search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:34
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη η έκτακτη «μίνι» σύνοδος για το προσφυγικό – Το «όχι» του Αλέξη Τσίπρα

24.06.2018 14:00
Σε εξέλιξη η έκτακτη «μίνι» σύνοδος για το προσφυγικό - Το «όχι» του Αλέξη Τσίπρα - Media

 

Λίγο μετά τις 4 το απογευμα έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο κτίριο Berlaymont των Βρυξελλών, όπου διεξάγεται η άτυπη συνάντηση εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, μεταναστευτικό και το άσυλο.

Τη συνάντηση συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 28 και 29 Ιουνίου και θα ασχοληθεί με τα παραπάνω ζητήματα, και συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 16 χώρες.

Μέρκελ: Κοινή ευρωπαϊκή λύση

Μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά τα εξωτερικά σύνορα, χρειαζόμαστε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, λέει η καγκελάριος Μέρκελ. 

«Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της για την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τη δευτερεύουσα μετανάστευση, πώς θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρουμε μια εύλογη ισορροπία», δήλωσε ακόμη η Μέρκελ και πρόσθεσε:«Τα συζητούμε αυτά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι’ αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον – δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν. Αυτή η αναζήτηση ενός “modus vivendi” και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες. Σήμερα ειναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας. Είναι μια πρώτη ανταλλαγή, τίποτε περισσοτερο και τίποτε λιγότερο. Για το αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική».

Μακρόν: Δεν θα δεχτούμε μαθήματα από κανέναν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν» στο ζήτημα των μεταναστών διότι είναι «φέτος η δεύτερη χώρα υποδοχής αιτούντων άσυλο» -μια απάντηση στις επικρίσεις της Ρώμης για τη γαλλική θέση.

«Να μην ξεχνάμε ποτέ τις αξίες μας, θα είμαι ασυμβίβαστος στο σημείο αυτό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό.

«Βόμβα» από Ιταλία: Ζητά κατάργηση του «Δουβλίνου»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, πριν εισέλθει στην ευρωπαϊκή σύνοδο για το μεταναστευτικό, δήλωσε ότι «πρέπει να ξεπερασθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» και ότι «χρειάζεται ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του όλου θέματος».
 
Η Ρώμη, με την πρότασή της, ζητά «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.
 
Παράλληλα ζητά την δημιουργία κέντρων στην Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου να εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.
 
Η βασική ιδέα της ιταλικής πρότασης, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι ότι η άφιξη στην Ιταλία ενός μετανάστη ή πρόσφυγα θα πρέπει να σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται, δηλαδή με τη δυνατότητα να σταλεί υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ένωσης. Σε αντάλλαγμα η Ρώμη φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί τη δυνατότητα επιστροφής σ’ αυτή που μέχρι σήμερα ονομάζεται «χώρα πρώτης εισόδου», ενός αριθμού προσφύγων που στο μεταξύ έχουν μετακινηθεί προς άλλα κράτη μέλη.
 
Η ιταλική πρόταση, όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε, ξεπερνά οριστικά τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος αντιμετώπιζε το θέμα με την λογική κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Σαρλ Μισέλ: Έλεγχος των εξωτερικών συνόρων

«Το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι μια προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κατά την άφιξή του στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό.

«Το δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι εν δυνάμει προϋποθέσεις για τη δημιουργία χότσποτ και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου. Το τρίτο σημείο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη», δήλωσε ακόμη ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Μπέτελ: Δεν ήρθαμε για να σώσουμε τη Μέρκελ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Χαβιέ Μπετέλ, κατέστησε σαφές πως η έκτακτη Σύνοδος δεν γίνεται για να σωθεί η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία προσπαθεί να προλάβει το αντάρτικο της CSU για το προσφυγικό, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Ζεεχόφερ, της έχει δώσει δύο εβδομάδες προθεσμία.

«Δεν είναι ζήτημα για εμάς το εάν η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

 Σάντσεθ: Είμαστε προσηλωμένοι σε μια ευρωπαϊκή λύση

Η Ισπανία είναι δεσμευμένη σε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην παράτυπη μετανάστευση, δηλώνει ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais που δημοσιεύεται σήμερα, μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για μια άτυπη σύνοδο πάνω στο θέμα αυτό.

Ο Σάντσεθ ανέβασε το θέμα της μετανάστευσης στην ατζέντα λίγο αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υποδεχόμενος το Aquarius, ένα πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης που μετέφερε 629 μετανάστες και στο οποίο απαγορεύθηκε να πιάσει λιμάνι στην Ιταλία και τη Μάλτα, πυροδοτώντας μια διεθνή κρίση για το πώς η ΕΕ αντιμετωπίζει την παράτυπη μετανάστευση.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απάντηση. Με το Aquarius κάναμε μια χειρονομία αλληλεγγύης, όμως μια ανθρωπιστική κρίση είναι ένα πράγμα και η μεταναστευτική πολιτική ένα άλλο. Και αυτή η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να έχει μια κοινή, ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε.

Το «όχι» του Αλέξη Τσίπρα 

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.

2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.

3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.

4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.

Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:34