search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:22
MENU CLOSE

Η «πονηρή» ιστορία πίσω από το αγαλματίδιο της Rolls Royce (Photos-Video)

24.06.2018 18:50
Η «πονηρή» ιστορία πίσω από το αγαλματίδιο της Rolls Royce (Photos-Video) - Media
 
Η ιστορία του «Πνεύματος της Έκστασης» του αγαλματίδιου που κοσμεί τα αυτοκίνητα της Rolls Royce, έχει μεγαλύτερη σχέση με το… σώμα παρά με το πνεύμα.
 
Πριν το 1910, οι Rolls-Royce δεν είχαν το χαρακτηριστικό αγαλματίδιο της φτερωτής γυναίκας στο καπό τους. Μόνο το σήμα με το διπλό R. Το 1909 όμως, ο Λόρδος Montague του Beaulieu ανέθεσε στον φίλο του γλύπτη Charles Robinson Sykes να του φτιάξει μια μασκότ για τη Rolls-Royce Silver Ghost του.
Ο Sykes χρησιμοποίησε ως μοντέλο την ηθοποιό Eleanor Velasco Thornton, που ήταν και η κρυφή ερωμένη του Λόρδου Montague. Εξ ου και η πρώτη μασκότ είχε το δάχτυλο στα χείλη (βλ. gallery), με αποτέλεσμα να την ονομάσουν “The Whisper” (Ο Ψίθυρος).
 
Οι μασκότ στα αυτοκίνητα των πλουσίων έγιναν μόδα, με αποτέλεσμα κάποιοι να βάζουν αγαλματίδια που η Rolls-Royce έκρινε απρεπή. Έτσι, ο τότε διευθυντής της φίρμας ανέθεσε στον Sykes να φτιάξει μια επίσημη μασκότ που να συμβολίζει την αέρινη ησυχία και άνεση των Rolls-Royce.
 
Κάποιοι συνέστησαν στον καλλιτέχνη να αντλήσει έμπνευση από το κλασικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που βρίσκεται στο Λούβρο. Όμως o Sykes ήθελε κάτι πιο θηλυκό και εμπνεύστηκε και πάλι από τη Thornton.
Έτσι προέκυψε η φτερωτή κυρία, που στέκεται αγέρωχη μπροστά από τον οδηγό «απολαμβάνοντας τη δροσιά του αέρα», όπως περιέγραφε ο ίδιος ο Sykes.
 
Όσο για τη Thornton, δεν έζησε και πολύ να χαρεί την έμμεση δόξα της. Πνίγηκε το 1915 όταν το ατμόπλοιο SS Persia, με το οποίο ταξίδευε προς την Ινδία μαζί με τον Montague, τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο νότια της Κρήτης. Ο Montague σώθηκε και τον βρήκαν, μέρες αργότερα, να πλέει στα ανοιχτά της Μεσογείου μέσα σε σωστική λέμβο.

Πηγή: drive.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03