23/04/2019 11:10:59

Πόνος στη φτέρνα: Τέσσερις ένοχες αιτίες που πιθανώς αγνοείτε!

Πόνος στη φτέρνα: Τέσσερις ένοχες αιτίες που πιθανώς αγνοείτε! - Media

 

Ο πόνος στη φτέρνα είναι ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των πασχόντων.

Συνήθως οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται από οξύ πόνο στο κάτω μέρος της φτέρνας ενώ είναι χειρότερος το πρωί λόγω της ακαμψίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο όταν περπατάτε επάνω σε σκληρές επιφάνειες, ή φοράτε παπούτσια που ερεθίζουν τους ευαίσθητους ιστούς στο πέλμα.

«Ένοχες» αιτίες

Ο πόνος της φτέρνας μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν πόνο στη φτέρνα είναι:

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Αν κάνετε πάρα πολύ τρέξιμο ή πολλά άλματα μπορεί να προκαλέσετε φλεγμονή του ιστού που συνδέει το οστό της πτέρνας στη βάση των δακτύλων. Ο πόνος εστιάζεται ακριβώς κάτω από τη φτέρνα σας και μπορεί να είναι ήπιος στην αρχή, αλλά αυξάνεται όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα μετά από ανάπαυση (πχ όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι).

Άκανθα φτέρνας: Όταν η πελματιαία απονευρωσίτιδα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σχηματισθεί άκανθα φτέρνας (συσσώρευση ασβεστίου) εκεί που ο ιστός συνδέεται με το οστό της φτέρνας σας.

Παπούτσια με κακή υποστήριξη της καμάρας ή μαλακές σόλες.

Η τενοντίτιδα του Αχίλλειου είναι μία ακόμη αιτία που μπορεί να προκαλεί πόνο. Μάλιστα το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από το τρέξιμο, πάνω σε σκληρές επιφάνειες όπως είναι το τσιμέντο.

Πηγή: healthreport.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.