search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:09
MENU CLOSE

Τουρκικές εκλογές: Ξανά πρόεδρος ο Ερντογάν – Με ποσοστό άνω του 52%

24.06.2018 14:58
Τουρκικές εκλογές: Ξανά πρόεδρος ο Ερντογάν - Με ποσοστό άνω του 52% - Media

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 98,3% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,67%.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής των Προεδρικών εκλογών και το AKP θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
 
Αιχμές κατά της αντιπολίτευσης
“Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας”, είπε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.
 
“Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του”, πρόσθεσε. “Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου”, τόνισε.
 
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει “με αποφασιστικότητα” να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση “από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία”.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον “εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσων” και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.
 
Φωνές για νοθεία
Όμως η τουρκική αντιπολίτευση επιμένει ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο και καταγγέλλει ότι εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί.
 
Με την άρση της απαγόρευσης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ το CHP κατηγόρησε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.
 
Όμως ο Μουχαρέμ Ιντζέ καταγγέλλει ότι μόνο «το 37%» έχει καταμετρηθεί σύμφωνα με το σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής. Ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει 30,7% ενώ κάτω απο το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ ο Ντεμιρτάς και ο Καραμολάογλου. Η αντιπολίτευση πάντως καταγγέλλει την «παραποίηση» των αποτελεσμάτων.
 
Στη χώρα σημειώθηκαν μεμωνομένα επεισόδια όπου υπήρξαν δύο νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένας πολιτικός του Iyi. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας έφτασε το 86,82%.
 
Το φιλοκουρδικό HDP εξασφάλισε την είσοδό του στο κοινοβούλιο με ποσοστό λίγο πάνω από το 10%
 
Στέλεχος του AKP εκτιμούσε νωρίτερα ότι ο Ερντογάν θα εκλεγεί με ποσοστό τουλάχιστον 51%, το HDP θα μπει στο κοινοβούλιο
 
Ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό τουλάχιστον 51%.
 
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα θα έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αν και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HPD) εκτιμάται ότι θα περάσει το 10%, το όριο για την είσοδό του στη βουλή.
 
Ωστόσο, μια πλατφόρμα της αντιπολίτευσης, η οποία διεξήγαγε μια δική της καταμέτρηση βασιζόμενη σε αποτελέσματα που συγκέντρωσαν οι παρατηρητές της στα εκλογικά τμήματα, έδινε λίγο νωρίτερα στον Ερντογάν ποσοστό μόνο 43,5% και στον Ιντζέ 33,9%. Τα ποσοστά αυτά προέκυπταν από την καταμέτρηση του 12% των ψήφων.

Μπάχαλο στο κοινοβούλιο

Πάντως, η διαφαινόμενη καθαρή νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές σκιάζεται από τα προβλήματα που δημιουργεί στον σχεδιασμό του η είσοδος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Κι αυτό διότι η είσοδος του HDP στερεί από το κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΡ την πλειοψηφία στη Βουλή υποχρεώνοντάς το να εξετάσει συνεργασίες με το ακροδεξίο κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το HDP εξασφάλισε το 10,02% των ψήφων μετά την καταμέτρση του 69% και την είσοδό του στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο. Το ΑΚΡ καταγράφει ποσοστό 44,34%, και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ακολουθεί με ποσοστό 21,47%.

Κλίμα βίας και νοθείας

Με καταγγελίες για πυρά και νεκρούς από το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία στις 5 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την Hurriyet, η οποία επικαλείται τοπικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του κόμματος στην επαρχία Ερζερούμ, Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ έπεσε νεκρός από πυρά που έπεσαν στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι ο Ντουρμάς έπεσε νεκρός όταν ξέσπασε καυγάς μεταξύ δύο οικογενειών στην περιοχή, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε την διενέργεια έρευνας για το περιστατικό, χωρίς, πάντως να το έχει επιβεβαιώσει.

Οι καταγγέλλοντες προσθέτουν ότι υπάρχουν και άλλοι δύο νεκροί, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Ιντζέ: Να κάνουν σωστά τη δουλειά τους

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε σήμερα ότι οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο Ιντζέ δήλωσε επίσης πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι «πολύ καλά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:09