Τα υπέροχα δάση της Σκοπέλου για περιπάτους, αλλά και  οι ατελείωτες παραλίες, τόσο στη νότια, όσο και τη βόρεια πιο άγρια πλευρά του νησιού. Όσα δίνει απλόχερα το νησί της Σκοπέλου στον επισκέπτη  είναι αυτά  που γυρεύουμε…αυτά που τόσο περιμένουμε στην περίοδο των διακοπών.

Αν έχετε σκάφος ή νοικιάσετε βάρκα, θα έχετε την τύχη να κολυμπήσετε σε υπέροχες ερημικές παραλίες, ενώ με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή το λεωφορείο, που κάνει συνεχώς δρομολόγια μεταξύ Σκοπέλου και Λουτρακίου, θα βρεθείτε στην απέραντη Μηλιά, ίσως την ωραιότερη παραλία του νησιού με άμμο και βότσαλο στα 21 χλμ. από τη Σκόπελο, στις  μικρούλες Αντρίνες με πρόσβαση από εύκολο μονοπάτι, στην Καστάνη, το Χόβολο δίπλα στο χωριό Έλιος, στο Λιμνονάρι, που πήρε αυτό τ’ όνομα απ’ τα ήρεμα νερά του, στον Στάφυλο, 4 χλμ. από τη Χώρα και στο Βελανιό, από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, που ενδείκνυται και για γυμνισμό.

Στον Πάνορμο, με χοντρό βότσαλο στα 18 χλμ. από τη Χώρα, το μπάνιο κατά το σούρουπο είναι αξέχαστη εμπειρία, αφού λες πως κολυμπάς σε ένα ποτάμι με χρυσά νερά κι ο ήλιος χάνεται στο βάθος του ορίζοντα. Γλυφονέρι, Βελανιό, Περιβολιού, Μαρκ, Αρμενόπετρα, η μία καλύτερη από την άλλη, παραλίες που θα θυμάσαι για πάντα.

Η Σκόπελος, τέλος, προσφέρει στον επισκέπτη μία ακόμη σπουδαία δυνατότητα. Μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για τη γνωριμία του με το θαλάσσιο πάρκο των Βορείων Σποράδων, την προστατευμένη περιοχή που φιλοξενεί ένα από τα πλέον απειλούμενα θηλαστικά, τη μεσογειακή φώκια.

Πληροφορίες, Visitgreece, skopelosweb.
Φωτογραφίες:  Eurokinissi/Αλέξανδρος Ζωντανός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:47