search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:56
MENU CLOSE

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία – Απόπειρες νοθείας, συλλήψεις και παρατράγουδα

24.06.2018 10:02
Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία - Απόπειρες νοθείας, συλλήψεις και παρατράγουδα - Media

 

Στις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία, εν μέσω καταγγελιών για απόπειρες νοθείας από το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, ενώ μετά τις 6:30 εκτιμάται ότι θα υπάρχει πρώτη εικόνα σχετικά με τα αποτελέσματα. 

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.

«Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και μκο έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.

«Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Παρατράγουδα

Παρατράγουδα με το καλημέρα στις τουρκικές εκλογές, καθώς λίγες ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες σημειώθηκαν επεισόδια στην πόλη Ούρφα, της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο βουλευτής του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσα σε γυμνάσιο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό τμήμα.

Στη συνεχεια, σε βίντεο που ειδε το φως της δημοσιότητας, εμφανίζονται φερόμενοι συγγενείς του Γιλντίζ να ρίχνουν επιπλέον ψηφοδέλτια του AKP και του Ερντογάν στις κάλπες.

 

 

Ερντογάν: Θα ζήσουμε στιγμές δημοκρατικής επανάστασης στις σημερινές εκλογές

Για στιγμές δημοκρατικής επανάστασης στην Τουρκία με τις σημερινές εκλογές έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψηφίζοντας στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Ερντογάν ψήφισε στις 13:30, όπως πάντα σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, με την σύζυγό του Εμινέ.

Στην κάλπη τον περίμενε και η κόρη του με τον γαμπρό του και Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ που είχαν ψηφίσει νωρίτερα.

Ο Ερντογάν είπε ότι ενημερώθηκε πως η μέχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που, όπως είπε, δείχνει δημοκρατική ωριμότητα. “Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η συμμετοχή την ώρα που ψήφιζε «ήταν πάνω από το 50%».

«Έχουμε μάθει ότι πάνω από το 50% των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες. Η συμμετοχή φαίνεται καλή. Υπάρχει ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Με αυτές τις εκλογές θα ζήσουν κάτι που θα μοιάζει με δημοκρατική επανάσταση στην Τουρκία. Ελπίζω ότι η χώρα μας θα συνεχίσει με την συνέχεια των διαδικασιων χωρίς δυσκολίες. Μέχρι τώρα έχουμε μάθει ότι δεν υπηρξε καμία σοβαρή δυσκολία με τη διαδικασία, εύχομαι να πάνε όλα καλά» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. 

Ψήφισαν Ιντζέ, Γιλντιρίμ, Κιλιντσάρογλου

Ο πρώτος υποψήφιος που ψήφισε ήταν ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο κ. Ιντζέ ψήφισε στην Γιάλοβα στις 10:30 το πρωί και στις δηλώσεις του ήταν φειδωλός.

“Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα”, είπε και πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση.

Γιλντιρίμ: Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικό κλίμα

Στις 11:00 το πρωί έφτασε σε κάλπη στην Σμύρνη που βρίσκεται σε σχολή που φέρει το όνομα της μητέρας του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος ψήφισε και έκανε μια σύντομη περιήγηση στην σχολή. Ο κ. Γιλντιρίμ αποχωρώντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε το καθήκον του ως πολίτης και πρόσθεσε:

“Σήμερα εκλέγουμε πρόεδρο και βουλευτές με το νέο σύστημα. Εύχομαι να είναι προς όφελος της χώρας. Οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό δημοκρατικό κλίμα”.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου επιβεβαίωσε την είδηση απελευθέρωσης τριών μηχανικών τουρκικής κατασκευαστικής εταιρίας που είχαν απαχθεί στη Λιβύη.

Κιλιντσάρογλου: Έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες

Στις 11:10 το πρωί ψήφισε στην Άγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου μαζί με την σύζυγό του Σελβι.

Στις δηλώσεις που έκανε στην συνέχεια ο κ. Κιλιντσάρογλου είπε ότι μετά έναν κουραστικό μαραθώνιο σήμερα είμαστε στην κάλπη και συνέχισε:

“Δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά έχουμε κάποια παράπονα σε κάποιες κάλπες. Από εδώ κάνω έκκληση στους κρατικούς λειτουργούς. Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος αλλά του κράτους. Σας προειδοποιώ να κάνετε το καθήκον σας χωρίς να δέχεστε πιέσεις για να μην υπάρξουν σκιές στις εκλογές και στην δημοκρατία μας.”

Ο Ερντογάν

O Ταγίπ Ερντογάν θα ψηφίσει σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης όπου άλλωστε ψηφίζει πάντοτε. Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα ψηφίσει στην Σμύρνη, ενώ όπως κάθε φορά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα ψηφίσουν στην Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι, θα ρίξει την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ ηγέτης του Καλού Κόμματος ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ πρόκειται να ψηφίσει στην Γιάλοβα από όπου κατάγεται. Ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θα ψηφίσει στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται.

Πριν τις 11 το βράδυ τα αποτελέσματα

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί σε όλη την επικράτεια για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Η προσέλευση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις ξεκίνησε νωρίς από αυτούς που επέλεξαν να πάνε πρωί για να αποφύγουν ουρές που σχηματίζονται προς το μεσημέρι.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:55